Trafo Nötr Direnci

darma

Üye
Katılım
5 Haz 2007
Mesajlar
205
Puanları
1
Herkese merhaba. Arkadaşlar beslediğimiz fiderlerden birtensi faz-toprak arızasından açtığında kendi üretim sistemimizde sıkıntılar yaşıyoruz. Bazı sensörlerimiz kafayı yiyor. Fider faz-faz arası açtığında ise hiçbirşey olmuyor. İşleetme topraklaması ile trafo topraklamaları ayrı ayrı yapıldı zamanında. Trafolarımızın nötr noktasında 20 ohm luk nötr direnci var. Benim sorum şu (tabiki yukardaki arızayada yorum yaparsanız sevinirim) bu nötr toprak direnci neye göre seçilir? bikaç yerde 60 ohmluk direnç olduğunu gördüm. direnci büyütmenin zararı varmıdır? maliyet hariç.
saygılarımla...
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Trafolarımızın nötr noktasında 20 ohm luk nötr direnci var.

Kastettiğiniz direnç tam olarak neye yaramakta? doğru anladıysam, ben şahsen hiç duymamıştım. ::)

iyi paylaşımlar
 
Merhaba...Trafo direncleri 60 ohm vs. kucuk degerli ve buyuk boyutlu olurlar ( hatta ben ilk gordugumde taniyamamistim :)
Bildiginiz gibi yildiz bagli sistemler notr noktalarindan topraklanirlar..Bazen direkt, bazen bir bobin uzerinden, bazen de su bahsettigimiz direnc uzerinden...
Direnc degeri hesaplanirken, temel maksat, muhtemel kisa devre akimini minimuma indirmektir...Bunu belirlerken, sistemin topraklama sistemi, topragin ozgul direnci, trafonun gerilim seviyesi vs. gibi etmenler dikkate alinir...Kolay gelsin
 
Direnc degeri hesaplanirken, temel maksat, muhtemel kisa devre akimini minimuma indirmektir

peki bu ne derece doğru bir çözüm olur sizce, fazlar arası kısadevre durumunda bir espirisi yok yani, kullanıcı insiyatifinde ise şahsen ben kullanmazdım. faz-faz kısadevre akımları daha yüksek olacağı için etkili bir çözüm değil gibi.. ???

Teşekkürler
 
Bahsedilen nötr direnci TEDAŞ ın sorumluluğunda olan orta gerilimde kullanılan bir
trafo merkezi zannederim.
 
Dogrudur sayin elek, Teias sorumlulugundaki YG/OG Indirici trafo merkezlerinde bulunan hemen hemen oda buyuklugundeki 30-60 ohm luk direncler soz konusu....
 
Bu dirençler faz-faz arası arızalarda trafoı nötr noktasından toprağa akan akımı sınırladığı gibi (asıl amacı bu değildir), faz-toprak arası kısa devre arızalarında topraktan trafoya akan kısa devre akımını sınırlar ve trafonun zarar görmesini engeller. Akımı sınırlar yani.
SAYIN HİÇBİRŞEY. Nötr direnci seçilirken dikkat edilecek unsurları belirtmişsiniz çok sağolun ancak ben daha kesin hesaplamalar istiyorum. Yani bunun bir formülü falan yokmu? trafo gücü hesaba katılmıyormu.
Birde kullanıcı isteğine bağlı bir ekipmandır. İsteyen kullanır isteyen kullanmaz. Ancak trafonun ömrünü uzattığı kesindir. Birde baştada dediğim gibi faz-toprak açmalarında işletmedeki diğer ekipmanlar etkilendiği için bu direnç ile bu etkileşimi azaltabildik. Bir faydasıda bu. Kullanmakta kendi işletmem için söylüyorum çok faydalı.
 
Haklisiniz sayin darma...Konuyu resim ve sayisal orneklerle somutlastirmaya calisayim...
UC fazli yg sebekelerinde, her bir fazin, topraga karsi gerilimi Un/1.732 kadardir.Fazlarin birinin topraga temas etmesi halinde(=toprak kisa devresi) hata gerilimi Un degerine yukselir.

Yildiz noktasi direkt topraklanmis sebekelerdeki toprak kisa devre akimi,yildiz direnc uzerinden topraklanmis sebekelere nazaran daha buyuktur.
Turkiyedeki indirici YG merkezlerinde, gucu 25 MVA ve uzerindeki 154/34.5 kV Trafolarin yildiz noktalari :

- Havai hat cikisli merkezlerde 60 ohm
- Kablo cikisli merkezlerde 20 ohm direnc uzerinden topraklanmistir.

Bu durumda, havai hat cikisli merkezlerdeki kisa devre akimi Ik=U/R = (34500/1.732)/60 = 332 A olur.
Kablo cikisli merkezlerde ise Ik=U/R = (34500/1.732)/20 = 995 A olur. Bu degerlerle sinirlidir.Kolay gelsin
 
Sayın hiçbirşey anlatım için teşekkürler. Geçtiğimiz hafta bir eğitime katıldım ve eğitmenlerden birtanesi ile bu konuyu enine boyuna konuştuk. Kendisinin de söylediği bunun trafo gücü ile hiçbir alakası olmadığı. Oda sizin dediğinize yakın şeyler söyledi. Ancak aradaki tek fark o yeraltı hatlarında 60 ohm, havai hat çıkışlarında ise 20 ohm luk direnç kullanılması gerektiğini söyledi. Aslında 3 kere sordum aynı soruyu o ikisinde böyle dedi birinde ise havai hat 60 ohm, yeraltı hattı 20 ohm olmalı dedi. Yani ben tam güvenemedim dediğine. Heralde ilk söylediği doğru Yani trafo çıkışı yeraltından gidiyorsa 20 ohm, havai hat gidiyorsa 60 ohm olmalı. Bilgi paylaşımınız için çok teşekkürler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,108
Mesajlar
915,039
Kullanıcılar
449,809
Son üye
yucelsenolgm

Yeni konular

Geri
Üst