trafoya tersten gerilim vermek ? (inverter)

tahsins

Üye
Katılım
15 Eki 2012
Mesajlar
34
Puanları
1
Yaş
42
garip gelebilir ama bir sorum olacak.

12v dc -> 220v ac ye inverter ile çevirim yapıyorum.

sorum :
aşağıdaki devre çalışmazken yani girişine 12v vermemişken. çıkışına şehir şebekesinden 220v gelse devre patlar mı ?

(yaptığım denemelerde 150w lık araba inverteri çalışmazken ac çıkışna şehir şebekesinden 220v gelse bile herhangi birşey olmuyor.) ama aynısını bu devrede yapsak problem teşkil edermi sizlere sormak istedim.

devreye bakarsak sanırım trafoya tersten gerilim vermek gibi birşey olacak.

(neden böyle bişey yapmak istiyorsun diyenlere anlatırım ama çok uzun hikayesi var ve geçerli bir sebebi var emin olun :)) gerekirse anlatırım ama başınız ağrır.

devre linki ve resimleri
https://www.aliexpress.com/item-img...?spm=a2g10.10010108.1000017.2.3c0375a4SiMLm5#
DC-AC-D-n-t-r-c-12-V-i-in-110-V-200-V-220.jpg
DC-AC-D-n-t-r-c-12-V-i-in-110-V-200-V-220.jpg
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Ferrit nüveli trafodan (yukarıda örnek verilen) bahsediyorsak bir şey olmayacağını bilemem denemedim, ama mümkün olmayacağını düşünüyorum bu trafolar smps tekniğiyle yüksek frekansla (100-400 KHz) çalışır (ayrıca 4 diyodla doğrultulmuş). Saç nüveli trafolar ve Şebeke geriliminin frekansı ise 50 Hz dir.
 
Şimdi ups ile de denedim. Ups çalışmaziken ac çıkışında şebekeden 220v gelse bile bişey olmuyor. Ama ne inverter ne de ups bu yukarıdaki devre gibi basit değil. Bu devredede Bi deneyeceğim bakalım. Patlyacakmıyız ? Yoksa bişey olmayacak mı? Yazarım sonucu
 
Merhaba. Tersine olarak her iki sargı tarafı da kullanılan en bilinen elektrikli statik makine 50 hz. ile çalışan saç nüveli olan trafolardır. 12/220 ac/ac'lik bir trafonun 220 volt ac tarafından 220’yi verirseniz 12 volt ac’yi, 12 volt ac’yi 12 volt tarafından tersine verirseniz 220 volt çıkışından 220 volt ac’yi kolayca alırsınız.

Oysa ac/dc adaptörler ve dc/ac invertörler (İster smps, ister normal trafolu ve 50hz.’lik) yalnızca çalışması istenen tek yönde çalışmaları için tasarlanmışlardır. 220 volt ac > 12 volt dc adaptörün 12 volt dc. tarafından 12 volt uygularsanız çıkışında 220 volt ac’yi veya 12 volt dc> 220 volt ac inverter veya ups’nin çıkışına 220 volt ac’yi uygularsanız girişinde 12 volt dc. ‘yi alamazsınız. Bu dc. ‘ yi alamayacağınız gibi ferrit nüveli (smsps’li) inverterlerde ferrit bobinin 220 volt ac çıkışına eğer şebekenin 220 volt ac’si gelirse ferrit nüveyi patlatır ve evin sigortalarını attırabilir. (220 volt ac çıkışından 220 volt şebeke akımı rölesiz ve korumasız olarak ve direk girerse) Çünkü smsps trafolarının sargıları normal 220 vac 50 hz.lik şebeke tarfoalrına göre oldukça çok kısa ve omaj değeri sıfıra çok yakındır. 220 volt ac’nin direk bu ksımdan (tresine olarak) girmesiyle sargılar yanıp sigortalar mutlaka atacaktır. Bunu hiç denemeyin, çünkü elinizdeki anahtarlamalı (smps trafolu) inverter anahtarlamalı bir dönüşümle 12 vol dc.’den 220 volt ac’yi üretiyor. Ancak smsps’li inverterlerde bu olay (Dönüşüm) 2 ayrı kademede olur, 1. aşamada yüksek frekans ve yüksek voltaja ferrit trafoyla yükselirken , 2. kademede ise 50 hz.lik şebeke frekansıyla ve 220 volt ac’ye bu üretilen çıkış akımı indirgenir.

Ups’deki olay ise; şebeke 220 volt ac'si varken/yokken kavramıyla, 220 volt ac ve 12 volt akü şarj devresi sadece bu amaçlı rölelerle bu noktalara tam bağlı kaldığından, ups ON/OFF anahtarı kapalıyken zaten ups trafosunun 220 volt ac çıkışından rölelerle devrede olamadığından ters giriş yapmak hiç mümkün değildir. Bu durumda bir şey olmaması sırf bu yüzden olabilir.

Anahtarlamalı (Smps'li) bir inverterde bunu bunu hiç denememenizi tavsiye ederim. Ferrit nüvenin 220 volt ac çıkışı ancak 220 volt ac ile ups’deki gibi dolaylı buluşuyorsa bir patlama olmaz, yok direk buluşuyorsa patlama olması kaçınılmazdır, çünkü sargı omajları (Dirençleri) 220 volt ac.'lik şebeke girişine göre oldukça düşüktür, buna dikkat! Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
İlave olarak UPS deki trafo saç trafo tipindedir. Dolayısıyla her iki şekilde (şarj ve inverter) kullanılmasına ideal olması bu yüzdendir. şebeke varken 220==>12 akü şarjı, şebeke yokken aküden 12==>220 çıkış.
 
Ooo, bu inverter devresinin çıkışına şebekeden 220v gelirse büyük sıkıntı olacak anlaşıldı... Ozaman en iyisi röleler ile devre 220v vermezken şebeke bağlantısını ayırayım. Ayıya dalaşacağıma çalıyı dolaşayım :)
Teşekkürler yardımlar için.

Bide ben niye bunu yapıyor um onu yazayım.
Evimi geceleri güneş enerjisi ile aydınlatıyorum.
Güneş panellerimden dolan akülerim var.
Gündüz aküler dolarken, ev ışıkları şebekeden gelen elektrik ile aydınlanıyor.
Akşamları ise evin aydınlatmasını akülere bağlı inverterden yapıyorum.
Evimin ışıklandırma hattının faz ve nötr ü şebekeden ayrı.
Ben arduino dan kontrol ettiğim röleler vasıtası ile ışıklara bağlı hattı, gündüz şebekeden, gece inverterden besleyebiliyorum.
Bu sistem 1 aydır sorunsuz çalışıyor.

Ama artık gündüzde ev ışıklarını guneş enerjisi ile aydınlatmak istiyorum. Fakat ups yüksüz çalışırken bile 1.5amper akım çekiyor. O yüzden bu kartı aliexpresden getirttim. Satıcısı 0.3amper yüksüz akım çektiğini söyledi.
Olmazsa gündüz bu kartı, akşam gene upsden devam ederim. Bakacağım artık duruma göre.

Önerilere açığım.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
220 volta bir armut ampul seri bağlayarak deneme yapabilirsiniz. eğer ampul yanarsa sorun olur demektir. ampul yanmazsa devam.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst