unipolar step motor kontrol devresi

digital+

Üye
Katılım
8 Eki 2006
Mesajlar
9
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar pic16f84 veya pic16f628 vayahutta pic16f877 entegreleriyle unipolar (5uçlu) step motor kontrol devresi yapmak istiyorum.
devrenin özellikleri butona basınca
sağa, sola dönecek duracak ve adım ayarı, tork ayarı ve hız ayarı olmasını istiyorum.
elinde böyle bir devresi olan arkadaşlar bana yardım ederse sevinirim
şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim
 
projene başlamışsındır sanırım, takılmışsındır ve yardım istiyorsundur, komple hazır yapılmış proje istemiyorsundur sanırım. eğer istiyorsan internette arayarak bulabilirsin böyle devreler.
henüz başlamadıysan başla, takıldığın yerlerde yardım edilir...
 
elektronik haberleşme bölümünü bitireli 4yıl olacak pic programlamayı unutmuşum internetten bulduğum devre üzerinde oynamalarla motorun devresini pic 16f84 ve l298N entegrelerini kullanarak proteus programında çizdim ve sağa, sola dönmeleri ve durma işlemini sorusuzca hallettim ama bir türlü hız ayarını yazamadım. (not:asm programı yazmayı biliyorum) (hız ayarın şöyle düşündüm aradaki gecikmeleri azaltıp çoğaltılarak ayarlansın yani hız+ basınca gecikmeler azalsın hız- basınca gecikmeler artsın bu fikri birtürlü programda yazamadım)
 
aynen de öyle, gecikmeleri artırıp azaltarak hızı ayarlayabilirsin
devreyi yapmışsın sanırım, eksik ya da sorun kısmı sadece hız ise onu da gecikme ile yapacaksın
 
hız ile ilgili gecikme ayarı programını yazamadım bana yardım edebilirmisiniz
 
gecik
movlw h'08'
movwf sayac1
gecik1
movlw h'89'
movwf sayac2
gecik2
decfsz sayac2, F
goto gecik2
decfsz sayac1, F
goto gecik1
return

yukarıdaki kodda bir gecikme var. o gecikmeyi, değerleri değiştirerek düzenleyebilirsin.

adımlar arasında da call ile de bu gecikmeyi çağırırsın.
 
Yazılmış asm kodunu gönderirsen yardımcı olabiliriz...
 
bende biliyorum bu gecikme işlemini ama istediğimi anlatamadım harelde. benim istediğim işlem hız+ butonuna 1kere basıldığında 5snde, birdahabasıldığında 4snde, birdaha basıldığında 3sn deviri tamamlayacak gibi ben bunu yapmak istiyorum hız ayarını manual olarak butonlarala hız+ hız- butonlarla ayarlamak
 
sevgili kardeşim öncelikle bir register tanımla ve max değeri 5 olsun bu regirser + butonuna basıldığında 1 artsın eğer desimal 6 ya eşit yada büyükse 5 olsun (önemli). - butonuna bastığında 1 azalsın sıfıra eşitse değeri 1 olsun. sonra kristal değerini gözönünde bulundurarak bir timer kur ve bu register değerini başka bir register e at ve o register sıfır olana kadar her seferinde bir azalt timer alt rutinini çağır şimdi kullandığım bilgisayarda programlarım yok yinede yapamazsan yarın sana akış diyagramını çizip gönderirim yada dediğim gibi sen asm kodlarını gönder ona ilave edeyim
 

Forum istatistikleri

Konular
128,162
Mesajlar
915,577
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Geri
Üst