Topraklamada bulunan elektrik

ert159

Üye
Katılım
7 Haz 2017
Mesajlar
48
Puanları
1
Yaş
32
Konum
Denizli/Bodrum
Merhaba;bir arıza hakkında sorum olacak
Evdeki diğer prizlerde bir sorun yok,faz nötr toprak yerinde.Nötr toprak kısa devri yapıldığında kaçak akım rölesi atıyor.Tesisatta topraklama var.Ama bir tane prizin topraklama kısmında kontrol kalemi ışığı yanıyordu.Prizde bir yük bağlı değildi.Topraklama hattında elektrik görünüyordu.Elektrikçi pano kutusunu açtı.Topraklama hattı gevşemiş kopmuş o yüzdendir dedi.Topraklamayı sıktı bağladı priz normale döndü.Anlamadığım iki kısım var:
1.Topraklama bağlı değil fakat nasıl oluyorda topraklamada elektrik görünüyor bunun sebebi nedir?(fazın topraklama hattına dokunabilmesi ihtimali dışında)
2.Topraklamada elektrik varken kaçak akım rölesi niye atmadı?
3.Konudan bağımsız fakat merak ettiğim bir şey daha,prizden topraklama hattını söksek kaçak akım rölesinin davranışı ne olur?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
1 - Toprak hatt gevsekliği , iki kablo yan yana geçerken diğeri elektrik alanından etkilenir , kontrol kalemi ile bakınca elektrik var gibi lambası yanar .
elektrik varmış gibi gözükmüş .
ölçü aleti kullanılmamış , ölçüm yapmış olsaydınız anlardınız . !!!
nötr hattı arızası bulma da en iyi ölçü aleti seri filamanlı lamba testi .

2 - Toprak hattı gevşek olsa bile k.a.k rölesi görevini görmüş .

3 - K.a.k rölesi atmaz . ( topraklama kablosu prizden söküldüğünde diğer kablolara temas ve diğer temaslar yoksa )
 
Son düzenleme:
Merhaba. Cevaplar;

1- Faz hattını taşıyan kablonun yanında, ucu boştaki herhangi bir kablo (Nötr veya toprak fark etmez) prize gelirken bu bağlantılı yerinden kopmuşsa, yani ucu prize kadar boşta kalmışsa, elektromanyetik indüksiyon yoluyla bu boşta kalan kablo kontrol kalemiyle yanar. Topraksız bir prize topraklı üçlü ve uzatmalı bir prizi takınca toprak ucu tam boşta iken kontrol kaleminin yandığını bizzat görürsünüz. Bunun yanması sadece statik (Ölü) elektrikten dolayıdır. İş yapma kabiliyeti veya bir sigortayı (kaçak akım rölesini veya bir otomatı) attırabilme durumu yoktur.

2- Topraklamada görülen elektrik gerçek elektriğin (faz) ucu değil statik elektrik olduğu için kaçak akım rölesinde hiçbir iş yapamaz ve röledeki toroidin dengesini bozup atmasını bu nedenle sağlayamaz.

3- Topraklama olmayan prizde toprak hattını isteyen cihaz ve makinelerin (Özellikle de suyu kullananlar) çalıştırılmasında tehlike arz eder. Faz-toprak veya nötr-toprak kaçağında değil sadece faz ve nötr’ün kısa devresinde otomatik sigorta atar, bazen de kaçak akım rölesini attırabilir.

Toprak hattı yoksa kaçak akım rölesi çalışamaz, sağlıklı çalışması bu hatta bağlıdır, sıfırlama (Nötr ile birleştirilmiş toprak hatlarıyla) yapılmış hatlarda bu röle çalışamaz. Toprak hatsız şekilde kaçak akım rölesini çalıştırmak hiçbir zaman düşünülmemelidir. Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,241
Kullanıcılar
449,838
Son üye
sarioglu_55

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst