Uart seri iletişim yardım

mecrix

Üye
Katılım
21 Eyl 2012
Mesajlar
21
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar uart olarak seri iletişimde en fazla kaç metre kablo ile iletelirim
 
Kablosuna, ortamına, iletişim hızına, cihazların kalitesine göre değişir. 15m ile 100m arasında değişebilir.
 
Kücük kesitli bir kablo secersem direnci az olduğu için daha kolay ve kararlı bir veri iletimi saglarım diye düşünüyorum bu düşüncem sizce yanlış mı ? Kullanacağım mesafe 30 metre kadar iklim şartları da sürekli değişebilecek konumda bir yerde iletim yapacak biliyorum sıcakta kablonun direnci artar ama öneriniz var mı bu konu için ?
 
kucuk kesitli kabloların direnci daha fazla diye biliyorum. Direnc = Uzunluk /(öziletkenlik X kesit Alanı) veya Direnc = (uzunluk*özdirenc)/kesit Alanı yani kesit buyudukçe direnc azalır , kabloları kalın yaparsan daha az direnc olur diye düşünüyorum. Net bir önerim RS485 e geç , nasıl yapıldıgı ile ilgi sana ufak bir tüyo vereyim. Sana tek gereken bir entegre , entegrenin belli portlarına Rs232 RX ve TX ini bağlıyorsun (belki veri gönderirken de bir portunu uyarman falan gerekiyordur googlem çalişmadıgından bakamadım) o taşıyor karşı tarafada aynı entegreden koyuyorsun yeninden rs232 e çeviyor. Ayrıca bunun dönüştürücüleri direk hazır satılıyor yani araya bir dönüştürücü koy , veri taşınsın , sonra yeniden dönüştürücü koy , işlemcine bağlan hepsi bu. Ama seri üretim bir proje için mutlaka entegre ile sen kur devreni. Korkman gereken bir diğer şeyde gürültü , kablonu diğer elektrik hatlarından da uzak tutmaya çaliş. Saygılarımla.
 
formdA MAIN_LOOP paylaştığı bir devre ile yapabilirsin
fdh9b.jpg
 
Entegre adını yazmamişim dün MAX485 , SN75176 populer datasheetlerinde semasını bulabileceğin entegreler...
 
baudrate hızı nekadar düşerse -bit error rate- oranı okadar az olur ve iletişim mesafesi artar.
 
devreyi uygulamasını yapmadım sim de çok güzel çalışıyor. uygulamada benim bildiğim yine main_loop dan öğrendiğim kadarı ile hat başı ve sonuna 120ohm direnç gerekli olması gürültüyüde hallattinmi tamam
 
Tamam teşekkürler arkadaslar
 

Forum istatistikleri

Konular
128,132
Mesajlar
915,301
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst