trafonun fazının biri çıkış vermiyor ve nötr'de toprağa göre 220 volt var.

Katılım
21 Mar 2012
Mesajlar
116
Puanları
1
Arkadaşlar bizim bir 1000 kVA'lık trafomuz var. Fazın biri çıkış vermiyor ve nötr'de toprağa göre 220 volt var. İşletme topraklamamız 20 ohm, koruma topraklamamız 5 ohm. İşletme topraklamamız 20 metre uzaklıkta ve izoleli 1*50 nyy kablo ile yapılmıştır. Diğer fazlarda faz-toprak gerilimleride 380 voltdur. Çıkış gelmeyen fazda faz-toprak gerilimi sıfır volttur. Her üç fazın faz-nötr gerilimleride 220 volttur. Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Soruyu sormayı unutmuşum. Acaba böyle bir durum nasıl açıklanabilir? Herhangi bir çıkış sigortamızda da atma sözkonusu değil.
 
Giriş akım ve gerilim degerlerini her üc faz da okuyun. Herhangi bir sorun var mı...
 
Trafonun primer tarafında gerilim değerleri normal. Faz-faz gerilimi 31.5 kV'tur.
 
3 fazlı alıcılarınız çalışıyorsa ;çıkış vermediğini yazdığınız fazda doğrudan toprak teması vardır.işletme toprağının değeri çok yüksek olduğundan böyle bir durumla karşılaşmış olmanız mümkün.
İdeal olarak 2 ohm altında olsaydı temas olan fazda sigorta veya şalter atardı.
 
Ali bey cevabınız için çok teşekkür ederim. Ancak biz trafonunun elektriğini kestik. Daha sonra izolasyon megeriyle primer buşingi ve toprak arasında sargıda kaçak olup olmadığına baktık. İzolasyon megeri sonsuz direnç gösterdi. Bu durumda o fazdan toprağa kaçak söz konusu olabilir mi?

Ali bey bir hususuda belirtmeyi unutmuşum. Üç fazlı cihazlarımız çalışmıyordu. Zaten sorunada buradan ulaştık. Yani biz direkt olarak trafoya gidip o fazın çıkış yaptığını görmedik. Önce sorunla cihazlarımız arıza durumuna geçince tali dağıtım panosunda karşılaştık. Böylelikle adım adım takip ederek trafonun sekonder buşingine kadar gittik. Trafonun primer ve sekonder buşingleriyle gövdesi arasında bir kaçak olup olmadığına izolasyon megeriyle kontrol ettik. Gözle görülebilen hiç bir sorunla karşılaşmadık. Ama fazın biri çıkış yapmıyordu.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Mühendis bey; trafonun tüm izolasyon testleri normal gözüküyor.
 
Trafonun AG buşing çıkışında kablolar bağlı değilken, trafo çıkış gerilimleri söylediğiniz şekilde ise sorun trafodadır. Eğer sorun yoksa, toprağa göre gerilimi sıfır olan faz bir şekilde, toprakla temas ediyordur. Ya kablo izalasyonu bozulmuştur da bu olmuştur yada ilk şalterin sorunlu olan faza ilişkin ayağı pano gövdesi ile temas etmektedir.
 
Hemmuhhemtek bey; trafomuzun AG buşing çıkışında kablolarımız ana pano giriş şalterine kadar bağlı. Ana pano giriş şalterimiz açık. Yani kabloların ucu boşta. Faz toprakla temas edince trafonun yüksek gerilim korumasında bulunan röleler triplenmez mi? Şalterin bacak çıkışlarında toprakla temas olduğunda şalter açmazmı? Cevaplarınız için teşekkür ederim.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,556
Kullanıcılar
449,916
Son üye
adil.degirmenci

Yeni konular

Geri
Üst