triyak ısınma problemi

mesutblt

Üye
Katılım
19 Eyl 2010
Mesajlar
36
Puanları
1
Arkadaşlar selamlar
Dc 5V ile moc3041 tetklendiğinde BT137 ile AC 220V 3A lik bir yükü devreye aldım, fakat Triyak nedense ısındı ve birkaç anahtarlamadan sonra triyak yandı, ben de BTA41 triyak ve de triyağın gövdesine soğutma amaçlı 5cm X 5cm lik aleminyum parça taktım, ısı dağıtıldığı için devre bir hafta kadar görevini eksiksiz olarak yerine getirdi, fakat 8.gün BTA41 de yandı. Triyağın bu yanma nedeni hakkında bir bilgisi ve de çözü önerisi olan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.


Not: Paylaşılan fotoğraf, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.
 
Triyak ve tristörleri kullanırken;

1) Gate(tetikleme) ucu ile katot ucları arasına bir direnç (değeri 1kohm olabilir) ve bir kondansatörü (değeri 0,01uF.....0,1uF a kadar bir değer olabilir.)paralel olarak bağlayın. Bu iki eleman(R ve C) birbirine paralel olarak bağlanmalıdır.

2) Triyağın Anot ve Katot uçları arasına triyağa paralel olacak şekilde direnç ve kondansatör bağlanmalıdır. Değerleri 100ohm ve 0,022uF.......0,1uF aralığında seçilebilir.

Triyakı motor kontrolünde kullandığınız için 2.maddedeki yapı kesinlikle önemlidir. Bu devreye(seri RC ye) "snubber devresi" adı veriliyor. İnternetten araştırabilirsiniz. Bu yapı tristör, triyak, mosfet v.b. yarı iletken malzemelerin endüktif yüklerle sağlıklı çalışabilmesi için gerekiyor.

1.maddeki yapı da gate yani tetikleme kararlılığı için gerekiyor. Ama sizin sorununuz gate kararsızlığı değil bence. 2 nolu maddeyi mutlaka denemenizi öneririm. Kolay gelsin.
 
Sayın ademcekıc' in tavsiyelerine katılarak snubber devresinde kullanıcağınız direncin watlı olması (örneğin 1W) tavsiye edilir.
 
Triyak gate gerilimi yüksek uygulanırsa daha kısa zamanda yanmasına neden olabilir.Sorun devam ederse araştırabilirsiniz.Kolay gelsin.
 
Sn. Adem çekiçin tavsiyelerini yerine getirdim fakat ısınma ve bir süre sonra triyağın bozulma problemi devam etmektedir.
başka çözüm önerisi olan arkadaş varsa lütfen paylaşsın. şimdiden teşekkürler
 
bağladığın motor dur kalk yapıyormu,önemli yerde kullanıyorsan ssr röle kullana bilirsin...
 
bağladığın motor dur kalk yapıyormu,önemli yerde kullanıyorsan ssr röle kullana bilirsin...

sayın lehimci ; evet dur kalk yapıyor, ısınma problemi çözülürse benim için daha iyi olacaktır, zira ssr pahalı bir alternatif benim için
 

Forum istatistikleri

Konular
128,125
Mesajlar
915,219
Kullanıcılar
449,837
Son üye
betül hüsrevoğlu

Yeni konular

Geri
Üst