Trifaze sistemlerde notr gitmemesi

erenter58

Üye
Katılım
12 Eyl 2013
Mesajlar
48
Puanları
1
Yaş
33
1-3 adet prizimiz var bunlar ayni odada ve notrleri buatta birlesereksigorta kutusuna gidiyor fakat burdan panoya gitmiyor diger notrler giderken bunotr gitmiyor
2-eger boyle bir olay olsaydi ilk prizde aspirator var toprakli 2.bulasik makinesi digeri bos genelde simdi aspirator calisir mi calisir dediler trifaze old icin 380 olur dediler aspiratorden gelen notr bulasik makineainin notrune gelicek degil mi vurdan topraga akma olasiligi var mi 2 si ayni anda calisirsa nolur bu 3 prizin notrunun koptugunu nasil anlariz lutfen yardim esin kesin cevaplar
 
Amacım kesinlikle dalga geçmek falan değil. Sadece esprisine koymuştum ama alındınız madem kaldırıyorum. Yalnız kaç defadır aynı konuyu açıp açıp duruyorsunuz. Yeni konu açmaktansa takıldığınız noktaları açtığınız konunun altına yazarsanız forum kirliliği de önlenmiş olur. İnşallah bu gidişle kendinize zarar vermezsiniz.

Not: Kaldırdığım içerik Barış Manço- Allahım güç ver bana adlı klibiydi.
 
Son düzenleme:
lutfen dalga gecmeyin mutlu oldugunuz icin sukur edin ben fakultede derste bunlar aklima gelince nasil mutsuz oluyorum bir sey hakkindaki belirsizlik dunyanin en kotu seyi tam olarak anlayamiyorum bu olayi cunku 2 defa supurgwnin motorunun yanmasi beni suphelendiriyo yine de tesekkur ederim saygim sonsuz
 
haklisiniz ozur dilerim fakat o konularda tam olarak kendimi ifade edemenistim toprak konusu aklimi karistirti
 
Prizin içindeki nötr koparasa cihaz çalışmaz. CİHAZ ZARAR GÖRMEZ. Sigorta panosundan koparsa prizlerde seri bağlantı oluşur cihazlar zarar görür.
 
toprak is yapmazmi hocam boyle bir olayda butun evin notru degil 3 prizin notru ayni diyeim bu notr diger notrlerle birlesip sayaca gitmiyo buattan sigortaya giderken duvarda koptu diyelim evdeki diger sistemde bir bozukluk yok sadece bu 3 priz seri bagli desekyani 380 olur degilmi bu olayda cihazlar zarar gorur peki toprak hic is yapmazmi toprakdan akip giderek cihazlar2 ay boyunca ayni anda calismayarak is gorebilirlermi tesekkurler
 
Topraklama can güvenliği için yani cihazın gövdesine kaçak olduğunda kaçağı toprağa akıtmak için. Kakr yoksa kaçak toprağa akar, KAKR varsa 30 ma ve üstü kaçak oldugunda kakr açar. Yani topraklama cihazı değil sizi korur.
 
Nötr kopması sonucu toprak devreye girmez toprak hattı ile cihazlar çalışmaya devam etmez. Konuyu okuyarak anladığım kadarı ile bunu yazıyorum umarım doğru anlamışımdır.
 
Örnekler:
1.Mutfakta 3 priz var. Prizlerin kabloları buata geliyor. Prizlerin hepsi aynı faza bağlı, nötrleri aynı nötr hattına bağlı, toprakları aynı toprak hattına bağlı

Durum 1.1: Prizlerden birinin nötr hattı vidasından çıktı.
Sonuç 1.1: O prize takılan cihaz çalışmaz.

Durum 1.2.: Prizlerin ortak olarak bağlandıkları nötr hattı panodan koptu.
Sonuç 1.2.: Prizlerin üçü de çalışmaz.

Durum1.3.: Prizlerin birinin toprak hattı vidasından çıktı.
Sonuç 1.3.: Priz çalışmaya devam eder ancak prize takılan ve gövdesine kaçak veren bir cihaz varsa cihazın gövdesine dokunulduğunda elektrik çarpar. (Sistemde KAKR varsa atarak çarpılmanızı önler.)

Durum 1.4.: Prizlerin ortak toprak hattı panodan koptu.
Sonuç 1.4.: Prizler çalışmaya devam eder ancak prizlere takılan ve gövdesine kaçak veren bir cihaz varsa cihazın gövdesine dokunulduğunda elektrik çarpar. (Sistemde KAKR varsa atarak çarpılmanızı önler.)

2. Mutfakta 3 priz var. Prizlerin kabloları buata geliyor. Prizlerin her biri ayrı fazlara bağlı, nötrleri aynı nötr hattına bağlı, toprakları aynı toprak hattına bağlı

Durum 2.1. Prizlerden birinin nötr hattı vidasından çıktı.
Sonuç 2.1: O prize takılan cihaz çalışmaz.

Durum 2.2.: Prizlerin ortak olarak bağlandıkları nötr hattı panodan koptu.
Sonuç 2.2.1: Prizlerden birine bir cihaz takılı diğerlerine hiçbir cihaz takılı değil. Cihaz çalışmaz.
Sonuç2.2.2: Prizlerden ikisine veya üçüne de cihaz takılıysa cihazlar zarar görür.


Durum2.3.: Prizlerin birinin toprak hattı vidasından çıktı.
Sonuç 2.3.: Priz çalışmaya devam eder ancak prize takılan ve gövdesine kaçak veren bir cihaz varsa cihazın gövdesine dokunulduğunda elektrik çarpar. (Sistemde KAKR varsa atarak çarpılmanızı önler.)

Durum 2.4.: Prizlerin ortak toprak hattı panodan koptu.
Sonuç 2.4.: Prizler çalışmaya devam eder ancak prizlere takılan ve gövdesine kaçak veren bir cihaz varsa cihazın gövdesine dokunulduğunda elektrik çarpar. (Sistemde KAKR varsa atarak çarpılmanızı önler.)

Mutfak olarak örnek verdim çünkü ayrı ayrı fazların mutfağa çekilmiş olma olasılığı odaya çekilme olasılığından yüksektir. Odaya kimse kolay kolay ayrı fazları çekmez.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,893
Kullanıcılar
449,605
Son üye
osaricicek

Yeni konular

Geri
Üst