Ufak trafoların farkı

WattMan

Üye
Katılım
26 Eki 2019
Mesajlar
167
Puanları
1
Yaş
45
Merhaba arkadaşlar bugün can sıkıntısıyla telefon şarj aletinin birini sökerek inceledim.
Sarj aleti smps sistemiyle çalışıyor 220v alıyor doğrultuyor birkaç transistörden sonra oldukça küçük trafoya bağlanıyor, benim merak ettiğim bu trafo neden bu kadar küçük kiprit kutusunun yarısı kadar , bu trafo devreden çıkartılıp direkt 220v verilirmi , küçük olmasının sebebi nedir çünki 220v buna verilirse yanar gibi geliyor bana
Daha önce 220v 12v trafoyu inceledim olduça heybetliydi ama bu arkadaş ayni değerde olmasına rağmen çok ufak merakımdan soruyorum konu hakkında bilgim ve tecrübem yoktur teşekkürler
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Merhaba. Sözünü ettiğiniz bu küçük trafo bir SMPS trafosu olup switch mode devrelerinde sadece çalışabilecek olan trafolardır, ancak SMPS devresinde, adaptörlerinde bunlar SMPS'lerin hafifliği ağırlık/güç (amper*volt) çıkışının yüksek (verimli) olması nedenleriyle sıklıkla kullanılır. 220 volt AC prizine direk olarak takarsanız evdeki panodaki sigortayı attırırsınız, çünkü iç direnci primer tarafında çok düşük ohm değerindedir. Bu yüzden bu tür trafolara 220 voltu prizden direk Şebeke elektriği ile elektrik akımı verebilmeyi hiç düşünmeyin.

SMPS devresinde bu trafoya akım uygulanmadan önce örneğin bir SMPS türü olan PC PSU'larında akım sınırlayıcı bir dirençten geçtikten sonra MOSFET ile bu küçük boyuttaki SMPS trafoları yüksek frekanslara karşılık gelecek şekliyle çok yüksek frekanslarda anahtarlanır. Normal SMPS'lerde sigortayı attırmamasının başlıca nedeni bir dirençle zayıflatılıp sonrasında çok yüksek frekanslarda MOSFET'lerle anahtarlamanın yapılması nedeniyledir. Umarım biraz yardımcı olabilmişimdir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,885
Kullanıcılar
449,600
Son üye
psychedelic

Yeni konular

Geri
Üst