Trafo ya gelen elektrik kaç volt?

cemaluri

Üye
Katılım
16 Tem 2010
Mesajlar
217
Puanları
31
Slm Arkadaşlar

OG hücrelerinden şehir içindeki trafolara gelen voltaj kaç volt acaba? Teşekkürler
 
Son düzenleme:
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Soru: Sanayi tesislerinde en çok kullanılan enerji türü olan elektrik nasıl üretiliyor ve kullanım alanlarına nasıl ulaşıyor ?

Cevap: Türkiye'de Keban Barajımız var bilindiği gibi. En büyük enerji Keban'da üretiliyor. Barajlarımız ve belli yerlerde termik santraller var. Yatağan Termik santrali gibi. Buralardaki jeneratörler yani türbinlerin ya da dinamoların dönmesi ile elektrik enerjisi üretiliyor. Diyelim ki bir barajdan 5000 Volt'lık bir enerji çıkışı sağlandı. Bu enerji, nakil hatları ile iletilebilmesi için trafolar vasıtasıyla 154.000 Volt'a yükseltiliyor. Şehirlerarası Km'lerce hatlar var. Keban Barajı ile İstanbul arası oldukça uzun bir mesafe. Küçük Voltajlarda enerji nakili yapmak zor. Çünkü elektriğin nakli için kablo kesidi önemlidir ve Voltaj yükselince akım küçülür bu yüzden Voltajı yükseltiyoruz, akımı küçültüyoruz ki nakil hatları ince olsun.. Nakil kolay olsun diye voltaj yükseltiliyor. Enerji nakli için bütün Türkiye ağ olarak sarılmış vaziyette. Bütün büyük şehirlerde ağa bağlı enter konnekte dediğimiz bir sistem var. Ağ gerilimi enter konnekte sistemde 154.000 Volt. Daha küçük kasabalarda bu gerilim 34.000 Volt'a kadar düşerken yine orta ölçekli kasabalarda ağlar 66.000 Volt geriliminde. Bu şekilde voltaj kademeleri var. Mesela şu anda bulunduğumuz iSTANBUL Kozyatağı semtine yakın Küçükbakkalköy'de indirici merkezi var. Buraya kadar yüksek gerilimle gelen elektrik düşürülerek dağıtılıyor. İstanbul Anadolu yakasında en büyük indirici Ümraniye'de buraya 154.000 Volt ile gelen elektrik şehir içine 34.000 Volt gerilimle dağıtılıyor. Bu bölgedeki sanayi tesisleri ve bölgelerine de yine buradan dağıtım yapılıyor.


Saygılar..
 
teşekkür yerine pop verirsen :):)
 
Şehir şebeklerinde yaygın olarak bulunan, her bir fazının çıkışı 220V olan trafolara gelen elektrik kaç volttur?
 
direklerdeki trafolara mantiken 380-400 volt giriyordur
 
31,5 kV Civarıdır. +/-hattın durumuna göre 1 kV oynayabilir. Devrede gerilim trafosu var ise gerilim trafosunun çıkışını ölçü aleti ile ölçüp çıkan değeri gerilim trafosunun dönüştürme oranı ile çarpılması primerdeki anlık voltaj hakkında bilgi verir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,877
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst