Tristörü transistör ile durdurmak

Katılım
12 Mar 2017
Mesajlar
251
Puanları
1
Yaş
48
Merhaba. 24vdc yi kontrol eden bir tristör tetiklendikten sonra, yine gelen başka 24vdc ile durdurmak istiyorum. Transistörün Kollektör ve Emiter uçlarını tristörün anot ile katot arasına bağladım. Ancak bu sefer diğer 24vdc sinyal ile tristör çıkış veriyor. Amacım şu 24v pozitif bir puls sinyal ile lamba yakmak başka bir 24vdc puls sinyal ile kapatmak
 
Dediğiniz yöntemde tristörü kesime götüren tetiği kesene kadar yükten akım geçer. ta ki tristörü kesime götüren kımı kesene kadar.
 
tristöre paralek bir kontaktör bağlayın. kontakları kısa bir süre kapatıp açın tristör kesime gider. Çünkü kontaktör kısa devre edildiğinde tristör akımı sıfırlanmış olur ve tristör yeniden tetiklenmesi gerekir.
 
Bildiğin yöntemle tristörü tetikle. Yük akımı aynı zamanda bir rölenin NC kontaklarından geçecek şekilde rölenin NC kontaklarını yüke seri bağla. Tristörü durduracak olan 24 volt ile de bu rölenin bobinini besle. Röle çektiği anda tristör durur.
 
amacım zaten mümkün olduğunca röle kullanmamak. hem hızlı değiller, hem uzun ömürlü değiller, hem yer kaplıyorlar. röle olursa tristöre de gerek kalmıyor. kendi NO kontağı ile kilitleniyor
 
SCR.png


Daha önce denemedim ama devreyi bu şekilde kurup deneyin. İhtiyaca cevap vermesi lazım. Olmazsa başka bir şey düşünülebilir.
 
teşekkür ederim. deneyeceğim
 
SCR2.png


Eğer scryi iletime ve kesime sokacak kaynaklar aynı ise bu bağlantıyı kullanın.
 
Sonradan bir kera daha baktım ama bu devrenin çalışacağını zannetmiyorum. Başka bir şey düşünmek lazım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,655
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst