TRİAC AC FAN ÇALIŞMA SORUN

Katılım
30 Haz 2016
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
32
Merhabalar,
Triyak ile bi fazlı ac fanı kontrol ediyorum ancak fanı 140 volt ile 190 volt arasında süremiyorum. örneğin 170 volt için tetikleme açısını ayarladıgımda voltaj 170 voltta 5 sn kadar duruyor sonra kendiliginden 190 voltlara cıkıyor. sisteme lamba bağladığımda gayet sorunsuz şekilde çalıştırıyorum ancak fan endüktif yük olduğu için bu sıkıntı olduğunu düşünüyorum.
bağlantı şemasındaki snubber devresini uyguladım ancak değişen bir şey olmadı. konuyla ilgili yardımlarınızı bekliyorum iyi çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

  • Arduino AC dimmer.png
    Arduino AC dimmer.png
    952.2 KB · Görüntüleme: 21
dimmerle ac motor ise sürülebilir örneğin elektrik süpürge motorları.

Elektrik süpürge motorları seri üniversal motordur. Hem ac hem dc ile çalışabilir. Gerilim kıyıcı ile devri kontrol edilebilir.

Ama fan motoru? Nasıl bir motordur? Devri neye göre değiştirilebilir? Elektriğin triak ile gerilimini kırpıp mi? Frekansı mi değiştirip? Yada motordaki bazı değişiklikler ile mi değişir?
 
öncelikle vermiş olduğunuz tavsiyeler için teşekkürler evet fanlar dimmer mantığı ile voltaj kontrolü yapılarak sürülebiliyor tabiki v/f kontrol kadar sağlıklı değil bilgiğim kadarıyla üzerindeki motorlar gölge kutuplu ac motorlar Süleyman bey linkinizi araştırıcam.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,243
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst