Transformatöre Uygulanan Testler

yağ zamanla bozulmaya başlar. herşeyin bir ömrü var. lakin yağı tretman ederek ömrünü uzatabilirsin. trafo firmaları tretman işlemini -belli bir ücret karşılığı- yapıyorlar. aslında en güzeli trafoyu tekrar fırınlayıp yeni yağ basmaktır. trafonun ömrü çok daha uzun olur.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
alikemal ' Alıntı:
yağ zamanla bozulmaya başlar. herşeyin bir ömrü var.
Sn alikemal yağın zamanla bozulduğunu sölemişsiniz ancak bizim yağda sadece CO ve CO2 miktarı limit üstü çıktı. Bu bozulmadanmı yoksa trafo içindeki bazı başka nedenlerdenmi? Birde tretman demişsiniz bunu anlamadım biraz açarsanız sevinirim...
 
trafo sarımında emaye izoleli bakır veya alüminyum bobin teli kullanılır. emaye yalıtım içindir. zamanla -trafo ısınıp soğudukça- emayede çatlamalar olur ve yağın içine karışır. yalıtımda ayrıca presspaper kullanılır ve tabii bu da zamanla bozulmaya başlar ve bu da yağa karışır. genelde trafo kazanının dibine çöker ve orada çamurlaşma yapar. bu yüzden numune alırken yağı biraz boşa akıtmak gerekir. yağın yapısına karışan bu malzemeler ve nem ve ayrıca içeride herhengi bir atlama olduysa yanma dolayısıyla oluşan karbon bileşikleri trafo yağını bozar. birde trafo kazanının içi boyalı değilse veya paslanma için herhangi bir işlemden geçirilmediyse nem dolayısıyla kazan paslanır ve buda yağa karışarak yağı bozar.

tretman işlemi yağı temizlemek içindir. yağ ısıtılır ve filtrelenir. bu işlem trafolar fabrikaya götürülmeden yerinde de yapılabilir.

sizin sorununuza gelince eğer diğer testler iyiyse -ki en önemlisi dielektrik dayanım gerilimidir- şu an için tretmana gerek yok diyebiliriz.
 

Teşekkür etmek için mesaj yazmak yerine, Popularite işlemini kullanınız
Teşekkür mesajları konudan silinmiştir.
 
trafonun yağını değiştireceğiniz zaman yağı boşaltıktan sonra tankı 48 saat boyunca -0.80 bar da vakuma alınır ve vakum altında yağ basılır
 
Arkadaşlar belki yeri uygun değil ama sormam gerekiyor.

6.3 kV gerilim üreten bir hidroelektrik generatöründe AC izolasyon dayanım testi (delinme testi) yapılması isteniyor. 13.5 kV AC gerilim uygulanması gerekiyormuş. Konusunda deneyimli ve kamudan emekli bir uzman ise 13.5 kV AC yerine 18.6 kV DC izolasyon testi 13.5 kV AC dayanım testinin muadilidir diyor. Tabi bahsedilen 18.6 kV ta DC izolasyon testi yapıldı. Bu konu hakkında bilgi verebilecek olan var mı?
 
şu yukardaki soruya bilen arkadaşlar cevap versinler lutfen
 
birde trafo kazanının içi boyalı değilse veya paslanma için herhangi bir işlemden geçirilmediyse nem dolayısıyla kazan paslanır ve buda yağa karışarak yağı bozar.

alikemal kardeş öyleyse neden kazan içi galvanizli yapılmıyor malzeme fiyatlarının yukseklıgımi yoksa başka sebeplerdenmi
 
Arkadaşlar belki yeri uygun değil ama sormam gerekiyor.

6.3 kV gerilim üreten bir hidroelektrik generatöründe AC izolasyon dayanım testi (delinme testi) yapılması isteniyor. 13.5 kV AC gerilim uygulanması gerekiyormuş. Konusunda deneyimli ve kamudan emekli bir uzman ise 13.5 kV AC yerine 18.6 kV DC izolasyon testi 13.5 kV AC dayanım testinin muadilidir diyor. Tabi bahsedilen 18.6 kV ta DC izolasyon testi yapıldı. Bu konu hakkında bilgi verebilecek olan var mı?

AC gerilim ile test DC gerilimden her zaman için daha güvenlidir. DC megger ile yapılacak olan testte sistemin kaçak kapasitesinden dolayı herhangi bir problem gözlemlenmeyebilir. Ancak kaçak kapasite den dolayı AC gerilimle test edildiğinde arıza çıkartması muhtemel bir zayıf noktadan delinme gerçekleşir. Bu testlerde genellikle yüksek gerilime dayanım için nominal voltajın 2 katı +1000 Volt ile test edilir. 1000 Volt OG ve YG gerilim trafolarda farklı olabilr. OG ve YG trafolarının primer devrelerinin test gerilimlerinde emin değilim.
 
Benim de yaptığım araştırmaya göre :
http://www.unitronicselectric.com/pdf/articulos/Ensayos y diagnóstico en MaquRot_1.pdf ve http://www.irispower.com/PDF/Diagnostic_News/currentedition.pdf
dokümanlarında yukarıda bahsettiğim AC yerine DC test yapılması IEEE 95 e göre imiş. AC test stator ömründen de götürüyormuş. Sıfır km. statöre uygulanabilir ama periyodik bakımlarda DC test yeterli deniyor.

Bir de AC test çalışma frekansında değil de 0.1 Hz. te yapılacak şekilde yeni bir yöntem geliştirilmiş (VLF) ve çalışma frekansında yapılan teste çok yakın sonuç veriyormuş.

TR de VLF cihazı satan bir firma var ve bu cihazın XLPE kabloların testi için kullanıldığını söyledi. Trafo ve generatör için de kullanılıp kullanılamayacağını öğrenerek bana bilgi vermelerini rica ettim. Henüz dönüş yapılmadı.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,581
Kullanıcılar
449,922
Son üye
11akif

Yeni konular

Geri
Üst