Trifaze Sistemdeki Toplam Akım Hesaplamak

Dostuz

Üye
Katılım
23 Eki 2019
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
36
Merhaba,

Aklıma takılan trifaze sistemde akım ölçmek ile ilgili iki konu var, sormak istiyorum.
L1 L2 L3 N değerlerim.

1.Soru: Pensampermetre ile 3 faz ayrı ayrı ölçünce 3A 2A 3A buluyorum, anlıyorumki toplam akım 8A değil mi, ama tüm faz kablolarını yan yana alıp ölçünce değeri 3A görüyorum, Hangisi doğru çözemedim. Toplamı almak için hepsini birden tek kablo gibi ölçemez miyim?

2.Soru: Faz tek kablo ile ölçünce çıkan 3A ile Nört değeri eşit. Ama ayrı artı hesaplama ile 8A != 3A Nötr değerine eşit değil bu normal mi?

Cevaplar için şimdiden teşekkürler.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Her fazda ayrı ayrı 3 A ölçmen normal. toplamında yine 3 A ölçmende bana göre doğru nötr değeri derken nötrde demi 3 veya 8 A olmasını istiyorsun? Üç fazın birleşmesi 0 dır. Nötr üzernde de 3 A gördüysen alternatif akım olduğundan dolayı fazlar nötr üzerinden devreyi tamamladığı için doğrudur diye düşünüyorum. Bu konuda uzman arkadaşlarda açıklama yaparlar.
 
Sistem trifaze fakat yükler monofaze ise fazlarda gördüğün akimlarin toplamıni nötr kablosunda görürsün.sistem trifaze yükler de trifaze ise nötr kablosundan vektörel toplam kadar akım akar..yükler dengeli ise akım akmaz.dönüşler fazlar arasında gerçekleşir..
 
3 fazdaki akımların skaler değil vektörel toplamı nötr akımına eşittir. Eğer dengeli 3 fazlı yük ise vektörel toplam sıfır olur.
 
3 fazdaki akımların skaler değil vektörel toplamı nötr akımına eşittir. Eğer dengeli 3 fazlı yük ise vektörel toplam sıfır olur.

Cevap doğru ama biraz eksik.

Yükler dengeli olsa bile harmoniklerden dolayı nötr den akım geçebilir. Bu durum yarı iletken teknolojisinin çok geliştiği günümüzde sıkça karşımıza çıkıyor. Pek çok işletme sebebi bilinmeyen kablo ısınmalarıyla kondansatör , reaktör ve cihaz arızalarıyla karşılaşıyor. Ne yazık ki nötr akımını tespit etmek eskisi kadar kolay değil.

Kolay gelsin...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,130
Mesajlar
915,292
Kullanıcılar
449,847
Son üye
AhmetK06

Yeni konular

Geri
Üst