Topraklama yayılma direnci ölçüm pratikleri

genç arkadaş

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
8 Mar 2007
Mesajlar
3,573
Puanları
106
Sunumu hazırlayan Elektrik Mühendisi NEBİ MUTLU'ya teşekkürler...

Elektriği iletebilen ancak bulunduğu pozisyon itibari ile elektriksiz olması gereken bölümlerin , bir elektrot yardımı ile, toprakla iletken bir şekilde birleştirilmesine TOPRAKLAMA denilmektedir.
Topraklama, normalde gerilimsiz olması gereken ve iletken olan bölümlere, meydana gelebilecek herhangi bir hata ile gerilim teması durumunda , insan hayatını güvenceye almak maksadıyla uygulanacak işlemlerden biridir.
Örneğin evlerde doğalgaz kolon hattının elektrik kaçağına karşı topraklanması, Yakıt depolarının elektrik şarjlarına karşı topraklanması, Yıldırımlığın yıldırımın güvenle toprağa aktarılması için topraklanması gibi.

Topraklamanın önemini vurgulamak için örnekler:
1- Belsinde Kocatepe Ap. 6 nolu dairede doğalgaz borusu tesis edilirken, dairenin kapı girişinde sağda ilk kelepçenin çelik saplaması duvar içindeki elektrik kablosu ile direk temas ediyor ve bu vasıta ile tüm doğalgaz kolon hattı elektrikli hale geliyor. Doğalgaz kolon topraklamasının ölçülen yayılma direnci 129 ohm değerinde olduğu ve bu değerin sigortaları attırıp elektriği kesecek seviyede olmadığı sebebiyle borularda elektrik devamlı kalmıştır. Ta ki Nusret METİN isimli çocuğun ölüm anına kadar. Çocuğun tek kusuru her çocuk gibi oyun oynaması (Şekil -1)


Eklentideki belgede konunun detayları bulunmaktadır.
 

Ekli dosyalar

  • TOPRAKLAMA YAYILMA DİRENCİ ÖLÇÜM PRATİKLERİ.rar
    544.4 KB · Görüntüleme: 335
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,309
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Geri
Üst