UPS(Kesintisiz güç kaynağı) olan sistemde kompanzasyon sorunu?

mesutelb

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
28 Eyl 2006
Mesajlar
1,198
Puanları
156
Ka-el 308 ile kompanzasyon yapılan ve Kombi sayacı olan bir işletmede fazlardan birine UPS bağlı ve devrede hiç kondansatör olmadığı halde sayaç kapasitif yazıyor ve Röle Kapasitif değer gösteriyor. UPS küçük güçlü olduğu halde Ka-el rölenin düzgün çalışmasını engelliyor. Naormal çalışma halinde -alıcıların -Sistem Reaktif cezaya giriyor. Çözüm önerileriniz olabilir mi?
Acaba UPS ye seri bağlı -şebekeye- bir balasat koysak çözüm olabilir mi? Ne dersiniz.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
geçenlerde benim de böyle bir sorunum vardı. problemin ups'den kaynaklandığını zannetmiyorum.
bizdeki problem üç nedenden kaynaklanıyordu;
1. akım trafosu 300/5 A olduğundan gece 2 A'lik yükü röle göremeyip sağır kalıyor, buda gece reaktif oranının yükselmesine neden oluyordu. Gündüzleri tabiki reaktif oranı aşağılara düşüyor.
2. Kondansatör kademeleri büyük seçilmişti. 5 kVar kondansatör büyük geliyordu. Kondansatör kademelerini 1.5 olarak değiştirdim.
3. Röle C/k değerini yanlış hesaplamış, onu manuel olarak girdim.

bahsettiğim problem bir okulun kompanzasyon panosu idi. senin problem benimkine benziyor gibi. bu ayarları yapmadan önce endüktif %45, kapasitif % 25 civarlarında idi.
tabiki fazlarda eşit reaktif yük olmasını sağlamak gerekir.
 
Muhtemelen saydıkların değil .Çünkü kond. kademeleri 1-1,5-2,5- .......
Akım trafosu da 50/5 fazların normal çalışma akımları minumum 5 amper
Röle Kael 308 olduğundan C/K girilmiyor direk Tan fi yani Reaktif/Aktif giriliyor.
En önemlisi UPS devrede değilken tıkır tıkır çalışıyor. UPS yi şebekeye bağladığımızda hem o fazın cos fi değerini Kapasitif gösteriyor. Hemde devreye yeteri kadar kondansatör alamıyor.
 
zannedersem ups ve röle bobini aynı fazda, ups'yi başka fazdan besleyince ne oluyor?
 
Aynı şekilde o fazdada kapasitif değer gösteriyor.
 
Ups Lerİn İÇİnde Emc Fİltresİ Bununuyor Bu Ferİt NÜvelİ Fİltreler Şebeke Frakansini Bozup Kontrol RrÖlelerİnİn Okuyucularini Yaniltirlar(harmonİk Olayi) Ups KaÇ Kw Acaba ???
entesİn 3 Fazli Komp RÖlelerİ İle Bu Sorun ÇÖzÜlebİlİyor Yada Bİr Harmonİk Detune ReaktÖrÜ Takabİlİrsİn Ha Bİde Ups Onlİne İse %80 Sorun Harmonİktİr Dİyebİlİrİm Yok DeĞİlse
ups Nİn Kasasini AÇ Ve GİrİŞ Flİtrelerİnİ By Pass Et... ;)

kolay Gelsİn... :)
 
1000 VA ve Online değil.... Bir fazlı reaktör kafama yattı teşekkürler.... UPS herhalde garantili açamam ama güce göre hazır bir reaktör aldırabilirim herhalde ...Teşekkürler...
 
ben yerinde olsam, ups'yi devre dışı eder ve ups'nin beslediği yükü bir günlüğüne direk besler ve duruma bir bakardım. ben hala problemin ups'den kaynaklandığını zannetmiyorum.
 
Aşırı kompanzasyon bölümünde verdiğim cevap sizin için de geçerli.
Uygun (ihtiyacınız kadar) şönt reaktör bağlamanız gerekli.
 
Evet teşekkürler...
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,893
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst