TSK tarafından yeni yapılan açıklama: Mühimmat izine rastlanmadı

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Genelkurmay Başkanlığı, şu ana kadar hep Suriye tarafından düşürüldüğü söylenen uçağa ilişkin açıklama yaptı: Herhangi bir mühimmata ait olduğu değerlendirilen bir bulguya rastlanmamıştır... Emekli bir tuğgeneral, bu açıklamanın, "Uçak düşürülmedi, kaza sonucu düştü" olarak algılanabileceğini iddia etti.

Suriye'nin düşürdüğü Türk askeri uçağında füze izine henüz rastlanmaması nedeniyle, hükümetin söylemini değiştirme sinyali verdiği iddia edilirken,
Genelkurmay Başkanlığı, uluslararası hava sahasında Suriye tarafından düşürülen uçağın enkazının arama kurtarma faaliyetleri hakkında bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, "Su yüzeyinden toplanan malzemeler, Jandarma Kriminal Daire Başkanlığınca incelenmiş ve tanzim edilen rapora göre; malzemeler üzerinde petrol türevi herhangi bir yangın başlatıcı ve hızlandırıcı madde profiline, organik ve inorganik patlayıcı madde artığına ve herhangi bir mühimmata ait olduğu değerlendirilen bir bulguya rastlanmamıştır" ifadelerine yer verildi.

Genelkurmay Başkanlığı'nın yaptığı yazılı açıklama şöyle;

"22 Haziran 2012 tarihinde, Doğu Akdeniz’de, uluslararası hava sahasında, görev uçuşu yaparken, radar ve telsiz teması kesilen ve müteakiben Suriye resmi makamlarınca kendileri tarafından düşürüldüğü iddia edilen Hv.K.K.lığımıza ait RF-4 uçağımız ile ilgili bilgiler bugüne kadar doğru ve tam bir şeffaflık içinde kamuoyu ile paylaşılmıştır. Bundan sonra da aynı şekilde paylaşılmaya devam edilecektir. Konuyla ilgili son gelişmeler aşağıda sunulmuştur.

Arama ve kurtarma faaliyeti sırasında su yüzeyinden toplanan malzemeler, Jandarma Kriminal Daire Başkanlığınca incelenmiş ve tanzim edilen rapora göre; malzemeler üzerinde petrol türevi herhangi bir yangın başlatıcı ve hızlandırıcı madde profiline, organik ve inorganik patlayıcı madde artığına ve herhangi bir mühimmata ait olduğu değerlendirilen bir bulguya rastlanmamıştır. Ayrıca, Hv.K.K.lığı tarafından, elde mevcut parçalar ile halen deniz dibinde bulunan parçaların kamera görüntüleri üzerindeki teknik inceleme devam etmektedir.

Diğer taraftan, uçağımızın enkazının aranması ve kurtarılması faaliyetlerine Dz.K.K.lığı ve Sahil Güvenlik K.lığına ait 4 adet askeri gemi ile devam edilmektedir. Bu kapsamda, belirlenen ilave alanlarda, TCG ÇEŞME hidrografi gemisi tarafından dip taraması faaliyeti icra edilmektedir. NAUTILUS araştırma gemisinin, kamera sistemindeki arıza nedeniyle bölgeden ayrılması üzerine, deniz dibinde tespit edilen ve halen çıkarılamayan parçaların denizden çıkarılması için yeni imkânların araştırılmasına başlanmıştır."

'FÜZE İZİ YOK' DENMİŞTİ

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Genelkurmay Sözcüsü Tuğgeneral Baki Kavun gibi MİT yetkilileri de ellerinde uçağın füze ile vurulduğuna dair bir veri olmadığını açıklamıştı. Suriye ordusu, Ruslardan sağladığı füzelerin sistemini değiştirip ‘ısı’ ya da ‘radar’ dışında bir ‘takip mekanizması’ (lazer gibi) icat etmediyse, tek ihtimal kalıyordu. O da uçağın Suriye hava sahasında uçaksavar ile vurulduğu... Hükümet ise bu tezi, uçağın uçaksavarla vurulacak kadar karaya yaklaşmadığını söyleyerek reddediyordu.

Gelinen noktada, uçağın Suriye tarafından düşürülmeyip kazayla mı düştüğü sorusu akıllara geldi.

'KAZA SONUCU DÜŞTÜ' OLARAK ALGILANABİLİR

Hürriyet'ten Zeynep Gürcanlı'nın, emekli bir tuğgeneralin açıklamalarına yer verdiği haberi ise bu soruya ışık tutuyor.

NATO’da görev almış Emekli Tuğgeneral Ali Er, Genelkurmay'ın bu açıklamasının "uçak düşürülmedi, kaza sonucu düştü" olarak algılanabileceğini iddia etti.

Er, hiçbir yanıcı madde, mühimmat izi olmamasının, uçağın "kaza sonucu düştüğü" anlamına gelebileceğine dikkat çekti. Emekli General Er, "Eğer kaza ile düştüyse de üç seçenek var; ya bir arıza olmuştur, ya pilotaj hatasıdır, ya da o bölgede tanımlanamamış bir cisimle çarpışıp düşmüştür" dedi.

Orgeneral Er'e, "tanımlanamamış cismin ne olabileceğini" de sordum; "O bölgede dolaşmakta olan, herhangi bir ülkeye ait, herhangi bir gemiden atılmış bir insansız istihbarat aracı olabilir. Ancak bu durumda bile, böyle bir istihbarat aracı güdümlü olmadığından, uçağı hedef alamayacağından, çarpışmışsa bile, bu bir kazadır" Ancak, Suriye olaydan sonra yaptığı resmi açıklama ile "Uçağı düşürdüğünü" açıkladı. Bunun açıklaması ne olabilir? "İşte en vahim durum da bu" diyor Emekli Tuğgeneral Ali Er. Ve devam ediyor;"

"ARTIK SURİYE, TÜRKİYE'Yİ ÇEKİNİLECEK KOMŞU OLARAK GÖRMÜYOR"

"Uçağımız füze ile düşürülmemişse ne oldu da uçağımızı ve kahraman iki savaş pilotumuzu kaybettik?

Yoksa teknik veya başka bir nedenle düşen uçağımızı Suriye, kendi iç politik hedefleri doğrultusunda kullanmak mı istemiştir? Suriye karasularına düşen uçağımızı Suriye ben vurdum diye mi üstlendi? Hükümet de Suriye’nin tuzağına mı düştü? Bu senaryo başka bir felaketin habercisidir. Özellikle Türkiye ile ilişkilerin gergin olduğu bir dönemde, Türkiye için “meşru müdafaa” veya “savaş sebebi-casus belli” olabilecek bir uçak düşürme eyleminin Suriye tarafından üstlenilmesinin tek bir mantıklı açıklaması olabilir; artık Suriye Türkiye’yi ne bölgesel bir güç ne de çekinilecek bir komşu olarak dikkate alıyor. Başka bir ifade ile Türkiye’nin ve TSK’nin caydırıcılığının dibe vurduğunun resmidir.

İkinci Dünya savaşı sırasında Nazi Ordularını dahi caydıran genç Türkiye Cumhuriyeti’nin, bugün bölgesinde caydırıcılığını kaybetmesi Cumhuriyet tarihinde dış politikada karşılaştığı en kötü durumdur".

Uçağın Suriye tarafından düşürüldüğüne ilişkin ilk ifadenin de, olay günü akşamı Başbakanlık Resmi Konutu'nda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan toplantının ardından yayınlanan yazılı açıklamada yer aldığına dikkat çekerek, "diğer felaket ise somut veriler olmadan uçağın düşürüldüğüne ilişkin açıklama yapılmış olmasıdır. Bu, devlet çarkı içinde işlemeyen bir nokta olduğunu gösterir" dedi.

