Trafonun sigorta attırması

senoleker

Üye
Katılım
24 Ocak 2010
Mesajlar
25
Puanları
1
Merhaba;
Bir iş için 1 KVA 220V>85V toroidal transformatör teslim aldım.
Uçlarını belirlemek ve emin olmak için primeri 11.5V AC 15W bir trafo ile beslediğimde akım çekmediğini gördüm, çıkışını ölçtüğümde de çevirme oranına uygun olarak 4.5V gördüm. Ayrıca çıkıştan kısadevrede 5A akım çekebildiğimi ölçtüm.
Bu testlerle transformatörüm kısa devre olmadığını, çıkışını ve girişini doğru tespit ettiğimi düşünüyorum.

Sonra sekonder uçları boşta iken primere tezgahımdaki prizden enerji verdiğimde, tezgahımın B10 otomatı attı.
Tekrar kontrol edip tekrar denedim, yine attı.

Bir Google araştırması ile, B tipi otomatların hızlı atımlı oğlduğunu öğrendim. Bu yüzden doğrudan duvardaki prize taktım, bu sefer de daire panosunda ilgili prize ait B20 otomat attı.

Çıkışları boşta da olsa 1 KVA'lık bir transformatör, şebekeye bağlandığı ilk andaki rejimi yüzünden B tipi 10A hatta 20A sigortayı attırır mı? Bu normal mi?
Değilse sorunum ne olabilir? Yukarıda açıkladığım üzere, şebekeye bağlamadan önce aklıma gelen her şeyi denedim. Başka ne deneyebilirim?
Saygılar.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Normalde atmaması lazim.

Su şekilde ilerleyin. Akkor flamanli güçlü bir lambayı seri girin. Piyasada kaclik var bilmiyorum ama 250 watt yada 500 watt girin. Şebekeye bağlayın sonra bu lambayı paralel bir şekilde kısa devre edin.

Hatta bu konuya benzer bir durum sayin @Bunalmis bir varyak ta yaşamıştı. Girişine bir soft start devresi yapmıştı. Konuyu bulunca buraya eklerim. Sizde deneyin derim.

Sigortasını C tipi ile değiştirin yada aşağıdaki öneriyi deneyin.

Konu içindeki mesaj 'Variyagi calistirinca sigorta attiriyor bir iki denemeden sonra normala donuyor.' https://www.kontrolkalemi.com/forum...eden-sonra-normala-donuyor.142669/post-926062
 
Bir flamanlı ampül, bir kablo anahtarı ve bir duy ile soft start yapmak daha kolayıma gedi. Zira sadece denemek için bu motor burada. Panodan sigorta değiştirmek uzun iş şimdi.
Bu vesileyle transformatörlerin de boşta bile olsa, kapasitörler gibi bir "kalkış akımı" olduğunu öğrendik. Verdiğiniz linkteki makaleye göz atmak da faydalı oldu. https://www.emo.org.tr/ekler/0921edc1f9e436d_ek.pdf
Teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,130
Mesajlar
915,291
Kullanıcılar
449,847
Son üye
AhmetK06

Yeni konular

Geri
Üst