Trafo testlerİ hakkinda yardim

hayme

Üye
Katılım
13 Şub 2007
Mesajlar
27
Puanları
1
Yaş
39
Trafo testlerİnİn deĞerlİ olanlari lazim. yanİ yapilmiŞ trafo testlerİnİn doĞru Çikmasi gereken deĞerler. ÖlÇÜmÜ yapiyoruz ama kaÇ kva trafoda deĞerler ne aralikta olmali net bİr bİlgİ bulamadim. trafolarinin fabrİka test deĞerlerİ lazim yada bu deĞerlerİ doĞru dÜrÜst anlatan bİr kaynak. yardimlariniz İÇİn teŞekkÜrler.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
test derken hepsi işte.. yağı geçersek o heryerde uazıyo ama özellikle izolasyon değerleri lazım bana.. og-ag, ag-tank, og tank.. çıkması gereken değerler ve trafo gücüne göre değişiyomu?
 
merhaba..trafo testi için bilgi almak istiyorum bende..daha dogrusu trafoda dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir..bi trafoya girdiniz ve ilk bakılması gereken yer nedir mesela yada nelerdir..bu konuda yardımcı olucak arkadaşlara şimdiden tesekkürler...
 
arkadaşlar bi trafonun yanık olup olmadığı ölçü aleti nasıl anlarız. bilgisi olan paylaşırsa sevinirim teşk
 
sayın tekin trafo ölçümünü primer sargı direncini ölçü aleti ile ölçersin ve yüksek omaj görmen gerekir pirimer sargı ile sac nüve arasını ölçersin sonsuz direnç görmen gerekir.sekonder sargıyı kendi arasında ölçü aleti ile ölçersin düşük omaj görmen gerekir sekonder sargı ucu ile sac nüve arasında sonsuz direnç görmen gerekir. son olarakda pirimer ile sekonder sargılarını kendi arasında ölçersin sonsuz direnç görmen gerekir bunlar sağlanıyorsa trafo sağlamdır.
 
trafo testlerinde normal ölçü aleti kullanılmaz izalasyon test cihazı ile test edilirler. ayrıca sekonder tarafı illaki düşük gerilim olacak diyebir kural yoktur. yükseltici trafolarda sekonder tarafındaki sargının omajı daha fazla çıkar . bu nedenle biz çalıştığım işletmede senede bir defa yağda çözünmüş gaz analiz yaptırıp , trafonun izalayonunu meger adlı cihaz ile test ederiz. bu cihaz ile örneğin 11kv primer sargısı ile toprak arasına 10 dakika süre ile 5000 v dc gerilim uygularız. çıkan sonuçları 15sn, 30sn,45sn,1dk , 2dk.....10dk
not alırız. formüle göre min izalasyon direncini bulup son çıkan değeri onunla karşılaştırırız ayrıca polarizasyon indisi dediğimiz bir karşılaştırma metodu daha vardır bunları uygularız.burada 1 dk nın 30sn ye oranını ve 10dk nın 1 dk ya oranını dikkate alırız.
eğer bu değer 1,1 e yakın çıkar ise, sargı nemli ve kirli
1,5 e yakın çıkar ise düşük yalıtkanlık
2,0 çıkar ise orta yalıtkanlık
3,0 ve büyük çıkar ise kuru ve temiz yalıtkanlık olarak belirlenir.
genellikle firmaların çoğu pe değerini (polarizasyon indisi) kendi makinaları için verirler. eğer makina işletme kataloğunda bu değer var ise değerlendirme buna göre yapılır.
trafolarda minumum izalasyon formülü ise:

R20santigratderecede= C* E / karakök içinde Kva = megaohm

c: 20 derecede yapılan ölçümler için katsayı
yağlı trafolarda : 1,5
kuru trafolarda: 30
E: test edilen sargıların anma gerilimi (volt) sargı üçgen ise faz-faz gerilimi yıldız ise faz nötr gerilimi
Kva : test edilen sargıların anma gücü
 
selam.. arkadaşlar, 2400 kva gücündeki bir tesisi 1600 kva lık transformatör üzerinden besleyemeyiz değil mi?
 
muhom515 ' Alıntı:
selam.. arkadaşlar, 2400 kva gücündeki bir tesisi 1600 kva lık transformatör üzerinden besleyemeyiz değil mi?

İşletmenin çekeceği güç 1600kVA'dan fazla olursa trafo yanar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,149
Mesajlar
915,477
Kullanıcılar
449,891
Son üye
Ercan29

Yeni konular

Geri
Üst