Uc fazli motor ters donme sorunu

eyüpkan

Üye
Katılım
3 Şub 2015
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
54
Arkadaslar uc fazli asenkron motorda faz yonunu deistirdigim zaman ters donmesi gerekir ama ne hikmetse bir turlu yonu deistiremedik acaba neden olabilir. Invertorde yok yorumlarinizi bekliyorum..
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Motorunuza iki fazgeliyor olmasın.Her 3 fazın akım çektiğini kontrol edip emin olun.
+1 pratik zeka :) zeybek ustam bunun hiç kazığını yedinmi hani bizim meslekte bakarsın bazen en basit şey aklına gelmez en son denersin ondan sonrada kendi kendine gülüp durursun :)
 
iki fazın yeri değiştiğinde döner manyetik alanın da yönü değiştiği için
motorun ters dönme durumu sözkonusu.Bir çoğumuz bu durumu ezbere biliyoruz
fakat nasıl olduğu konusunda detaylı açıklama almamız mümkün mü?
Mümkünse bir şekil-grafik daha öğretici olabilir.Teşekkürler.
 
Merhaba.Ben böyle bir sorunla daha önce karşılaştım.Sorun motordan kaynaklanıyordu.Motor bobin omajları arasında dengesizlik vardı ve biz yedeğini ayarlayana kadar kısa bir sürede yandı.Ama sen yinede bunları kontrol et.Böyle bir sorun; motorun 2 faza kalmasından, motorun sargılarının kavrulmuş, motor bobin uçlarından birinin motor klemensinde veya motor içerisinde kopmuş olmasından dolayı meydana gelebilir.Yapılacak işlemler;enerji kesilerek panodan ölçü aletiyle motor omaj kontrolü yapmak.Bu işlemle motor kablosunu aynı zamanda motor sağlamlığınıda kontrol etmiş oluruz.Eğer pano ölçümünde bobin uçlarından bir tanesini okuyamıyorsak,ya faz kablolarından bir tanesi kopuk,yada motor klemensinde veya motor içerisinde bobin uçlarında bir tanesi kopuktur.Motor kablosunu sökerek motor tekrar ölçülür.Eğer bobin uçları arasında ohm değerinde hemen hemen aynı omojlar ölçülüp toprağada kısa devre yoksa motor kablosu kontrol edilir.Bu işlemi kablonun bir tarafındaki uçları kısa devre ederek diğer taraftan ölçü aletiyle kontrol ederek yapabiliriz.Eğer herşey normal ise motor güç devresi kontrol edilir.Sigorta,manyetik,şalter veya aşırı akım rölesi giriş-çıkışları kontrol edilir.Motora enerji verilip ampermetreyle 3 fazda kontrol edilir.3 fazında dengeli olması gerekir ve motor anma akım sınırları içerisinde olmalıdır..Eğer akımlar dengesizse motor yanmak üzeredir.Eğer fazın 1 tanesi akım çekmiyorsa ve yukarıdaki kontroller yapıldıysa panodaki güç devresi elamanlarının birinde veya fazlasında sorun olabilir.Birde pano güç kablo giriş çıkışlarında herhangi bir gevşeklik yanma kavrulma var mı,kontrol edilmelidir.
Benden bu kadar.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
kardeş faz...
 
MOTORA IKI FAZ GELSE HIÇ DÖNMEZ. AKSINE SES ÇIKARARAK ISINMA YAPAR VE YANAR. MOTOR UÇLARININ KLEMENSTEN BAĞLANTISINDA SORUN VAR VEYA FAZLARIN DEĞİŞİMİ YANLIŞ YAPILIYOR.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,270
Kullanıcılar
449,845
Son üye
burak_duyar

Yeni konular

Geri
Üst