trafo kaybı

Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
İyi aksamlar arkadaşlar...
Aynı buna benzer bir sorunla karşılaştım.. Buradaki 1535 kwr enerji tuketimine karsilik trafo kaybı bedeli oranı neye göre hesaplanmıştır? Örneğin bir sonraki ay. 4000kw tuketim yaptıysam bu ayni oranda trafo kaybi bedeli olacak anlamina mi geliyor..? Tesekkurler..
bilgi Trafo 380kW gelen giriş voltajı 16000 V
Ekli dosyayı görüntüle 61843


Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği Uyarınca
Kayıp Katsayıları Hesaplama Metodolojisine İlişkin Usul ve Esaslar: link

"Genleşmeli ve Hermetik Tip Transformatör Güçlerine Göre Boşta ve Yükte Kayıplar" tablosunda belirtilen boşta kayıp değerleri dikkate alınarak faturalandırma yapılmaktadır.

Örneğin 33/0.4kV yukarıda faturası verilen aboneliğe ait transformatör gücü 400kVA'dır. 400kVA gücündeki transformatör için tabloda verilen boşta kayıp Pb değeri 1120W'dır. 31 günlük bir fatura döneminde bu trafoya toplam aktif enerji kaybı 31x24x1,120=833,28kWh olacaktır. Bu bedel sadece ölçümü AG'den yapılan (kurulu gücü<630kVA olan) OG aboneler için geçerlidir. OG'den ölçüm yapılan tesisler için bu kayıp ölçü devresinden sonra olduğu için ayrıca bir faturalandırma yapılamaz. (Transformatör giriş geriliminiz mesajınızda bahsettiğiniz gibi 15kV ise Pb değeri 0,93kW olarak değiştirilmelidir. Dağıtım firmanızla görüşmenizde yarar var. Faturanızdaki hesaplamanın 33/0.4kV 400kVA gücünde bir trafoya göre yapıldığı görülüyor.)

Trafo kaybı bedeli cezai bir bedel değildir. Bir mesajda çift terimli tarifeyle karıştırılmış olduğunu gördüm. O bambaşka bir konudur. Transformatörünüz çalışması sırasında meydana gelen aktif enerji kayıplarına ait hesaplanan yaklaşık bir bedeldir. Bu bedelden kurtulmanın tek yolu daha küçük güçlü bir transformatör kullanmaktır. İhtiyacınızdan yüksek güçte bir transformatör kullanıyorsanız gereksiz yere yüksek trafo kaybı bedeli ödüyorsunuz demektir. Aslında gereksiz yere yüksek güçlü transformatör kullanmanın cezasıdır da diyebiliriz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Geri
Üst