Trafo Bakımı Gerekliliği

custox

Üye
Katılım
30 Ocak 2007
Mesajlar
99
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar tesisimizde 5 adet 1000 kVa yağ genleşme depolu ABB marka trafomuz 8 yıldır bilfiil çalışıyor,bunlara Bakım yapılması gereklimidiryapılmadığı takdirde ne tür sorunlarla karşılaşabiliriz.Bugüne kadar herhangibir arıza vermediler..
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Yağ testi ,koruma testleri ( bukoz,temperatür alarm,açma ), dış temizliği ( buşing ),silikajel kontrolu yapmanız gerekir.
 
Kesinlikle yağ testlerini öneririm özellikle yağ gerilim testini. Eğer yağ yaşlanmış ise delinme gerilim seviyesi düşmüş olabilir. Buda sargılar arasında izalasyon zayıflamasına neden olur. Bunun sonucu trafoların yanmasına kadar gidebilir.
 
Aradım aradım ama bulamadım bana nüve kayıplarının asm larda nasıl etki yaptığına dair bilgi verebilecek olan var mı ??? Saygılarımla
 
Arkadaşlar tesisimizde 5 adet 1000 kVa yağ genleşme depolu ABB marka trafomuz 8 yıldır bilfiil çalışıyor,bunlara bakım yapılması gereklimidiryapılmadığı takdirde ne tür sorunlarla karşılaşabiliriz.Bugüne kadar herhangibir arıza vermediler..

Kodlu bakım yönergeleri ;
 

Ekli dosyalar

  • Kodlubak_m.rar
    103.6 KB · Görüntüleme: 15
custox komple testlerini yaptırmanı öneririm ama maliyeti fazla gelir diyorsanız en azından salih_elk_muh dediği gibi yağ delinme yada bir opsiyon daha söylemek gerekirse yağda çözünmüş gaz analizi testlerini yaptırabilirsiniz.
 
yağın delinme gerilimi haricindeki testleri de yaptırırsanız daha iyi olur. onun haricinde trafo fabrikaları bakım hizmeti de vermekteler. doble testi ile ( kayıp açısı, izolasyon power faktör testi ) trafodaki izolasyonun hangi vaziyette olduğu ile alakalı olarak bilgi alabilirsiniz
 
Mutlaka yağ analizi yaptırmalısın. Hem delinme gerlimi hem de kayıp faktörü testlerini yaptırmalısın. Delinme gerilimi yağdaki nem miktarı, kayıp faktörü yağın yaşlanması hakkında bilgi verir. Ancak unutmamak gerekir ki yağ analizi sürekli (6ay veya 12ayda bir) yaptırılsa trafonun durumunu izlemek için daha yararlı olur.
Bence yağda çözünmüş gaz analizi maliyetli olur.

Bunun dışında buchholz,sıcaklık vs. trafo üzerindeki korumaların çalıştığından emin olmakta fayda var. Ve tabiki hizmet veren bir firmaya trafonun testlerinin yaptırılması en güzeli olur.
 
merak ettim acaba 8 yılda hiç silikajel demi değiştirmediniz.
 
arabanızın nasıl periyodik olarak bakımlarını yaptırıyorsanız trafolarında bakımlarını yaptırdıgınız zaman omrunu uzatabilirsiniz. Arkadaslarında degindigi gibi testler onemlidir. Yagdaki delinme gerilimi trafo üzerinde yapılan dielektrik dayanım tanQ vb. testler önemlidir. Testlerden baska fiziksek kontrolleride yapmanızda fayda vardır iste topraklamalarının saglam olup olmadıgı ark boynuzlarınn mesafe aralık ve denk gelmesinin kontrolü sikilagel kontrolu vb. ayrıca termik bucholz korumalarında calısıp calısmadıgının kontrolüde onemlidir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst