Transformatörlerde izolasyon dirençleri ve PE

seyacar

Üye
Katılım
2 Ara 2008
Mesajlar
9
Puanları
1
Yaş
39
Slm arkadaşlar megerle izolasyon dirençlerini ölçtüğümde YG-tank arasında dirençleri ve PE çok düşük çıkıyor( örneğin 5 KV ta 15 sn=2,45 Gohm 30 sn=2,8 Gohm 45 sn=2,9 60 sn=3 Gohm PE=3/2,8=1,7 ). oysa YG-AG ve AG-tank arası genelde 30 Gohm dan PE=1,8 den büyük oluyor. YG-tank arasını dirnçleri yükselmesi için ne yapma gerek. şimdiden teşekkurler.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
PI demek istediniz galiba. polarisation index diye geçer de. neyse bu çok da mühim değil. fakat PI değeri alırken 60. saniyedeki değerre göre değil de 10. dakika sonraki değeri 1 dakika sonraki değere bölüp bir değer hesaplamalısınız. bu ölçümler neticesinde hesapladığınız değerler 1,3 den fazla ise izolasyon iyidir diyebiliriz. 1,5 dan büyük olur ise daha da güzel. 1 ile 1,3 arası eh işte denilebilir. 1 den küçük ise izolasyon zayıf diyebiliriz. trafoyu kontrol et anlamına gelir
 
çok tşk ederim emir bey. tansformatör de ölçtüğümüz dirençlerin büyük vey küçük değer olması bizim için referans değil midir ? Yani bizim için refeansımız PI değiri midir ?
 
Megger izolasyon testi ozel test oldugu icin IEC standardlarinda bir dayatma yada limit deger kavrami yoktur.
PI kavrami megger firmasi tarafindan verilen tecrubesel bir bilgidir.
Buyuk trafo markalarinin yillara gore yaptiklari olcum sonuclarina gore olusturdugu tecrubesel bilgi birikimi trafonun gucune ve gerilimine gore baz Gohm degerleri vardir.

PI yg-tank arasini ... artirmak mumkundur !....

Burda onemli olan nokta megger testi ile hangi arizai durumlarin tespit edilmesidir. ( Aktif kisimi yag dan cikartmadan... )

Izolator arizasi , Kademe degistirici arizasi , Izolasyon zayifligi v.s....
 
çok tşk ederim emir bey. tansformatör de ölçtüğümüz dirençlerin büyük vey küçük değer olması bizim için referans değil midir ? Yani bizim için refeansımız PI değiri midir ?

eğer 10 dakikalık test yapmıyor iseniz her 15 saniyede aldığınız değerlerin sürekli artış göstermesi iyi izolasyon olarak yorumlanabilir ama mesela başladınız ölçüme 30 GOhm ölçtü sonra 35 oldu 32 ye düştü yani salınım yapması hoş karşılanmaz. onun haricinde şu kadar değer olmalı diyemeyiz. ama genelde 1 GOhm un üzerinde ölçüm yapıyoruz genelde. ben 10 dakikalık ölçüm yapmanızı tavsiye ederim.

Bir de şu var. trafoda problem olup olmadığını tespit etmede en son yöntemlerden biridir megger testi. yani tespit edebilir ama ona sıra gelene kadar başka ölçümlerle de bunu test edebilirsiniz. mesela kayıp açısı (power factor) ölçümü özel bir testtir. fakat biz labaratuvar olarak istisnasız bütün trafolarda bu ölçümü yaparız. sonra uyarma akımları da bize bilgi verir.

en iyisi siz 10 dakikalık bir ölçüm yapın 1o. dakika sonra ölçtüğünzü değeri 1. dakika sonra ölçtüğünüz değere bölün. bakalım ne sonuç çıkacak ben de merek ettim. :)
 
Meger testi için limit deger vardır .R 60 = C *E / KVA nınKARAKÖKÜ Formülün açılımı c yağlı trafolar için 1.5 kabul edilir sabit sayı E Trafonun nominal gerilimi ,
örnek : 33 kv 1600 kva trafo için izalasyon değeri minumum ne kadar olmalıdır
R 60 sn=1.5*33000/40 = 1237 mega ohm
en az olması gereken değer .
 
emir bey sizin dediğiniz şekilde 250 kVA trafonun testini aldım aldığım sonuçlar aşağıdaki gibiydir.
1 dk 10 dk PI
YG-tank 17.3 Gohm 42 Gohm 2,43 (5 kV alındı)
YG-AG 68 Gohm 192 Gohm 2,82 (5 KV alındı)
AG-Tank 136 Gohm 215 Gohm 1,58 (3 kV alındı)
 
mehmet bey R60=C*E/kVA formülünü biraz daha açıklar mısınız ? C ne oluyor ve neye göre seciliyor.
 
C Yağlı trafolar için 1.5 olarak kabul edilir .Kuru tip traflorda C 30 olarak kabul edilir .Sabit kapasite değeri.Bide ölçtüğünüz değerleri 20 dereceye irca etmeniz gerekir benim verdiğim R 60 sn 20 derecedeki sıcaklık için gecerlidir .sıcaklık katsayılarını biliyorsunuzdur umarım.Trafonun sıcaklığı artıkça izalasyon değerleri düşer bu yüzden 40 derecede carpan 3.99 ,20 derecede 1,10 derecede 0.5 bu böyle gidiyo bunuda devamlı hesaba katmak gerekir.
 
merhabalar
megger izolasyon testinin orumlanmasıyla alakalı rapor düzenlemem gerek TSE VEYA MYD UYGUNLUĞUYLA ALAKALI KAYITLARI BULMAMA YARDIMCI OLURMUSUNUZ
 

Forum istatistikleri

Konular
128,108
Mesajlar
915,039
Kullanıcılar
449,809
Son üye
yucelsenolgm

Yeni konular

Geri
Üst