GENELKURMAY'IN AÇIKLAMASINDAKİ KRİTİK İFADE

Nitekim Genelkurmay'ın açıklamasında dikkat çeken bir başka kritik cümle daha var. Açıklamada aynen şöyle deniyor;

"22 Haziran 2012 tarihinde, Doğu Akdeniz’de, uluslararası hava sahasında, görev uçuşu yaparken, radar ve telsiz teması kesilen ve müteakiben Suriye resmi makamlarınca kendileri tarafından düşürüldüğü iddia edilen Hv.K.K.lığımıza ait RF-4 uçağımız ile ilgili bilgiler bugüne kadar doğru ve tam bir şeffaflık içinde kamuoyu ile paylaşılmıştır"

Bu cümledeki kritik bölüm ise şu; " Suriye resmi makamlarınca kendileri tarafından düşürüldüğü iddia edilen"...

Yani; Genelkurmay uçak konusunda yaptığı açıklamada "Suriye'nin düşürdüğü" ya da "Suriye tarafından düşürülen" gibi kesin bir ifade yerine, "Suriye tarafından düşürüldüğü iddia edilen" ifadesini kullanmayı tercih etti.

"SURİYE NEDEN AÇIKLAMA YAPTI?"

Suriye'nin neden "uçağı düşürdüm" açıklaması yaptığı konusunda ise, Emekli General Ali Er şu yorumu yapıyor; "Belki gerçekten uçaksavarlar tarafından uçağımıza yönelik saldırı gerçekleşti. Ve uçak pilotları reflesk olarak, kaçınmak için manevra yaptılar. Bu da uçağın kontrolünü kaybedip, düşmesine yol açtı. Biz buna vertigo deriz. Bazen böyle durumlarda duygu kaybı olur. Pilot levyeyi yukarı çekerken, denize doğru dönüverir. Yani, Suriye karavana atmış, uçağımız da kaçınmak için de manevra yaparken, düşmüş olabilir. Ancak bu durum da kazaya girer"

"VURULMA İHTİMALİ ORTADAN KALKIYOR"

Hurriyet.com.tr’ye konuşan emekli bir amiral, “TSK’nın açıklaması, uçağın füzeyle vurulma ihtimalini ortadan kaldırıyor” dedi.

Adının açıklanmasını istemeyen emekli amiral, “Çünkü petrol türevi yakıt kullanan füzelerin çarptığı yerde yanık olur. Oysa TSK açıklamasında böyle bir ize rastlanmadığı belirtiliyor” diye konuştu.

Alıntıdır.Kaynak:

TSK: Mühimmat izine rastlanmadı - Posta
 
Bu iddialara katıldığımı ifade edeyim.Uçaklarımız test amacıyla zaten deniz yüzeyine çok yakın uçuyordu.Bu esnada hiç tahmin etmedikleri bir uçaksavar ateşi karşısında paniğe kapıldılar.Neticesinde levyeyi yanlış kumanda ederek denize doğru çok yaklaştılar.Denize çarpıp beton etkisiyle parçalanmamak için,son anda büyük bir manevra da yapıp,büyük bir yükselme ve dönme girişiminde de bulunmuşlardı.Ancak tüm bu son andaki çabalar,denize çok yaklaşan uçağın,bir şekilde denize çarpıp bölünmesini pek önleyemedi.Buraya kadar herşey normal bir kaza olarak cereyan etti.Peki Suriye kazayı neden "Biz düşürdük,Türkleri vurduk!" açıklamasına dönüştürdü?Bunun tek nedeni,Rusya tarafından son teknolojilerle donatılan ve sözde olağanüstü savunma gücü bulunan sistemlerin,bölge coğrafyasındaki diğer ülkelere,bu savunma silahlarına sahip bulunabilmenin,sınırsız bir güce sahip bulunabileceğini kanıtlar nitelikte bir gövde gösterisi sergilemekten öte değildir.Belki de bu silahlar,yakın komşu ülkelerin çekineceği kadar bir korkulu rüya olmaktan çok uzak,beklenilen savunma gücünün de altında olabilir.Buna tam olarak sahip olmayan hiçbir ülke,kimse bilemez.Ama,Suriye bu silahların başka ülkelerden olan talep akımını,satış miktarını Rusya adına arttırmak gayesiyle bu yönteme başvurmuş ve Türkiye'nin,paniğe kapılıp pilotaj hatası nedeniyle sulara gömülen bu jet uçağını malzeme yaparak bu tür bir yola başvurmuş da bulunabilir.Bunlar,ihtimal dahilinde kuvvetle düşünülmesi ve üzerinde de hassasiyetle durulması gereken bir konudur son açıklamalarla birlikte.
 
