Triyak ve ölçümleri [link Yenilendi]

Klavyeah

Üye
Katılım
28 Ağu 2006
Mesajlar
269
Puanları
1
Yaş
39
Triyak ve ölçümleri

Yapısı :

Triyak bir Alternatif Akım (AC) anahtarıdır. AC akımda her iki yönde de iletkendir. Gate ucuna verilecek DC veya AC tetikleme sinyali ile iletime geçebilir. Ana uçlar arasındaki AC akım yön değiştirirken gerilimin sıfır olduğu anda triyak yalıtkan duruma geçer. Triyak'ın devamlı iletimde kalabilmesi için sürekli tetikleme sinyali verilmeli veya AC akımın her yön değiştirdiği anda tekrar tetiklenmelidir.
Triyak'ın hem DC hemde AC akımla tetiklenebildiğinden bahsetmiştik. Eğer DC akım ile tetiklenirse -ki DC akımın artı (+) veya eksi (-) olması farketmez- tetikleme akımı var olduğu sürece triyak iletkendir. Tetikleme akımı kesildiğinde iletimini kaybeder. AC akım ile tetklendiğinde ise; bilndiği üzere AC akım sinüsoidal bir akımdır yani frekansına bağlı olarak saniyede belirli aralıklarla bir sinüs dalgası çizer. işte bu sinüs dalgasının pozitif ve negatif alternanslarında triyak iletkendir ancak sinüs dalgasının sıfır olduğu anlarda triyak yalıtkandır.
Triyak çok düşük bir gate akımı ile saniyenin binde birinde iletime geçer ve üzerinden büyük akımlar geçirebilir. Bu yüzden çok küçük akımlarla büyük akım gerektiren yüklerin kontrolünde kullanılabildiği gibi AC akımların DC akımlarla kontrol edilebilmesinide sağlar yani AC akım, DC akım ile çalışan transistörlü devreler tarafından kontrol edilebilir.
Aslında triyak'lar iç yapı olarak birbirine ters bağlı iki tristör'den başka bir şey değildir. Yapılan bu özel bağlantı ile AC akımın her iki yönünde de bir tristör iletime geçerek triyak'ın sürekli iletken olması sağlanır. Triyaklarda A2 ucu daima yükün bağlandığı uçtur. Aşağıdaki şekilde triyak'ın devre şemalarında kullanılan sembolü ve iki tristör kullanılarak yapılan eşdeğer devre şeması görülmektedir.

devamı ve resimleri dosya içerisinde
 

Ekli dosyalar

  • Triyak__ve___olcumleri.zip
    6.6 KB · Görüntüleme: 3
triyak için ac anahtarı diye açıklama var. peki dc için triyak gibi bir anahtar varmı acaba. yada triyak aynı zaman da dc anahtarı olarak kullanılabilir mi? yardımlarınızı bekliyorum
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,948
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst