Trafolu Kaynak Makinesi Devre Kartı Onarımı

alicimen28

Üye
Katılım
9 Ocak 2019
Mesajlar
40
Puanları
1
Yaş
27
Merhabalar. Yeni işim gereği elekrik ark kaynağını öğrenmem gerektiği için bir abimden Soyberg EŞ 250 kaynak makinesi aldım. Ancak makine fişe takar takmaz direk çalışıyordu ve amper ayarına bağlı potans da çalışmıyordu. Heralde dedim içindeki aç kapa düğmesi bozulduğu için direk bağladılar. Ancak içini açınca durumun hiç de öyle olmadığını gördüm. Devre kartının üzerindeki yollar patlamış, lehimle yeni yollar çekilmiş, ve mosfetin de tüm bacakları kısa devreydi. Belki mosfet devreye bağlı olduğu için yanlış ölçüm yapıyor olaiblirim diye mosfeti söktüm ve sonuç yine aynıydı. Ayrıca mosfetin bağlı olduğu alüminyum plaka arasında ne bir termal ped ne de bir termal macun vardı. Sanırım bundan dolayı aşırı ısınıp yandı. Oldukça az parçadan oluştuğu için sanırım devre kartı bir şekilde onarılabilir ama mosfeti bulduğum sitede en sinir olduğum şey olan minimum alışveriş değer limitinin olması. O yüzden sizin değerli engin bilgilerinizden hareketle almayı düşünüyorum.
WhatsApp Image 2019-06-26 at 16.17.31 (1).jpeg
WhatsApp Image 2019-06-26 at 16.17.31.jpeg


Yardımlarınızı bekliyorum.
 
mosfet değil triac, ölçü aleti ile kısa devre ise bozuktur, kota doldurmak için iki tane isteyebilirsin yada kart üzerindeki diac, aynı kondansatör falan belki sen bilirsin..
BTA41600B-pinout.gif


simpletriaclampdimmerswitchcircuit[1].png
 
mosfet değil triac, ölçü aleti ile kısa devre ise bozuktur, kota doldurmak için iki tane isteyebilirsin yada kart üzerindeki diac, aynı kondansatör falan belki sen bilirsin..
Cevap için çok teşekkürler hocam. Ayrıca şema için de teşekkürler. Triac da olsa parçanın bozuk olduğu garanti yani. Peki bu parçanın çalışma mantığı mosfetle aynı mı acaba çünkü mosfet gibi soğutma isteyen bir parça. Tekrar lehim yollarını onararak güzel soğutma sağlayarak(gerçi fanın tam önünde zaten 5 cm mesafesi var.) yani termal macun uygulayarak daha sağlam olabilir mi acaba?
 

Ekli dosyalar

  • simpletriaclampdimmerswitchcircuit.png
    simpletriaclampdimmerswitchcircuit.png
    53.6 KB · Görüntüleme: 32
bozuk. mosfetle aynı gibi güç elemanı ama farklı sonuçta, bunlar AC için kullanılır..

kaynak cihazları yüksek akımla çalıştığı için yollara lehim atılmış güçlendirilmiş zaten sana bir şey kalmamış..

macun ve soğutma önemli..
 
Başkasından al başka dükkan mı satan mı yok, arızalı elemanı bulmuşsun esas sorununu gelip konu açacak mevzuyu anlamadım.

Bu tip cihazdan markadan almış ve pişman biri olarak eğer varsa amper gösterge kartının lehimlerine de bakmanı tavsiye ederim, titreşimden dolayı onlar da sorunlu.

https://www.google.com/search?q=bta...k4jjAhWOwcQBHcseDEgQ_AUIESgC&biw=1280&bih=881
Haklısınız hocam ancak emin olmak istedim, başka dükkanda bulamamıştım neyse siparişi geçtim zaten bugün yarına kargoya verseler pazartesi bende olur.
Ancak şuanda binaların kutudan bina içine doğalgaz hattı döşemesini yapıyoruz. Bir tane hattan 3 farklı cihazı aynı anda çalıştırabiliyoruz yeri geldiği zaman. Bu yüzden bu tip sargılı kaynak makineleriyle kaynak yapmam çok zor olacak. Tamamen ona özel hat çekmem gerekecek sanırım.
elektrodlara 3x4mm ttr mi ne kablo koymuş marka dan ne beklenir ki?
Çok haklısınız hocam, sonradan yapılmış sandım ama makineyi açınca alüminyum pabuçu da görünce orjinal olduğunu anladım. Onların da değişmesi ve uzaması gerekecek.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,118
Mesajlar
915,150
Kullanıcılar
449,823
Son üye
bulday

Yeni konular

Geri
Üst