Trafoların çalışma esası

 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Trafoların icat edilmeden önceki tarihçesi: Trafolar icat edilmeden önce, yakın tarihlerde birbirine çok yakın birinden kapalı devreyle DC akımı bir devre kesiciyle kesilip (elektrik palsları şeklinde) geçirilen 1. bobin sargısı akımının 2. bobinin açık uçlarına seri bağlı galvonometreyle 2. bobin kapalı devre olduğunda zayıf olsa bile bir akımın geçtiği veya ters yönde başka bir akımın tam bu anlarda var olduğu ölçülerek görülmüştü. Bunun oluş nedenleri o zaman var olan elektrik kanunlarıyla araştırıldığında, bu bobin sarımlarının karşılıklı indüksiyonla birbirlerini arada çok az hava boşluğu kalsa bile etkileyebildiği (Tesla bobininde çekirdeksiz (nüvesiz) sarımlarda yüksek frekanslarda bu etkilenim veya bu indüksiyon etkisi çok daha kuvvetlidir, kablosuz şarj adaptörleri, kablosuz enerji aktarımı, vb. bu Tesla bobini uygulamasından sonra ortaya çıkabilmiştir) böylece görülmüştü. Bundan sonra monoblok ferromanyetik malzemeli (demir som nüveli) bir toroidin bir tarafındaki sarımlara AC akımı uygulandığında toroidin karşı tarafında, birbirinden izole edilmiş olan karşı sarımlarında kayıplı AC akımın kolayca alınabildiği görüldü.

Daha sonra 50-60 HZ. gibi nispeten düşük, sinüs formundaki elektrik akımının AC frekanslarında, aradaki mağnetik kuplajı bir yolla artırıp bobin etkileşimini daha verimli ve kayıpsız olarak bir bobinden diğerine elektrik enerjisi aktarım yolları düşünülüp, buna bir çözüm olarak birbirlerinden yalıtılarak yan yana gelen silisli saç dilimli nüveler (Foucault = eddy current akımlarına karşı tek nüve bloğu yerine dilimli yapılarak mevcut girdap akımlarının kayıplarınının azaltılmasıyla) arada boşluklar kalmayacak şekilde transformatörlerin mağnetik çekirdeğini yani asıl nüvesini oluşturmuş oldular. Böylece % 100 giriş : çıkış elektrik verimiyle bir enerji aktarımı olmasa bile %97-%98 verimlilikle bu elektriği bir sarımdan diğerine yükselterek, alçaltarak veya ayni (izolasyon trafosu) bırakarak veren değişik tip ve boyutta, yağlı, kuru, vb. trafolar uygulamalarda sıklıkla da kullanılarak ortaya çıkmış oldular. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,863
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst