Trafo Bakımı İle İlgili?

Katılım
10 May 2008
Mesajlar
84
Puanları
1
Yaş
37
Trafo bakımı yapılırken tutulacak bir tutanak formatı var sanırım. Trafoya gidince ilk yapmamız gerekenler, dikkat edilmesi gereken hussusler, vb. konular hakkında bilgi verebilecek olan var mı? Teşekkürler.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Trafolarda yapman gereken ilk şey enerjisnin kesik oldugunu kesinlikle kontrol etmek ve verilmemesi icin gerekli önlemleri almaktır. Eğer bir işletmedeyseniz enerji kesme formu duzenleyin ve kesme ünitesine etiket yada kilit takınız. Hatta beslendiği kesici hücresini çıkartınız yada ayırıcıyı acarak toprakyınız. Bu imkanlarınız yoksa kesinlikle yüksek gerilim ölçüm ıstakası, kauccuk eldiven, ve yuz korumalı baretinizle giriş gerilimini uygun mesefeden ve dikkatli bir şekilde kontrol ediniz.
Gerekli kontrollerden sonra kesinlikle trafo girişini ve hatta çıkışını topraklayınız ve bence topraklama ıstakasını (toprak ucu baglı şekilde) girişe bağlı bırakınız. Yalnış bir mudahalede sizi kurtaracaktır.
Trafo enerji baglantıları manyetik alan, sıcak-soguk, vibrasyon gibi nedenlerle gevseye bilir ve rengi değişir hatta kavrulup patlayabilir. Enerj, kabloları baglantilarını herzaman çift anahtarla ve fazla stersli olmayacak şekilde sıkınız. Buşingleri kırarsanız işiniz uzar.
Bağlantı elamanlarınız (somun-civata-pul-rondela) direnç olusturmayacak kadar temiz ve krozyon-oksit e karşı elktro galvaniz olması tercihniz olmalıdır. Biz mutlaka uygun genişlikte pul veya rondela kullanırız. Ama başlık ve buşing arasına değil. Çogunlukla kablo ve bara vs. akım geçişi olan noktalr arasına pul koyarlar. Bu bağlantılar direnç oluşturacagi ve arası genelde hava boşlugu kaldigı için arıza sebebi olurlar.
Kablo başlıkları ve giriş çıkış izolatörlerinin temizligide ayrı bir önem taşımaktadır. Bu izolatörlerdeki buşing yada gövde baglantilarında yağ terlemesi veya kacagı varsa ilgili yerdeki o ring contayı değiştirmekte fayda var.

Yağlı tip trafolarda yağın havayla yada su-nemle olan ilişkisi ne kadar az olursa o kadar sorunsuz işletme olanağı saglar.

Tarafoların ( tipine göre değişir) gövde baglantılarıda gevseyebilir. Yaglı trafo isede gövde birleşim yerlerinden yag kacakları ve terlemeler oluşacaktır. Bu birleşim yerlerinde genelde mantar conta kullanılır. Eğer bağlantı noktasında kaçak varsa yapılması gerekn en dogru hareket o bolgenin conta değişimidir.Fakat genelde iş çok buyuk olur. Bağlantı elanlarını aşırı sıkmanız ozelliğini kaybetmiş sızdırmazlık elemanını ezer ve başka noktalrdan kacaga sebep olur. Ama genelde ufak yoklamalarla sızıntı önlenir. Fakat conta eskimişse, sızıntı devam ettiği ve ortamda yag oldugu için kaçağı önlemek için kullanılmaya çalışılan sıvı conta, silikon vs. yapışkanlar, yağ - film tabakası oluşturacagı için tutmayacaktır.

Trafoların bağlantı kontrolunden sonra kademe anahtarı varsa çok uzun periyodda olsada normal çalışıp çalışmadagı mekanik olarak kontrol edilmelidir.

Tarafolarda işiniz bittiginde kesinlikle takım kontrolu yapınız. Aslında bu her mekanik yada elktrik makinası bakımda yapmanız gereken brşey olmalı. Aldığınız guvenlik önlemleri ve Bakım yaptığınız malzemeleri topladıktan sonra enerjisini kesmek için izlediğiniz yolu tersten izleyerek enerji vermelisiniz. Enerjisini verdikten sonra (varsa, ki bence özellikle fabrika yada işletmelerde olmalı) enerji kesme formunu doldurup yaptığınız işi kayıt altına alınız.
Kolay gelsin
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,850
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst