Trafo çıkışındaki ana şalterin görevi, elektriğin tabuları

Bu konudaki görüşümü tekrarlamakta yarar görüyorum.Trafo çıkışına TMŞ konmadığı du-
rumda, primer taraftaki korumanın ya çalışır/ya çalışır tip olması zorunludur.Halbuki,tatbi-
katta,bu devreler, çalıştırılamaz / çalışmaz ( aküden beslemeli ise,akü sorunu,220 den bes-
lemeli ise,kısa devre halinde gerilimin düşmesi vs. vs. ) durumdadır.Bu gerçekler,hergün
yaşanır iken,"ütopya" tabiri ancak masa başında oturanların ifadesi olabilir.Bu uygulama,
sadece,Tedaş 'a yapılan panolar için geçerlidir.47 yıllık bir bakımcı olarak,TMŞ konmalımı
değil,EN KALİTELİSİ konmalı diyorum.Allah,kayar bara ucubeli panolarda çalışan personele
yardımcı olsun.İnsan hayatından daha değerli birşey olamaz.Üç kuruş kar olsun diye,hiç
kimsenin,kimsenin hayatı ile oynamaya hakkı yoktur.
 
Son düzenleme:
yazacağım mesajımı yanlış anlamamanızı umarı sevgili arkadaşım yıllarca fabrikalarda bakımcı elektrikçi olarak çalıştı zaman zaman trafo bakımları ve fabrika bakımları yaptım ancak bu bakımları yapabilmek için aynı zamanda elektriğe de ihtiyaç vardır o lumsuz dediğiniz tmş değiştirmek için akü ve küçük bir elektronik devre yardımı ile el matkabı ve taş motoru kullanma durumunda kaldı ancak akünün ömrü bu işi yapmaya yetmedi tmş girişi olan baralardan elektrrik almak durumunda kaldım bunun dışında birçok işler elektrik ile yapılıyor bu işleri yapmak için sık sık kesiciden açma kapama yapmak doğrumudur umarım sizi üzecek birşey yazmamışımdır selâmlar ve başarılar
 
Sn tossun2008, isteğinizi yerine gitirmek doğru olmaz. Yanlışlıkla yazmış olmalısınız. :)

Sn. hemmuhhemtek;

Bence polemik konusunu dikkate almanızı öneririm.:mad:

Bu arada Sn. fahri yetiş bey. Eğer yapmış olduğunuz Tesisi Kuralına uygun yaparsanız kesiciler de adam gibi çalışır. Hiç merak etmeyin. Türkiyedeki uygulamalar için demiyorum ama yurt dışındaki OG hücrelerinin bu güne kadar teklediğini görmedim. Zaten teklemesi için bir çok yönetmelik ve kuralları var.

Sn. cemal uçkan;

Tabiki kesicileri çok sık açıp kapatmak ömürleri açısından sağlıklı değildir ama bahsettiğiniz gibi enerji kesilmelerinde (tamiratlar için) acil besleme hücresinin yapılması gerekir.
 
Ben de,tesisler adam gibi yapılmadığını bildiğim için öyle söylemiştim.Benim çalıştırdığım tesisler,
ya çalışır / ya çalışır tesisler.Çalışmayan tesiste,o anda pano yanında olmayan kimse," insan haya-
tının" ne olduğunu bilemez.
 
Son düzenleme:
Ben de meseleyi anlamak istiyorum.
ana trafonun girişinde kesici olduğundan dolayı , çıkışında ana tmş olmasına gerek yoktur , mu diyorsunuz?

Syn m-usta-fa
Evet dediğim şey budur. Sadece şu sorularıda ilave edeyim. Bir trafoyu koruyan eleman primerdeki röle kombinasyonlu kesici/ OG sigorta mıdır? Yoksa çıkışına bağlananan TMŞ midir.? Bir eleman kendinden önceki devreyi değil kendinden sonraki devreyi korur. Dolayısıyla trafoyu koruyor diyenler yanlış bilgi veriyor demektir. 1000 kVA bir trafonun çıkışına 1600 A değerinde bir kesici koyacak olursanız bana göre anlamsız yere yaklaşık 5.000 lirayı(ekseriyetle bu malzemeler yurt dışından geldiğinden) ülke dışına göndermiş olursunuz.

En geçerli gerekçe enerjiyi nasıl kesecez peki şeklindeki açıklamalardır. Cevap gayet basit. Bu ana TMŞ'nin arızalanması durumunda nasıl kesiliyorsa öyle. Kaldıki doğru bağlantıları yapılmış bir panoda yılda 1-2 kez dışında(hatta hiç) gidipte müdahalede bile bulunulmaz. İnsan hayatınıda tehlikeye atan şey nedir onuda anlamadım.
 
Son düzenleme:
Sayın hemmuhhemtek.
siz hiç trafo yük altında iken , ayırıcıyı ayırmayı denediniz mi? varsayalım kesici arızalandı.
Ve lokal bir arıza için trafonun komple mi enerjisini kesmemiz gerekiyor.maliyet açısından düşünürseniz,TMŞ almak , tesisi durdurmaktan daha mı maliyetli oluyor ?
Bir de ülkemizde tabu falan demişsiniz ama, Ülkemizde yanılmıyorsam TMŞ üreten yerli firma oldukça az.Ve onlar da yeni yeni üretmeye başladı. Siemens , abb , schneider gibi firmalar , Türkiyedeki bu ütopyayı göz önünde alarak mı üretiyorlar bunları , yoksa acaba sizin düşündüğünüzün aksine, avrupa ya da diğer ülkelerde de mi kullanılıyor bu ürünler?

