Uçan Arabalara Yatırım Artıyor

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
1q68ljb.jpg


Ulaşımın bir sonraki evresinin uçan arabalar olacağına dair belki de yüz yıllık bir beklenti var. Hatta uçan arabalar uzun zamandır birçok bilim kurgu öyküsünün demirbaşı haline geldi. Ancak bu hayal bir türlü gerçekleşemedi. Ünlü yatırımcı Peter Theil bu hayal kırıklığını "Bize uçan arabalar vaat edilmişti ancak elimizde 140 karakter var" sözüyle çok güzel özetliyor. Yine de son zamanlarda uçan arabaların geliştirilmesine yönelik çok ciddi yatırımlar yapılıyor.

Morgan Stenley adlı yatırım bankasının öngörüsüne göre uçan araba endüstrisi 2040'ta 674 milyar dolara ulaşabilir. Sadece Amerika Birleşik Devletleri'nde bile 300'den fazla firma elektrikli uçan arabalar üzerine çalışıyor. Geçtiğimiz dönemde borsaya açılan Lilium, Archer ve Joby gibi uçan araba şirketlerine milyarlarca liralık değer biçiliyor. Ancak uçan arabaların yaygınlaşmasının önünde iki büyük engel var: Yasal izinler ve makul fiyatlar.

Birçok ülke uçan arabaların hangi koşullarda nasıl hareket edebileceğine yönelik düzenlemeler üzerinde çalışıyor olsa da bu konu biraz da teknolojinin olgunlaşmasına bağlı olarak şekillenecek. Şu anda farklı şekillerde çalışan birçok uçan araba konsepti var. Bu konseptlerden hangileri öne çıkarsa düzenlemeler onlara göre beIirlenecek.

Diğer taraftan maliyet sorunu hala çözülebilmiş değil. Özel araçla 20 liraya mal olabilecek bir yolculuğun masrafı uçan taksiyle 2.000 lirayı bulabilir. Ancak bu sorunların aşılmasına yönelik çalışmalar da hız kazanmış durumda. Bu sektöre yapılan yatırımlar artıyor ve önümüzdeki 10 yıl içerisinde uçan taksilerin kullanılmaya başlanacağı tahmin ediliyor. Ülkemizde de Cezeri gibi uçan araba girişimleri var. Bu alana yapılacak erken bir yatırımla belki de geleceğin global uçan araba markalarından birkaçı ülkemizden çıkabilir.


Alıntıdır. Kaynak: Bilim ve Teknik, Aylık Popüler Bilim Dergisi, Temmuz 2021 Sayısı, Sayfa 48, Tekno-Yaşam, Uçan Arabalara Yatırım Artıyor
 

Benzer Konular

Forum istatistikleri

Konular
128,148
Mesajlar
915,463
Kullanıcılar
449,888
Son üye
kalemx

Yeni konular

Geri
Üst