Trifaze sistemlerde nötr kopmasına karşı koruma.

Mesut

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
9 Şub 2007
Mesajlar
765
Puanları
206
Merhaba.

Konu ile alakalı tesadüfen denk geldiğim videoyu sizlerle paylaşmak istedim.


Bilgi paylaşımı için Ahmet beye teşekkür ederim.




Trifaze Sistemlerde Nötr Kopma Çözümü.jpg
 
Son düzenleme:
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Banada gecenlerde tesadufen denk geldi bu video elektrik ve elektroniği birleştirince ortaya boyle muazzam devreler çıkıyor.
 
Merhaba,
Evet Ahmet usta çok iyi bir insan izledik ve yaptık.
30 volt varistörü nötr ve toprak arasına bağlıyoruz.


Ustam ,başka videosunda 10 voltluk varistör bağlıyordu.10 voltluk,daha işlevsel ! olsa gerektir.Piyasada,11-17-18 volt fi 14
mm varistör bulunuyor.
 
Son düzenleme:
Bir ve yedinci sütun var gerilim olarak.
İlk sütundaki değerlere göre seçilecek degil mi?
 
Ahmet ustanın videosunu ben de izledim beğendim. Peki monofaze kaçak akım rölesine de varistör ile koruma sağlayabilir miyiz. Deney ortamım yok deneyemedim.
 
Nötür hattına karşı ustamızın koruması sanırım koruma yapmıyor arkadaşlar. Burada ustamızın düştüğü mantık hatası şundan kaynaklanıyor sanırım nötür toprak arası voltaj farkı tek abone de değil aslında 3 fazdan beslenen tüm abonelerde minik iletken direncini ihmal edersek yaklaşık olarak aynıdır. Yani R,S,T fazlarından beslenen tüm aboneler nötür toprak arası yaklaşık olarak aynı voltajı görecekler. İkinci yanılgı ise nötür toprak arası 30 volttan az olursa abonenin zarar görmeyeceği yanılgısı aşağıda resimli olarak vereceğim senaryoda nötür noktası gerilimi 20 volt olmasına rağmen aboneler üzerine yüksek voltaj düşerek cihazları arızalanmaktadır. Bu sistemin başka dezavantajları da var, mesela bir çok trafoda nötür toprak gerilim leri 10-15 volt mertebelerinde bazen 30-40 volt bile rahatlıkla görmekteyiz ,hepsinde işletme topraklaması var fakat hiç biri uygun değerleri sağlamıyor. Zaten kaçak akımların gıcık açmalarından muzdarip olan bizler varistör açmaları ile tam bir bunalım haline gireriz muhtemelen. Monofaze cihazların empedansını bilinemeyeceğine göre yada rastgele sistemde bağlı olacağına göre bu sistem fiyaskodur bence. Bu yöntemin çalışacağı tek nokta aşırı dengesiz yüklerde açtırma yaparak koruma sağlamak olabilir fakat bunu da kimse garanti edemez. Özetle varistör bağlayıp cihazların korunmasını düşünmek biraz rus ruleti oynamaya benziyor kişisel görüşüm. Bu sistemin sağlıklı olarak çalışmayacağını düşünüyorum.

kopuk nötür 3.jpg
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,845
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst