Topraklama Raporu

**poyraz**

Üye
Katılım
15 Kas 2007
Mesajlar
276
Puanları
1
Yaş
40
Merhaba firmam için topraklama raporu almam gerekli bu konuda yardımcı olurmusunuz
 
Firmanızda çalışan elektrik mühendisiniz yoksa,EMO' ya veya EMO'dan " Topralama Ölçüm Sertifikası almış bir SMM'e başvurmanız gerekir.
 
EMO temsilcisi nokta sayısına göre en ücreti karşılığı raporu size veriyor.
 
Ben binada topraklama hattı olup olmadığını nereden anlayabilirim ?
 
@Poyraz hangi ildesiniz?Ona göre akredite bir firma tavsiye edebilirim.
 
SERBEST ÇALIŞAN BÜTÜN ELK.MÜH.leri rapor verebilir
 
İstanbul Çekmeköy
Önereceğim firma topraklama ölçümünü akreditasyon kapsamından çıkartmış.Türk loyduna ve SGS ye bakabilirsiniz. Bence Elektrik Mühendisleri odasına başvurun....Evet yetki belgesi olan herhangi bir mühendise (serbest çalışan her mühendise değil) ölçüm yaptırabilirsiniz ama nasıl hizmet veya ürün alırken TSE, ISO 9001 vb sertifkaları arıyorsak bu tür hizmetlerde de akreditasyon aramamızda fayda var.Öyle topraklama ölçüm raporları gördüm ki kesinlikle masa başında doldurulmuş, dolduran kişi topaklama yönetmeliğinden bihaber..Ya da uğraşmak !! istememiş.... En azından akredite kuruluşlar her sene bir nebze denetleniyor.
 
bu konuda google da arama yaparak karşınıza ilk çıkan firmalara sakın güvenmeyin. Topraklama hayat kurtarır. Bina da topraklama olup olmadığını elektrik odası tarzı bir yer varsa orada topraklama eş potansiyel barası var sa buradan anlayabilirsiniz. Veya elektrik panonuzdaki topraklama baraları ile nötr barası arasında gerilim farkı 3-5 V ise vardır diyebiliriz. Fark yoksa nötr de sıfırlama yapılmıştır.

Topraklı prizlerin içinde toprak iletkeni varsa topraklama olabilir diyebiliriz. Kaçak akım koruma rölesi var ve düzgün çalışıyorsa( nötr ile toprak iletkenleri kısadevre yapıldığında atıyorsa) vardır diyebiliriz.

Ölçüm konusunda Doğa Paratoner var. istanbulda 3 defa ölçüm yaptırdım kendilerine. 250 TL gibi bir ücrete yapıyorlar. Google dan çok rahat bulabileceğiniz bazıları ise 150 TL ye yapabiliyorlar. Can güvenliği önemli değil derseniz (???) sadece rapor lazım derseniz bunlara yaptırabilirsiniz. EMO ise 350-380 TL gibi bir rakama en güvenilir kaynak olarak yapıyor ölçüm ve raporlama işini.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,250
Kullanıcılar
449,840
Son üye
111340

Yeni konular

Geri
Üst