Trifaze motorun gerilimi yükselirse devri de yükselir mi ?

zomeika

Üye
Katılım
27 May 2010
Mesajlar
5
Puanları
1
Yaş
32
Soru basit ama insan bilmeyince bilmiyo işte ^^ bi de eğer gerilim ile yükselmiyorsa nasıl bişey yapmam lazım :confused:
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Trifaze motorun gerilimi yükseltilirse devri yükselmez.Çektiği akım biraz artar,dolayısıyla ısınması da artar.Motor devri sargı kutup sayısıyla ilgili olduğu için değişmesi ,arttırılması mümkün değildir.Devir düşürülmesi konverterler yardımıyla yapılabiliyor.Kolay gelsin.
 
Teşekkürler...
 
ns=120xf/2p formülünü kullanarak hesaplayabilirsiniz.ns=devir sayısı,120=sabit sayı, X=çarpı,f=frekans,2p=kutup sayısı,/=bölü. hayırlı çalışmalar.bu formüldende anlaşıldıgı gibi frekansı degiştirmek için yaa frekansını degiştireceksin yada kutup sayısını başka türlü frekans degişmez.hayırlı çalışmalar.
 
Trifaze motorun devir sayısı motorun kutup sayısına bağlı olduğu için gerilimin yükseltilmesi devir sayısını etkilemez,devir saysını değiştirmek istiyorsan kutup sayısını veya frekansı değiştirmen gerekiyo kutup sayısını değiştiremeyeceğine göre sürücü kullanarak frekansı değiştirebilirsin!!
 
Alternatif akımda çalışan motorların devirlerini değiştirmenin 2 metodu vardır.

1- Freakansın değiştirilmesi(inverterler yardımıyla)
2-Kutup sayısının değiştirilmesi(bobinaj)
 
3. bir yöntem de dişli veya kasnak-kayış sistemi ile devir sayısı değiştirilebilir
 
hocam bir motorun devirini yükseltmek için ya kutup sayısını düşüreceksin buda bir takıma motoru yeniden sarmak demektir yada frekans ayarlıyacaksın kutup sayısı düştükce devir sayısı yükselir
 
Gerilim artarsa devirde artar motor gücüde artar sevgili arkadaşım...
Bu özel sınıf motorlardır ve güçeri büyüktür.
Örnek verecek olursak:
Etiket değeri Üçgen bağlantı 380 Volt deviri 1500 d/dak olan bir motor.
Aynı bağlantı ile 410 Voltta 1750 d/dak dönebilir.
Bakınız ETI marka motorlar örnek güç:250KW
Maalesef bu tip motorları yıldız üçgen yolveren mühendisler gördüm. İnsanın içinden "beter olun !" demesi içten bile değil, nede olsa devir etiket devri....

Saygılarımla...
 

Forum istatistikleri

Konular
128,130
Mesajlar
915,289
Kullanıcılar
449,847
Son üye
AhmetK06

Yeni konular

Geri
Üst