Trafodan gelen nötr hattındaki elektrik acil yardım.

ibrahimd

Üye
Katılım
6 May 2009
Mesajlar
5
Puanları
1
Sn arkadaşlar ben sizlere Fas moroccodan yazıyorum biz buraya makinalar kurmaya geldik fabrikanın hemen yanına bir trafo binası yapmışlar 400kva lık bir trafo var bundan fabrikaya gelen enerjinin 3 fazının 1isi kontrol kalemiyle görün müyor fakat gerçekte var diğer taraftan nötrde elektrik var kazara nötrle toprak arasında normal Şebeke voltajı ölçüyorum bu tehlikeli değilmi bu nötr hattı nasıl sıfırlanacak biz makinalar için bir topraklama yaptık ama makinanın tüm şalt malzemesinde nötrden dolayı elektrik dolaşıyor yardım lütfen
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Nötr ve faz kabloları karışmış gibi görünüyor. Faz kalemiyle bakmak sağlıklı değil. Prop yada multimetre.
 
Yok, karışmamış da olabilir, nötr faza çekilmiştir. Dengesiz yükler mevcut, size tavsiyem makinelerinizde nötr kullanmamanız, illa nötr kullanacaksanız bunu trifaze yada iki fazlı trafo ile 220V edinin.
 
Sn arkadaşlar ben sizlere Fas moroccodan yazıyorum biz buraya makinalar kurmaya geldik fabrikanın hemen yanına bir trafo binası yapmışlar 400kva lık bir trafo var bundan fabrikaya gelen enerjinin 3 fazının 1isi kontrol kalemiyle görün müyor fakat gerçekte var diğer taraftan nötrde elektrik var kazara nötrle toprak arasında normal şebeke voltajı ölçüyorum bu tehlikeli değilmi bu nötr hattı nasıl sıfırlanacak biz makinalar için bir topraklama yaptık ama makinanın tüm şalt malzemesinde nötrden dolayı elektrik dolaşıyor yardım lütfen
Kontrol kalemiyle elektrik göremediğiniz ucu ölçü aletiyle ölçebiliyormusunuz?Mutlaka bir ölçü aleti bulun ve kabloları kontrol ediniz veya bulamıyorsanız bir seri lamba yapın 380 Vac için bile seri lamba yapılabilir!
2. olay ise eğer trafoda dengesiz dağıtım varsa nötr de elektrik olabilir!İşte bu yüzden sıfırlama dediğimiz (nötr ü toprak olarak kullanmak) tehlikelidir.
Kontrol kalemini sağlamsa 50v un üstünde lambası yanması lazım nasıl bir voltajmış ki kontrol kalminde görünmüyor?Nötr le toprak arasını ölçtüğünüzde bir kaç volt görebilirsiniz ama asla 220 veya buna yakın volt görmemeniz gerekir eğer görüyorsanız sistemde bir arıza olduğunu gösterir!
 
Trafo nötr ucu topraklanmamıs olabilir, takip edıp kontrol edin.
 
Fas morocco afrika da mi o calistigin santiyede elektrik mühendisi yokmu
Kardeşim işletme t opraklamasi var ya meger bulun ölçüm yap arızayı göreceksin işletme tt topraklamasi kopuk yada yıldız noktası kaymış
Bir ay önce aynı arza başıma geldi.sonucu da buraya yazıp bizimle paylasirsan iyi olur.

Trafolarin yıldız noktası sifirdir deriz ya senin 400kva tarafon var ya toprak hattından destekleyici nötr alamadığı için sana notr barasindan elektrik çarpıyor o normal elektrik gibi de carpmaz çok tehlikeli ölçü aletiylede faz la notr barasi ni olc göreceksin
Probun birisini direğe deydir diyer prop u da notr e deydir bakalım sonuç ayn dediğim gibi çıkacak işletme toprak direnci 2 ohm un altında ol ucak bizim burda böyle fas morocco da nasıl bilmiyorum.
 
İşletme toprağı yapılmamış veya çok çok kötü (yok denebilecek kadar kötü) olduğunu düşündüğümüzde faz ve nötür bağlantılarının karışmış olabileceği düşünülebilir.
İşletme toprağı kopmuş olabilir.
AG dağıtım panosunda 3 faz var ve çıkış kablosundan enerji alan herhangi bir makina bölümünde 1 faz iletkenin de 220 volt görmeyip nötr iletkeninde bu faz voltajını görüyorsanız, 220 volt gerilim değerini görmediğiniz faz ile nötr iletkeni arasında kısa devre vardır ve ayrıca faz iletkeni ve nötr iletkeni belli yerlerden kopuktur. Nötr AG dağıtım panosuna gelmeden önce, faz iletkeni de alıcıya gelmeden önce kopuk olabilir. Kablonun test edilmesi gerekiyor.(topraklamanın sağlıklı olduğuna eminseniz)Ana dağıtım panosunda da aynı durum var ise trafo ve ag dağıtım pano kablosu arasında da bu sorun olabilir.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,103
Mesajlar
914,987
Kullanıcılar
449,802
Son üye
sadık Mehmet

Yeni konular

Geri
Üst