Ups aküye kaç volt ile dolum yapar ?

blocked

Üye
Katılım
28 Eyl 2009
Mesajlar
9
Puanları
1
Yaş
38
Merhaba,

Ups çalışma mantığı; Şehir elektrik şebekesinden gelen 220 Volt enerji tek fazlı bir ups e dolum yaparken girişte 220 voltu 12 volt'a çevirip, çıkışta ise 12 voltu 220 ye çevirip enerji çıkışı verir. Doğru mu ?

220 Volt enerjiden 12 voltu mu çeker ? Yoksa 220 yi içeri aldıktan sonra mı 12 olarak aküye dolum yapar ? Yani 220 içinden 12 volt = 208 volt şebekede mi kalır ?

Bu arada satın almayı düşündüğüm ups reklam olmasın diye marka adı belirtmiyorum. Güç faktörü 1.0 yani 0.9 olan ups lere göre %10 elektrik maliyetinden tasarruf ettireceğini düşünüyorum. Doğru mu ?

Teşekkür ederim.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
ups 220vac gerilimi genelde bir trafo ile 12vdc ye çevirip aküyü şarz eder.
elektrik gittiğinde aküden 220vac üreterek yükü besler.
0,9 ile 1 güç faktörü arasında maliyet tasarrufu yoktur.
 
ups 220vac gerilimi genelde bir trafo ile 12vdc ye çevirip aküyü şarz eder.
elektrik gittiğinde aküden 220vac üreterek yükü besler.
0,9 ile 1 güç faktörü arasında maliyet tasarrufu yoktur.
Sizin bahsettiğiniz ups tanımı ''Line interactive ups'' tanımına giriyor. Ben online ups düşündüğüm için sorumu bu yönde sormuştum. Yanıtınızdan sonra tam olarak emin oldum ki benim için ''Online çift çevrim ups'' gerekiyormuş. Aşağıya ek olarak bilgi olması açısından ups çeşitleri ve tanımları hakkında yazı ekliyorum.


Online Ups üzerine yorumum;

Anladığım kadarı ile anlatıyorum. Şebekeden gelen 220V doğrultucu üzerinden geçerek DC akıma 12 volt olarak aküye depolanır. Çıkışta ise akü üzerinden evrilerek (evirici) 220V' a dönüştürür. Ups üzerindeki yük evirici üzerinden (akü) beslenir. Aynı zamanda aküler diğer taraftan %100 dolumu devam edecek şekilde devam eder. Şebeke elektriği gittiği zaman %100 dolu olan akülerin % lik doluluk oranı akü üzerindeki ve çekilen akıma göre azalmaya başlar.

Doğru mu ?

Ayrıca 0.9 ve 1 güç faktörü sorumu aradaki maliyet tasarrufu derken sorumun asıl amacı; fazla akım çekip %10 az akım mı gelecek diye düşünmüştüm. Sanırım bunun akım ile ilgisi yok tamamen üretilen ups teknolojisi ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Doğru mu ?

Sayenizde aslında çok basit gibi gözüken, fakat çok önemli olan detayları öğreniyorum.

Teşekkürler.


Kesintisiz Güç Kaynakları (Uninterruptible Power Supply – UPS) adından da anlaşılacağı gibi kesintisiz enerji kaynağıdır.Elektrik yükünün bağlı bulunduğu şebeke de meydana gelen veya gelebilecek olası gerilim dalgalanmaları ( düşük gerilim, yüksek gerilim, faz kaybı ) , kısa veya uzun süreli kesintiler veya harmonikler gibi durumlarda yükü bu değişimlerden koruyan ve yüke teknik olarak sağlıklı ve temiz enerji sağlayan elektronik cihazlardır.

UPS ler yapı itibari ile ikiye ayrılır:
- Statik UPS
- Dinamik UPS

Statik UPS ler ise kendi içinde;
OFLINE UPS
LINE INTERACTİVE UPS ( regüleli ve regülesiz )
ONLINE ÇİFT ÇEVRİM UPS

Statik UPS tanımı içine giren farklı çalışma prensiplerinin tamamında, genel olarak üç ortak temel unsurdan söz etmek mümkündür. Bunlar; şebekeden sağlanan AC enerjiyi doğrultarak akü grubuna ve eviricilere aktaran doğrultucu (Rectifier), akü grubundan ve doğrultucudan alınan DC enerjiyi tekrar AC enerjiye evirerek yüklere aktaran evirici (Inverter) ve bu işlemler için gerekli DC enerjiyi depolamak için kullanılan akü grubu'dur.

OFLINE UPS nedir ?​



OFLINE UPS


Off line UPS normal çalışma koşullarında şebekeyi direk yüke verirler elektrik kesintisi durumunda UPS devreye girer ve kısa süreli de olsa elektrik kesintisi kullanıcı tarafından hissedilir.

Off Line tipi UPS’ler genellikle küçük güçlerde üretilirler. Çünkü şebekedeki elektrik kesintisi durumunda UPS'in yükü akü grubuna aktarması sırasında yüksek güçlerde sorunlar yaşanabilir


LINE INTERACTİVE UPS nedir?​



LINE INTERACTİVE UPS


Bu tip UPS lerde şebeke varken evirici pasiftir ve bu durumda şebeke gerilimini regüle eden kısım ve akü şarj birimi aktiftir. Akü grubu ve evirici kısmı, şebeke enerjisi kesildiğinde devreye girer ve aküler üzerinden yükü besler. Akülerin doldurulması şebekenin normal olduğu durumda eviricinin ters yönde işletilmesiyle sağlanır. Off line UPS lere göre farkı şebeke beslemesi OVR üzerinden geçerek tesise aktarılır.OVR ( otomatik voltaj regülasyonu) şebeke elektriğini sürekli olarak olması gerektiği değerde tutar ( 220V – 50Hz ) Line Interactive UPS'ler piyasada özellikle voltaj regülasyonlu UPS olarak bilinmektedir.


ONLINE ÇİFT ÇEVRİM UPS​



ONLINE ÇİFT ÇEVRİM UPS


OnLine Çift Çevrim UPS’lerde şebekede enerji olsun ya da olmasın yük sürekli olarak evirici üzerinden beslenir.

Şebekede enerji olduğu sürece hem aküler şarj edilir, hem de şebeke ile aynı frekansta çalışan evirici yardımıyla yük beslenir. Şebekede kesinti olması durumunda aküden aldığı enerjiyi yüke aktarır. Yükün bu biçimde beslenmesi sırasında şebekeden veya aküden besleniyor olması UPS çıkış gerilim kalitesi ve sürekliliğini değiştirmemektedir. En yeni teknoloji olup en çok tercih edilen UPS modelidir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,578
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst