Trafo boşta çalışma kaybı?

yonzoglu

Üye
Katılım
11 May 2010
Mesajlar
148
Puanları
1
Yaş
40
Arkadaşlar merhaba trafoların boşta çalışmadan ötürü güç kayıpları faturaya nasıl yansıyor??
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Sayaç ag den ölçüyor ise yansımaz sadece her faturadan alınan kayıp-kaçak bedeli alınır,ama sayaç og de ise hem boşta kayıp hemde yükte kayıp faturanıza yansır...
 
Ölçümü YG'den olan trafolarda trafo kayıpları için faturalandırma yapılmamaktadır.Trafonun boştaki,yükteki tüm kayıpları zaten ölçülebilmektedir.
Alçak gerilimden ölçüm yapıldığında;trafonun büyüklüğüne bağlı bakır,demir kayıpları ile bağlantı noktasına kadar olan hat kaybı endekse ilave edilerek faturalandırılmaktadır.
 
Trafonun AG'den mi yoksa OG'den mi ölçtüğünü nasıl anlarsınız.?
 
Sayaca giden ölçü trafoları , ag yemi og. yemi bağlı bunu bilmelisiniz , ag ye bağlıysa agden ölçüyor og bağlıysa og den .Veya sistemde ölçü hücresi varmı .
 
Trafonun AG'den mi yoksa OG'den mi ölçtüğünü nasıl anlarsınız.?

Sayaç üzerinde nominal gerilimi yazar. Bu değer 3x220/380V ise sayaç AG'den, 3x58/100V ise OG'den ölçüm yapar bir.
İkincisi, akım ve gerilim trafoları primer devrede (OG tarafında) olur. Üç adet OG akım trafosu üç adet de gerilim trafosu bulunur OG hücre içerisinde. AG de ise sayacın bulunduğu yerde üç adet akım trafosu olur sadece.
 
Peki bu tarafo ne kadar güç tüketir. mesela 1000 kva trafomuz var ve çıkışında hiç bir yük bağlı değil. bu trafo kaç watlık bir güç çeker.
 
Peki bu tarafo ne kadar güç tüketir. mesela 1000 kva trafomuz var ve çıkışında hiç bir yük bağlı değil. bu trafo kaç watlık bir güç çeker.

Sekonder tarafı boşta,yani yüklü olmayan bir trafo (Sekonder devre sargısı ile primer devre sargısı,nüveyle tam kuplajdayken) sadece kendi trafo kayıplarını karşılayacak kadar küçük bir güç çeker.Çektikleri bu güç ise,trafonun cos fi (Güç çarpanı) değeri,eğer 1'e çok yakınsa daha az,1'den çok uzaksa daha fazla boştayken güç çekmiş olur.Sözgelimi cos fi=0.88 olan bir trafo,cos fi=0.95 olan bir trafodan sekonderi boştayken daha fazla akım (Güç) çeker.Cos fi değerinin iyi olması boştayken çekilen gereksiz gücü azaltır.

Çekilen güç de,ayrıca nüvede çelik saçlar arasında boşluk bulunmamasına,silisli saçların histerezis malzeme yapısına,yani kalitesine,nüvenin primer ve sekonder sargılarını tam içine alan,yani tam kuplajı sağlayıp da yapacak bir konstrüksiyonla imal edilmesine,frekans değerinin her zaman anma frekans değerinde sabit kalmasına,voltajın da her zaman anma gerilim değerinde sabit kalmasına,vb.birçok etmene doğrudan bağlıdır.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Tedaş şartnemelerine göre 400 kVA trarafo gücüne kadar olan trafolarda AG den ölçüm yapılabilir daha büyük trafolarda OG de ölçüm yapılır. AG den yapılan ölçümlerde belli bir oranda tarafo kaybı ilave edilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,850
Kullanıcılar
449,597
Son üye
CTure

Yeni konular

Geri
Üst