Uçan Makas (Flying Shear)

Branxian

Üye
Katılım
25 May 2008
Mesajlar
254
Puanları
1
Uçan makas çalışması yapmış olanlar, biraz mantığından bahsedebilirler mi?

Motion kontrol kartı ile değilde, PLC ile bu uygulamayı yapmak istiyorum. Bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Merhaba,

PLC ile yapmanızı tavsiye etmem.PLC'nin işlemcisinin çok hızlı olması gerekir.Direk hız kontrol üzerinde olan çözümler daha sağlıklı.

mantığı ise,

Hat üzerinde bulunan encoderden boy ve hız bilgisi ölçülüyor.Boy set edilen boya ulaşıldığında , testereyi veya makası taşıyan arabının motorunu süren hız kontrol hat hızına senkron oluyor.Boyuda yakaladığı yerde kesme sinyali veriyor.Kesim sırasında hat hızına senkron olarak haraket etmeye devam ediyor.Kesim işlemi bittiğinde adresine dönüp bekliyor.Özeliklede hat sistemin malzemenin akış hızına senkron olaması gerektiğinden dolayı , motion kontrol veya direkt olarak hız kontrol ile yapmanızda fayda var.Linkte Control Techniquesin uçar maks ile ilğili hazırladığı yazılımın dökümanı mevcut.Umarım yardımcı olur.

http://www.controltech.com.tr/Documents/Solution%20Packages/Flying%20Shear/Unidrive-SP%20flying%20shear%20manual%20A4.pdf
 
Sistemin genel olarak plc ile veya motion kontrolle çalışmasında bir mahsur yoktur. Burda asıl olan seçim yaparken ,mekanik dizayn'a , uygun görülen hassasslığa göre uygun motor ve malzemenin seçimidir. Örneğin çok yüksek hat hızlarıyla çalışan bir makinada çok kısa kesim sürelerinde çalışacaksanız ve mm veya daha yüksek çözünürlükte işlem yapmanız isteniyorsa sisteme uygun servo motor ve motion kontrol kullanmanız daha uygun olacaktır. Daha yavaş uygulamalarda , çözünürlüğün kısmı olarak mm den daha yüksek olduğu, mekanik dizayn da uygun ise , asenkron motor ve plc ile de işlem yapabilirsiniz.Bu uygulamalarda aslolan mekanik dizayn'ın sağlıklı çalışmasıdır.

Kolay gelsin.
 
Uçar makasın çalışma prensibini harun27 gayet güzel açıklamış.Bu konuda eklenecek tek şey uçar makasta ne keseceğiniz ve hızının ne kadar olmasını istiyorsunuz olacaktır.Çok hızlı olmasını istiyorsanız dakikada 80 m/dk nın üzerinde ise PLC sistmeleri servo motor kullanmamanız durumunda yetersiz kalabilemektedir.Harun27 nin linkte vermş olduğu Control Technic uygulamasıda çok iyi bir çözümdür benzer uygulamaları bizde kullandık.
 
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Uygulamayı PLC ile yapacağız. Ancak hattın hızının ne olacağını daha bende bilmiyorum.
Çünkü bana verilen makasın mekaniğinde yürüme mesafesi 800 mm'dir.
Ancak makasın kesim süresini ölçtüğümde 0.30 sn gibi bir sürede kesiyor. Yani makas hızlı ama makas 3 ton ağırlığında. 3 tonluk bir makası zar diye kaldırabiliriz ama durdurmada sorun olabileceğini tahmin ediyorum.
Şuan çalışmaları hala sürdürüyoruz. Bakalım ne gibi bir sonuca ulaşıcaz.
Sistemde 2 adet servo motor kullanıyorum.
Biri sacı sürerken, diğeri ise makasın hareketini sağlar iken.
 
Merhaba tekrardan,
Sistemi kurdum 1 aydır sorunları gidermeye çalışıyorum.
Mantığını kurup, yapmak istediğimi yaptım. Elimizde olan açma hatlarına göre %30 - %40 hız konusunda artış gözlemledik.
Projede servo olarak Delta & PLC olarak Fatek MN serisi plc kullandım.

Ancak ölçüde sorunlar yaşamaya devam ediyorum.
Örneğin 2000 mm boyunda bir tabaka kesmeye çalışıyorum. + - 3mm oynamalar mevcut.
20 tabaka sorunsuz keserken arada 3 mm'e kadar kaçırmalar yaşıyorum.

1000 Pals'lik linedrive encoder ile ölçüyü almaktayım ve pati yapma olasılığı yok o konuda eminim.
Hatayı gidermem için ne gibi şeyler yapmamı önerirsiniz ?
Sistemi değiştirip motion controle mi geçsem diye düşünüyorum.

Motion controle geçmem gerekiyorsa, hangi marka cihazları kullanmam gerekiyor ve MC'de hangi dil kullanılıyor ?
Basic vs. mi ?
Yoksa C, C++ falan mı ?
Daha önceden kullanmadığım için tam olarak bilgi sahibi değilim. O konuda da bilgilendirirseniz çevremdeki yazılımcı arkadaşlarımdan ona göre yardım isteyeceğim.
 
Kardeşim, harun27 kardeşimin dediği gibi bu tip sistemlerde PLC çok hızlı olmalı. PLC tarama sistemine göre çalıştığı için sen karşılaştırma bloğu kullanırsın mesela 2000 mm ise kes dersin ama o sırada PLC taraması orayı geçmiştir ve bi sonraki taramada işleme alır ve buda boylarda mm sorunu yaşarsın.
 
Öyle sıkıntılar yaşadım bende.
Motion kontrol ile olayı bitirdim :)
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,864
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst