transformatör çıkış akımını sınırlama nasıl?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan zenze
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
https://tinyurl.com/25vqa27e
circuit-20250513-1219.webp

Böyle birşey yaptım ama diyotlar ile transistorlar yüzünden voltaj düşümü fazla oluyor.
Mosfetler ile de yapılabilir. Ama onları anlamıyorum. :)

Üstadım merhabalar.

Bir ara uygun bir zamanınızda devrenin çalışmasını anlatabilir misiniz? Aklımda kurgulayamadım nasıl çalıştığını?

Merhabalar,

1. Devreyi Multisim de simule ettim.
Simulasyon programlarının güzel tarafı, deneme sırasında duman çıkmıyor, eliniz yanmıyor, "tüh" demiyorsunuz.

2. İyi haber, devre çalıştı. Akım sınırlama özelliğinin yanında, "Slow Start" özelliği de var

3. 220VAC ve 16VAC de test ettim. (Tabi bazı direnç değişiklikleri ile).

4. Şemada göründüğü gibi, D2 ve R3 ile besleme sağlanıyor.

5. Çıkışa yük bağlamazsanız R5, (devre tamamlanmadığı için) çalışmıyor
Örneğin 16V için 2-3 mA akım çekmek gerekiyor.

6. C1, C2 ilk anda "boş" oldukları için (ve dolana kadar kısa devre oldukları için) fet'lerin iletime geçmesini önlüyor.

7. Bu kondansatörler dolana kadar "Slow Start" fonksiyonu çok iyi çalışıyor, Akımı yavaş yavaş "bırakıyor" 300 mSn. (Bu süre C1, C2 değerleri ile değiştirilebilir)

8. Fazla akım çekildiğinde, R2 üzerinde düşen voltaj, transistörleri iletime sokup, Fetleri kapatıyor. Dolayısı ile akım kontrolü sağlanıyor.

9. 220VAC için kullanılacaksa (belki) soğutucu gerekebilir.
Tabi Mosfetleri voltaj limitlerine göre seçmek lazım.

Tabi en iyisi küçük bir kart veya proto board üzerinde ve düşük voltajda test etmek
Söz konusu dökümanı da ekledim.

Kolay gelsin

Ekli dosyalar

Bu durum AC de akımla gerilim arasında fark harmonik oluşturacak. Düşük güçlü trafoda çıkışında çokta sorun değil sanırım.

Son düzenleme:
İstanbulda bir projede 12 adet cihazda ( Soğutma sistemine ait ) kompresörlerimiz var. Her cihazda 2 adet Elektrik motoru var. Motorların gücünden tam emin değilim ama yarın bakayım 1MW olabilir. Toplam 24 motor var ve bunların içinde sadece 1 cihaz sürekli sürücü arızası meydana geliyor. Nedenini bir türlü tespit edemedik ama ben şebeke kaynaklı olduğunu düşünüyorum.

Burada harmonik ve distorsiyon geçince değinmek istedim.

İstanbulda bir projede 12 adet cihazda ( Soğutma sistemine ait ) kompresörlerimiz var. Her cihazda 2 adet Elektrik motoru var. Motorların gücünden tam emin değilim ama yarın bakayım 1MW olabilir. Toplam 24 motor var ve bunların içinde sadece 1 cihaz sürekli sürücü arızası meydana geliyor. Nedenini bir türlü tespit edemedik ama ben şebeke kaynaklı olduğunu düşünüyorum.

Burada harmonik ve distorsiyon geçince değinmek istedim.
şemada yük rezistif gösterilmiş ama indüktif yük kullanılacaksa çıkıştaki mosfet için turn off snubber gerekebilir.

Forum istatistikleri

Konular
131,327
Kullanıcılar
455,158
Son üye
aytek066

Yeni konular

Geri