Bu katkınız için ayrıca teşekkür ederim sn.selçukeem,hürriyet'te ben de bugün okumuştum,hatta bir ara gündem için ilave edilmesinin daha doğru olacağını düşünmeme rağmen,sonra diğer yazılara döndüğümde dikkatimden kaçırarak ihmal edebilmiştim,siz tamamladınız,böylece gündemde bu konuyla ilgili bir eksik de kalmamış oldu.Tekrar teşekkür ediyorum.Saygılarımla.
 
Ben size teşekkür ederim çünkü bu tür gündem haberlerini yayınlamaya başlayan buna ilk adım atan sizsiniz sonuçta herkesin çok işi var elbette sizin de var.Fakat siz bu tür haberleri paylaşarak bazen dünyayı unutanlara yardımcı olmaya başladınız bunun için sizi tebrik ediyor teşekkürlerimi sunuyorum.
Saygılar Bizden
 
gunler önce cayı cayır bagıran basbakan hesabını soracagız diyen adam bugun birleşme planları harici bi acıklama yapmıyor UNTULDU yine bu ülkenin acısı unutturdu yine bazı kişiler ne konusacagımızı şimdi demeye basladılar füze yok mermi izi yok diye kısacası birileri cıkar sucu 2 tane piloumuza yıkar suçu ve derler özür dileriz suriye....
 
Bu konuda hergün yeni bir haber gelmeye devam ediyor ama bu haber de Nİkola Tesla da var:Düşürülen jette korkunç şüphe! | Mynet Haber
Yok artık...! Daha düne kadar muhatap bile almadığımız Suriye'yi iki günde süper güç yaptılar. Bence bu haberler Türkiye'nin imajını ve Türk Ordusunu yıpratmak için kasıtlı olarak veriliyor.
Şunu unutmayalım ki; Eğer Esad rejiminin elinde öyle güçler olsa içerdeki savaşı geri plana itip milli birlik sağlamak adına, biran bile düşünmeden bir bahane bulup Türkiye veya başka bir ülke ile savaş çıkartır.
 
valla ustad bu benim nacizane düşüncem bi taraf degil aslında son 2 gunun haberlerini inceliyorum o haric herkes konusmus ondan dedim.. suriye ben düsürdüm der perde arkasında rusya var ;) amerika höyt bekle der kendini hazırlamak icin falan falan kısacası biz abdnin suriye rusyanın kuklası durumunda admala soguk savas yapacagız derken güzelce alımızı oyuyorlar...ya herşey bir tez üzerinde ama gerekli mesajlar verildiğine göre yeter bukadar dediler şimdi plotaj hatası ucak kazası diyip gecistirecekler... veya AMERİKA biz bir ortak savas gircez ine eskereler cıkacak yine bir sürü üstler kurulacak kısacası yankee eli her daim türkiyenin üstünde olacak ..afamların canı sıkılacak pkkyı üsütümüze salacak falan falan erdogan suriyede esadla habercilere yasak koyacak ama daga cık karayılanla konus diyecek falan neyse konusmayı yazmaya bende devam etmeyeyim yoksa ciddi anlamda bir uyarı alıcam :))
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Forum istatistikleri

Konular
128,148
Mesajlar
915,463
Kullanıcılar
449,888
Son üye
kalemx

Yeni konular

Geri
Üst