TRAFONUN NÖTR BUŞİNGİNDEN NÖTR HATTI KOPARSA

abuzzlee

Üye
Katılım
25 Ara 2007
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba arkadaşlar. arıza ekiplerine gelen ihbar sonucunda köydeki elektronik cihazların neredeyse tamamı (uydu cihazı-okuldaki bilgisayarlar-çamaşır mak.-bulaşık mak.-buzdolabı-tv) yandığı anlaşılıyor. yapılan incelemede trafonun nötr buşinginden nötr kablosunun koptuğu görülüyor. Bunun sonucunda cihazların yandığı sonucuna varılıyor. Benim merak ettiğim nokta; bu trafonun ag panosunda işletme topraklaması var ( değeri 1,2 ohm) ve ag şebekesinde her son direkte işletme topraklaması var ( max. 5 ohm ). trafodan nötr kopsa dahi bu işletme topraklamaları görevini yapmaz mı. (cihazlar neden yanar).
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
benzer konu forumda Nötr hattı koparsa ne olur adıyla epey bir süre tartışıldı.Kısaca şöyle anlatayım.Nötr koptuğunda fazlar toprağa aksa bile fazlar arası gerilim daha yüksek olduğundan farklı güçteki alıcılar üzerinden diğer faza akma eğilimi topağa akma eğiliminden fazla olacak ve devredeki alıcıların bir bölümü zarar görecektir.Nötr hattı aradan bir yerlerden kopsaydı trafoya dönüş daha uygun şartlarda gerçekleşeceğinden bu sorunla karşılaşmayabilirdiniz.Trafo buşinginden kopunca bu sonuç olağan
 
O bahsettiğiniz direklerdeki veya başka mekanlardaki işletme kablosu, trafodan gelen kablodur. Buşingten koparsa bahsettiğiniz durum oluşur.
 
dostum trafo nötrü gibi kuvvetli olmaz işletme koruma topraklaması pek fazla güvenli olmaz kopan nötr kablosundada dönüş olur çok düşük gerilim olur
 
Aslında benzer konu epey tartışıldı arkadaşların dediği gibi ama, dağıtım panosuna giden kablonun buşingden kopmasından sonra Sistemin Yeni Yıldız Noktası Dağıtım Panosunun Nötr Barası olur... Bundan sonra işletme topraklamsının durumuna göre ve/veya olması-olmamasına göre de değişik durumlar ortaya çıkar ,bununla ilgili cevapları ilgili konulardan bulabilirsin..
 
Son düzenleme:
arkadasım kopan nötr kablosu fazlardan bırıne değdiyse evlerınızde tum cihazlar 380e magru kalmıstır yani evdeki cihazlara iki fazgelmiştir.tespite gelen ekipler sadece nötr koptugunu görurler ama olayın aslı muhtemelen budur.saygılar
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,525
Kullanıcılar
449,904
Son üye
teknikbilimlers31

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst