Tunçmatik 650VA Lite güç kaynağının şarj olmaması

nahita_

Üye
Katılım
12 Ara 2011
Mesajlar
12
Puanları
1
Yaş
36
Arkadaşlar, Tunçmatik 650VA Lite güç kaynağım var. Daha önceleri sorun yoktu kullanıyordum. Şimdi fişi takılı olduğu halde sanki elektrik kesikmiş gibi biip uyarısı veriyor.Aküde hala enerji var kullanıyorum. Güç kaynağının içini açtım. kontrol kalemi ile prizden gelen elektrik giriyormu girmiyor mu cihaza onu kontrol ettim. 3 ayrı renkte kablo var. Kahve rengi mavi ve sarı-yeşil. Bunlardan sadece sarı-yeşile elektrik var diğerlerinde yok.Sizce sorun ne olabilir.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Arkadaşlar, Tunçmatik 650VA Lite güç kaynağım var. Daha önceleri sorun yoktu kullanıyordum. Şimdi fişi takılı olduğu halde sanki elektrik kesikmiş gibi biip uyarısı veriyor.Aküde hala enerji var kullanıyorum. Güç kaynağının içini açtım. Kontrol kalemi ile prizden gelen elektrik giriyormu girmiyor mu cihaza onu kontrol ettim. 3 ayrı renkte kablo var. Kahve rengi mavi ve sarı-yeşil. Bunlardan sadece sarı-yeşile elektrik var diğerlerinde yok.Sizce sorun ne olabilir.
sarı yeşil kablo topraklama kablosudur.onda olmaması gerekir.fişin girdiği yerde saklanmış fiş yuvasında sig.olmalı onu kontrol et derim.orda yoksa kart üstündede olabilir.giriş çıkış sig.kontrol etmelisin.kgk sanki enerji yokmuş yada enerji kesilmiş gibi davranıyor.elle gözle ölçüyle kulakla kontrol etmelisin.
 
KGK'dan önce bir uzatma kablosu kullanılıyorsa,bu uzatma kablosu içinde sarı-yeşil renkli olan kablonun toprak,mavi ve kahverengi kablonun faz ve nötr hattına karşılık geldiğini gözle görerek ve avometrenin direnç ölçen kısmıyla ölçerek ayrıca teyit edin.KGK girişinden önce bir yanlış bağlantı bulunmuyorsa, bu defa KGK iç yapısında, faz hattından toprak hattına gereksiz bir deşarj söz konusu olabilir,bu deşarj akımı da, buzzerin gereksiz olarak çalmasına neden olabilir.KGK'lar zaten aşırı,anormal Şebeke gerilimlerini toprak(Sarı-yeşil kablo) hattına deşarj ederek mevcut pc sistemini korumak amaçlı çalışırlar.Bu olağanüstü durumların dışında, normal şebeke geriliminde toprak hattına bir deşarj söz konusu olmamalıdır.KGK ile ilgili bu özel durumu da göz önünde bulundurmalısınız.Kolay gelsin.

KGK'da akünün tam olarak görev yapıp yapmadığını(Şarj kapasitesinin düşmediğini) teyit edebilmeniz için devre kartına bağlı kırmızı ve siyah kablo tutucuları, tek tek çekerek ayırın.Voltajı 12 volt ve üstü ölçseniz bile şarj kapasitesi(12 volt,7 amper=84 watt.)uygun olmayan bir durumda bulunabilir.Bunu KGK'dan bağımsız amper-saat kapasitesini,tam şarjdan sonra devam ettirip ettirebiliyor mu şeklinde teste tabi tutarak yapmalısınız.

Örneğin; bir otomobil sinyal lambası(12 volt, 21 watt,1.75 A) aküye bağlanarak,akünün mevcut amper-saat kapasitesini gerçekleştirip gerçekleştiremediğini kontrol edebilirsiniz.7/1.75=4 saate karşılık geliyor.Güç kayıplarını da göz önüne alıp 3.5 ila 4 saat arasında,sürekli olarak lambanın yanması gerekir.Yanmadığında,akü kapasitesi düşmüş demektir.

Not:Aşırı sıcak olan ortamlarda,şarj ve ortam sıcaklığıyla birlikte,kuru-jel akünün su seviyesi düşüklüğünde de, şarj kapasitesi otomatik olarak düşebiliyor.
 
Son düzenleme:
arkadaşlar öncelikle merhaba.aynı ups bendede olduğundan yeni konmu açmak istemedim.benim sorunum akü şarj voltajı çok dengesiz.. 14.100v ile 9.222 v arasında devamlı değişiyor.buda aküyü bitiridi maleseff :S ne yapabilirim?
 
arkadaşlar yardım edebilicek birisi yokmu acaba?Çözmem gerekiyor bunu
 
Aküyü dışarda şarj edip sonra Ups. e takıp test ediniz.Durum normale dönerse ups. in şarjı yetersiz olabilir.Akü şarj tutmazsa veya çok kısa sürede deşarj oluyorsa bozuk demektir.Kolay gelsin.
 
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.aküyü şarj ettim 13.5 voltta takıtorum çalışıyor.yalnız taktığım akü anında bitiyor.sebebini araştırırken şarj kısmı aklıma geldi ve bu arızayı verdi.şarj devresinde lm317t entegresinide değiştirdim yinede aynı .... lütfen yardımmm
 
Anlaşıldığı kadarı ile sizin ya akünüz şarj tutmuyor veya şarj ünitesi yetersiz kalıyor.Şarj yapılırken akünün gerilimini ölçün.15 volt veya daha yüksek ise akünüz problemli demektir.Kolay gelsin.
 
sarjda 13.5 görünüyor aküyü sarjdan ayırdığımda,sark ünitesi çok dengesiz voltaj gösteriyorrr problem sarj ünitesinde sanırım ama sorun yok gibi :S devre kartında
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,178
Mesajlar
915,645
Kullanıcılar
449,939
Son üye
sorunsuzşofben

Yeni konular

Geri
Üst