Trafo koruma ayarlarımın hassaslığı

trafodan maksimum güç alabilmek için gerekli olan ayarlar vermiş olduğum tablodaki ayarlardır. daha düşük seçilmesi trafoyu korumaz anlamı taşımaz. sadece trafodan daha fazla güç alabilecekken alamamış olursunuz. Dolayısyla zaten yük durumunuz düşük olduğu için I> akımının ayarı açısından ve akım trafosunu değiştirme açısından bir sıkıntın yok.

akım trafonu boşu boşuna değiştime.

sadece I>> akımını yükseltmelisin. AG'den gelen faz-faz kısa devresi yada faz-nötr kısa devresinde OGdeki kesicin açmasın. (Bu tür arızalarda düşük olasılıklıdır)

AG^den gelen faz-toprak kısa devresi OG'ye arıza olarak yansımayacağını bilmekte de fayda var.

saygılar...
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
vermiş olduğunuz bilgiler için hepinize teşekkür ederim.
 
Slm arkadaşlar 2000 kva trafo en fazla ne kadar yüklenir bu konuyla alakalı şartname falan varmı
 
Arkadaşlar tesisimde 34.5 KV beslemeli 1600KVA gücünde trafom var O.G beslemesine ait ROC-131 3 faz 1 toprak kaçak akım koruma rölesi mevcut.Bende tam bu rölenin şuandaki ayarlarına baktım ve tecrübeli arkadaşlardan mevcut ayarlarımın durumuna göre trafomu nekadar koruma yapar? hassas ayar aralığı ne olabilir yardımcı olursanız sevinirim? şimdi röle ayarlarını vereyim.

Gecikmeli açma akımı:
toprak Is=2,6 A
A fazı Is=5 A
B fazı Is=5 A
C fazı Is=5A

Ani açma akımı:
Faz ani açma I>>=6 Is
Toprak ani açama I>>=12 Is

Zaman çarpanı:
Faz zaman çarpanı Xt=0,95
Toprak zaman çarpanı Xt=0,75

Röle koruma mod seçimi:

Faz için seçilen= Very Inverse
Toprak için seçilen =Long Time

öncelikle şunu söyleyebilirim ki aşırı akım ayarlarında sıkıntı yok eğerki trafoya yük eklesen bile sıkıntı olmaz set değerini 6 ya alabilirsin fakat toprak akım değerin hatalıdır bunu 1 e ayarlaman yeterlidir buda 20 a yapar.ayrıca aşırı akımda normal ıec toprakta ise sabit zamanı seçmen iyi olur aşırı akımda xt yi 0,15 seçmelisin bu senin rölenin normal inverste çalışma eğrisidir.toprakta ise sabit zaman 100 ms ayarlaman yeterli olur.kısa devre akımınıda trafonun kısa devre akımına göre seçip ani olarak ayarlamalısın.yalnız trafonun korumasında bağlı olan akım trafo oranı 20/5 olduğu için kısa devre akımını 10 olarak ayarlaman iyi olur.beslemede sıkıntı yaşamazsın.
 
Akım trafonuz yanlış seçilmiş.Trafonuz,1193 kva yükten sonra açabilir.Akım traosunu 30/5
seçip,röle değerini 4,46 olarak set etmeniz gerekir.Toprak arıza akımını da 0,4 amp. olarak
ayarlayabilirsiniz.Şu anda,trafodan tam güç alma şansınız yok.Yükünüz 1300 kva yı geçin-
ce trafonuz her an açma yapabilir.Akım trafonuzun,baştan yanlış seçilmiş olma ihtimali az.
Trafo gücünüz daha sonra artırılmış ise,akım trafosu değişimi atlanmış olabilir.

Fahri Bey 1193kVA dan fazla güç çekilirse akım trafosu yanar mı? Ve röle değeri toprak arıza akımını filan nasıl bulduğumuzu detaylı açıklayablir misiniz rica etsem? Teşekkürler.
 
evet böyle bir durum söz konusu olabilir. Bunu ancak kesite bakarak yorumlama şansınız olur çünkü primer akımı güç trafosu full yükte iken muhakkak aşırı akıma girecektir. Genelde benim bildiğim toprak arıza 1 amper olarak ayarlanır set değeri.
 
1600kVA'lık bir trafonun 34.5kV gerilimde fahri bey'in de dedigi gibi 26A akım çekeceginden ideal olarak akım trafosunu 30A secmek dogru olacaktır. Tabi 1600kVA'lık trafoyu tam kapasitede calıstırma gibi bir düsünceniz yoksa 20A secmeninde bir mahsuru yok. Ancak 1193kVA üstünde trafo asırı akımdan actırabilirsin. Bilindigi üzere akım trafoları nominal degerinin %20 fazlası yüklenebilecegi ve bu akım degerinin üstünde doyuma gideceginide goz onune alındıgında trafoyu tam kapasitede calıstırılacaksa her zaman nominal akımın bir üst degerindeki akım trafosu secilmesi gerekecektir.
 
1600kVA'lık bir trafonun 34.5kV gerilimde fahri bey'in de dedigi gibi 26A akım çekeceginden ideal olarak akım trafosunu 30A secmek dogru olacaktır. Tabi 1600kVA'lık trafoyu tam kapasitede calıstırma gibi bir düsünceniz yoksa 20A secmeninde bir mahsuru yok. Ancak 1193kVA üstünde trafo asırı akımdan actırabilirsin. Bilindigi üzere akım trafoları nominal degerinin %20 fazlası yüklenebilecegi ve bu akım degerinin üstünde doyuma gideceginide goz onune alındıgında trafoyu tam kapasitede calıstırılacaksa her zaman nominal akımın bir üst degerindeki akım trafosu secilmesi gerekecektir.

akım trafolarının %20 fazla yüklenmesiyle neyi kastediyorsunuz?
Sayın muhendis0606 akım trafoları nominal akımının %20 fazlasıyla doyuma gitmezler.. doyma katsayısı denilen bir özellik var. n=1.2 olan bir akım trafosunda olur sizin dediğiniz durum.. Ayrıca koruma için seçilen akım trafolarının aşırı akım durumunda yüksek akımları ölçebilmesi için yani doymaması için doyma katsayısı yüksek bir akım trafosu seçilir. aksi taktirde akım trafosu doyar röleye giden akım bilgisi daha düşük bir arıza akımını işaret eder ve röle daha uzun zamanda açar. yani dediğiniz gibi akım trafoları nominal değerinin %20 sinin üzerinde değil doyma katsayı kadar n x In= If akımında doyuma giderler

akım trafosu nominal akımdan buyuk secılır dogrudur, fakat elinizdeki akım trafosunun değeri nominal akıma yakınsa yani nominal akım 25A iken akım trafonuzun değeri 20/5 ise ve doyma katsayısı n=20 gibi yüksek ise röle bu doyma katsayısına gore yeniden programlanarak koruma yapılabılınır.
şöyle ki:
nominal akım 25 A olan bir dagıtım trafonuz var , bu akım CT(Akım trafosu) nun sekonderinde 6.125 A oluşmasına neden olur yani CT sekonder akımı olarak nominal akımınızı 6.25 i baz alarak yaparsanız bu koruma saglanır ve sıkıntı da olmaz çünkü sizin CTnizin doyma katsayısı 20 ve bu akım trafosu nxIn de 20x20=400A de doyacaktır.. ama tabıkı 400 amperdeki sekonder akımı da 5x20=100 amper olacaktır ve rolenız yanabılır bu ayrı bır konu.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,250
Kullanıcılar
449,840
Son üye
111340

Yeni konular

Geri
Üst