----------
Bize okulda , sigorta kendinden önceki devreyi korur demişlerdi ama , sanırım hocalarım yanılmışlar.
 
anladığım kadarıyla bir adet tmş koymayalım. tesisten 1 den fazla makina, işletme...v.s. olduğunu düşünelim. konuşulan ve anlatılmak istenen (teknik olarak söylüyorum) herhangi bir durumda trafonun enerjisini kesici veya ayırıcıdan kesmek ve tesisi enerjisiz bırakmaktır. aklıma şunlar geliyor;

*tesisin bir bölümünde oluşan arıza için tesisin bütün enerjisini mi kesmeliyiz?
*arıza veya o.g hattının devre dışı kalması (o.g. sigorta attığında) tedaştan enerji kesintisi talebi, tesisin bu zaman zarfında boşuna yatması, (özel trafosu olduğunu düşünürsek 10 kişilik ekipten bahsediyoruz en az)
*diyelimki bilişim, makina(işleme merkezi-cnc-vargel), otomasyonla uğraşan bir firma ise herhangi bir makinanın arızası durumunda tesisin tamamının enerjisiz kalması,
*ayrıca, kesici ve ayırıcı için tamamen yetkili bir personelin bulundurulması zorunluluğu ( o.g. hatlarında ehliyetli personelin bulundurulması zorunluluğu. bu kanunen mecburi ve aylık olarak ortalam 1500-2000 tl lik bir maliyet. tabi buradaki olaya teknik olarak ve yasal mevzuatlarda söz konusu. yoksa herhangi bir fabrika teknik elemanı bunu çözebilir.)

dahada uzatabilirim ama 400A bir tmş konularak bütün bu sorunları bertaraf etmek varken, neden böyle bir uygulama yapmayayım.

hayırlı çalışmalar diliyorum...
 
Sayın hemmuhhemtek.
siz hiç trafo yük altında iken , ayırıcıyı ayırmayı denediniz mi? varsayalım kesici arızalandı.
Ve lokal bir arıza için trafonun komple mi enerjisini kesmemiz gerekiyor.maliyet açısından düşünürseniz,TMŞ almak , tesisi durdurmaktan daha mı maliyetli oluyor ?
Bir de ülkemizde tabu falan demişsiniz ama, Ülkemizde yanılmıyorsam TMŞ üreten yerli firma oldukça az.Ve onlar da yeni yeni üretmeye başladı. Siemens , abb , schneider gibi firmalar , Türkiyedeki bu ütopyayı göz önünde alarak mı üretiyorlar bunları , yoksa acaba sizin düşündüğünüzün aksine, avrupa ya da diğer ülkelerde de mi kullanılıyor bu ürünler?

----------
Bize okulda , sigorta kendinden önceki devreyi korur demişlerdi ama , sanırım hocalarım yanılmışlar.

Syn m-usta-fa;
Ayırıcılar(OG) yük altında açma kapama yapmak için değildir. Yük altında açma-kapama yapanlarıda vardır. Dolayısıyla yük altında açmak ve açmayı denemek bilgisizlik ve cahilliktir. (Bunu hiç yapmadım.)

Bir motoru korumak için koyduğun sigorta motorumu korur yoksa kendinden önceki devreleri mi? Kendinden önceki devreyi de korur ama koruma dolaylıdır. Kendinden sonraki devrede oluşan hatayı algılar ve kendinden önceki devreninde bundan etkilenmesini önler.

Ben hiç TMŞ kullanılmasın demiyorum ki. Klasik bir trafonun tek hat şemasını düşünün. Bu klasik şemada elemanlar şöyledir. Trafo-Ana TMŞ-bara-baralara bağlı TMŞ'ler. Burda gereksiz olduğunu düşündüğüm TMŞ çıkış TMŞ'leri değil.Ana TMŞdir. (Çıkış TMŞ'lerininde 250 yada 400 A'den büyük olması ekonomik değil.)

Bir fabrikada enerji keserek çalışma yapmak istiyorsanız bir tane yedek TMŞ bırakırsınız. Diğer yerlerin enerjisini keser bu yedek TMŞ üzerinden enerjinizi alırsınız.

Saygılar...
 
Jeneratör varsa ki zaten trafosu olan yerlerde jeneratör olur.
Ana TMŞ istemesenizde konulur.
 
çalıştığım kurumun trafosu 4 yıl önce bedaş tarafından 34,5 kv ta dönüşüm yapıldı sizin söylediğiniz gibi trafo çıkışında ana tmş bulunmamaktadır.2 yıl önce AG kısmında faz barasını tutan izalatörden kurtulan faz barası kısa devreye neden oldu ve yangın çıktı ne trafo ne biraz ileride bulunan tali merkez nede ana trafo merkezinde herhangi bir otamatik olarak enerji kesildi bedşa haber verilnce ana trafo merkezinde tüm bölgenin enerjisi kesilince yangın söndürüldü trafo komple yenilendi.okadar trafo öcesi koruma sistemlerinin olması bazen yeterli olmuyor belki trafo sonrası bir ana tmş bunların olmasını engel olabilirdi durumu sırf maliyet olarak değil güvenlik olarakda düşünmek gerektiği kanısındayım bazen tasarruf yapalım derken aşırı zarar etmemeli bence
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,650
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst