Trafo Soğutma Teknikleri

muratkerim

Üye
Katılım
11 May 2009
Mesajlar
3
Puanları
1
Yaş
41
Elektrik trafolarında ana sıcaklık artış sebebi bakır kayıpları yani I2R’dir. Bunun yanında hysteresis & eddy akım kayıpları da sıcaklık artışına neden olmasına rağmen, bakır kayıplarının miktarının yanında bu faktör ihmal edilebilir boyuttadır. Oluşan sıcaklık artışı giderilmezse trafo sıcaklığı yükselerek trafonun izolasyon yapısını bozar ve trafo zarar görür. Bu yüzden trafo iç sıcaklığını, izin verilen aralıkta tutmak, trafonun izolasyon ömrünü uzatarak trafonun güvenli ve düzgün çalışmasını sağlar.

[h=1]ONAN TİP SOĞUTMA
(Oil Natural Air Natural)[/h]
onan_tr.jpg
Bu yöntem en yaygın ve kolay transformatör soğutma tekniğidir. Genel olarak yağ dolaşımı ve hava teması doğal olarak gerçekleşen trafo kazan tipi anlamında gelmektedir. (ONAN=Oil Natural Air Natural). Sıcak yağın doğal konvansiyonel dolaşımı soğutma sisteminde değerlendirilmektedir. Transformatör bobininin ürettiği ısı ile ısısı ve doğal olarak kinetik enerjisi yükselen yağ molekülleri kazan içerisinde yukarı doğru hareket ederek burada bulunan soğuk yağ molekülleri ile yer değiştirir. Yukarı kısımlara hareket eden bu sıcak yağ molekülleri dalga duvarlar veya radyatörlerin içerisinden geçerken ısılarını doğal iletim, yayılım ve ışıma ile atmosfere ileterek soğurlar.
ONAN soğutma tekniğinde transformatör kazanının içerisindeki yağ devir hareketini yük altında iken sürekli olarak tekrarlar. Bu sistemde yağın soğumasını hızlandıran etken yağın atmosfer ile temas yüzeyinin yani transformatör kazan yüzeyinin arttırılmasıdır. Bu sebeple çeşitli tüp borular, dalga duvarlar veya radyatörler trafo kazanına monte edilerek kazanın yüzey alanı arttırılır. Yukarıda ONAN soğutma tekniğinin sade bir çizimi gösterilmektedir.


[h=1]ONAF TİP SOĞUTMA
(Oil Natural Air Forced)[/h]
onaf_tr.jpg
Bu yöntem genellikle güç trafolarında kullanılan bir soğutma tekniğidir. Genel olarak yağ dolaşımı konvansiyonel olarak ve hava teması fan aracılığı ile tatbik edilen trafo kazan tipi anlamında gelmektedir. (ONAF=Oil Natural Air Forced). Sıcak yağın doğal konvansiyonel dolaşımı soğutma sisteminde değerlendirilmektedir. Transformatör bobininin ürettiği ısı ile ısısı ve doğal olarak kinetik enerjisi yükselen yağ molekülleri kazan içerisinde yukarı doğru hareket ederek burada bulunan soğuk yağ molekülleri ile yer değiştirir. Yukarı kısımlara hareket eden bu sıcak yağ molekülleri dalga duvarlar veya radyatörlerin içerisinden geçerken bu soğutma ünitelerine dışarıdan pervaneler aracılığı ile tatbik edilen hava akımı sayesinde ısılarını daha çabuk bir şekilde atmosfere ileterek soğurlar.
ONAF soğutma tekniğinde transformatör kazanının içerisindeki yağ devir hareketini yük altında iken sürekli olarak tekrarlar. Bu sistemde yağın soğumasını hızlandıran etken yağın atmosfer ile temas yüzeyinin arttırılması ve ısınan bu yüzeylere dışarıdan hava akımının tatbik edilmesidir. Bu sebeple çeşitli tüp borular, dalga duvarlar veya radyatörlertrafo kazanına monte edilerek kazanın yüzey alanı arttırılır ve trafo kazanının üzerine yerleştirilen hava fanları ile de daha hızlı bir soğutma elde edilir. Yukarıda ONAF soğutma tekniğinin sade bir çizimi gösterilmektedir.


[h=1]OFAF TİP SOĞUTMA
(Oil Forced Air Forced)[/h]ofaf_tr.jpgOFAF soğutma yönteminde ısınan yağın sirkülasyonu, konvansiyonel sisteme ek olarak kazan içerisindeki yağ pompası ile takviye edilirken soğutma sisteminde yine hava fanları vasıtasıyla hava tatbik edilir. Bu sistemde hem yağın dolaşımı hem de yağın soğutulması takviye sistemler ile yapılır.
Trafo kazanının içerisindeki ısınmış yağın sirkülasyon hızı arttırılırsa yağın soğuma hızı da artacaktır. Bu sebeple trafo kazanını içerisine yağ pompası konularak yağın sirkülasyon hızı arttırılır. ONAN veya ONAF soğutma tipindeki trafo kazanlarında ısınan yağın dalga duvar veyaradyatörlere ulaşması konvansiyonel olarak gerçekleştiği için bu oldukça yavaş bir hızda gerçekleşir. OFAF soğutma tipindeki trafo kazanlarında ise yağ pompası ile bu sirkülasyon hızlandırılır. Ayrıca yine ONAF sistemdeki gibidalga duvar ve radyatörlerin üzerine yerleştirilen soğutma fanları sıcak yağın üzerindeki ısının atmosfere verilmesini hızlandırır.
Yukarıda OFAF soğutma tekniğinin sade bir çizimi gösterilmektedir.


[h=1]OFWF TİP SOĞUTMA
(Oil Forced Water Forced)[/h]ofwf_tr.jpg
Bilindiği üzere aynı hava koşulları altında suyun ortam sıcaklığı, havanın ortam sıcaklığının çok daha altındadır. Bu sebeple su, havadan daha iyi bir ısı eşanjörü olarak kullanılabilir.
OFWF tip soğutma yönteminde, trafo kazanının üzerindeki bir yağ pompası vasıtasıyla sıcak yağ yağ-su geçişli ısı eşanjörüne gönderilir. Isı eşanjörünün içerisindeki borularda dolaşan sıcak yağ su ile ısı değişimi yaparak daha hızlı bir şekilde soğuyarak tekrar kazan içerisine gider. Yağın sirkülasyonu bu şekilde devam eder. Yukarıda OFWF soğutma tekniğinin sade bir çizimi gösterilmektedir.


[h=1]ODAF TİP SOĞUTMA
(Oil Directed Air Forced)[/h]odaf_tr.jpg
ODAF (Oil Directed Air Forced) soğutma sistemi OFAF soğutma sistemine oldukça benzemektedir. Bu sistemde zorla sirkülasyonu sağlanan yağ daha önceden belirlenmiş bir güzergah doğrultusunda direk nüve ve bobine erişecek şekilde yönlendirilir. Soğumuş yağ trafo tankına soğutucu veya radyatör kısmında girerek bobinin içerisinde bulunan ve yağın geçebileceği boşluklardan ya da daha önceden yağın geçişi için belirlenen yolu takip ederek nüve ve bobine soğuk yağın direk nüfuz ederek soğutma işleminin çok hızlı bir şekilde gerçekleşmesi sağlanır. ODAF soğutma sistemi daha çok yüksek güç değerine sahip güç transformatörlerinde kullanılan bir soğutma yöntemidir.
Yukarıda ODAF soğutma tekniğinin sade bir çizimi gösterilmektedir.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
[h=1]ODWF TİP SOĞUTMA
(Oil Directed Water Forced)[/h]odwf_tr.jpg
ODWF (Oil Directed Water Forced) soğutma sistemi ODAF soğutma sistemine oldukça benzemektedir. Aralarındaki fark ODAF soğutma sisteminde soğutma işlemi hava ile yapılırken ODWF soğutma sisteminde soğutma işlemi yap-su ısı eşnajörü ile yapılmaktadır.
Bu sistemde zorla sirkülasyonu sağlanan yağ daha önceden belirlenmiş bir güzergah doğrultusunda direk nüve ve bobine erişecek şekilde yönlendirilir. Soğumuş yağ trafo tankına soğutucu veya radyatör kısmında girerek bobinin içerisinde bulunan ve yağın geçebileceği boşluklardan ya da daha önceden yağın geçişi için belirlenen yolu takip ederek nüve ve bobine soğuk yağın direk nüfuz ederek soğutma işleminin çok hızlı bir şekilde gerçekleşmesi sağlanır. ODWF soğutma sistemi daha çok yüksek güç değerine sahip güç transformatörlerinde kullanılan bir soğutma yöntemidir.
Yukarıda OFAF soğutma tekniğinin sade bir çizimi gösterilmektedir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst