Transformatörün sıfır mı ikinci el mi olduğunu nasıl anlayabiliriz?

Devletin herhangi bir kurumunda çalışan Mühendis, elinde yetki olan herhangi bir teknik eleman her zaman kurumunun dolayısıyla devletin menfaatlerini düşünmek zorundadır. Devlet kurumlarında bu işlerin hepsi ihale ile yapılıyor ve neticede kazanan firma ile sözleşme imzalanıyor, kullanılacak malzemelerin özellikleri ve işin tarifleri işi alan firmaya yani yükleniciye veriyor. Yüklenici imzaladığı sözleşme ile aldığı işte kullanacağı malzemelerin özelliklerini ve işi nasıl yapacağının da sözünü vermiş oluyor. Söz namustur sözleşmede ve birim fiyat tariflerinde belirtilen Yeni Transformatör yerine yüklenici ikinci el bir transformatör kullanmaya kalkıyorsa namussuzluk yapıyor demektir yani verdiği sözün dışına çıkıyor demektir. Atıyorum 100binTL'ye sıfır trafo almaktansa piyasadan aynı özelliklerde 2.el trafoyu 70.000TL'ye almıştır, Devletten 30.000TL çalmış demektir.
Olayın verilen söz namustur bakış açısı dışında teknik boyutu da vardır;Transformatörün hele hele jeneratörün bırakın ikinci el olması üretici firma deposunda bile uzun süre beklemiş olması sıkıntı yaratır sargıların nem almasına neden olurlar.
Araba almak için galeriye gittiğinizde size sıfır km diye sıfır km fiyatına 2.el (Devir sayacı sıfırlanmış) bir aracı amiyane tabirle kaptırmaya çalışsalar ne düşünürsünüz. Aman boşver bu araçta beni gideceğim yere götürmüyor mu diyeceksiniz. Bir olayı enine boyuna düşünmeden yorum yapmayın lütfen.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Birçok cevabı yeni okudum onun için TEDAŞ a sorgulatamadım doğal olarak.hepinize teşekkür ederim. Tecrübem olmamasına rağmen okuyup araştırdığım ve deneyimlerine başvurduğum tecrübeli mühendislerin söylediği kadarıyla önce trafonun göz ile kontrolünü yaptım. Bushingler, yağ kaçağı ve seviyesi, boyası vs.. Tabi özellikle benim gibi yeni mühendisler için bu yöntem pek garanti olmadığı için trafonun seri numarası aldım ve fabrikayla iletişime geçtim. Bana trafonun yeni olduğunu söylediler. Bu iş kapandı ama benim tatmin olmadığım bir konu var hala. Ben Batmandayım. Bu bölgelerde hiçbir şey prosedüre ya da yasalara göre işlemiyor. Kaçak elektrik kullananların sayısı çok fazla. Birçok şeyin kontrolü denetimi yok. Yani ne fabrikaya ne firmaya güveniyorum açıkçası. Trafoyu üreten firma yeni kurulmuş.Markayı ilk defa duydum vs. Yani fabrika ile ihaleyi alan firma anlaşmış olamaz mı? Bunların denetimi ülkemizde yapılıyor mu? Sadece merakımdan soruyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,958
Mesajlar
913,910
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst