Topraklama olcumu

çaylakelektrikçi

Paylaşımcı üye
Katılım
21 Şub 2016
Mesajlar
965
Puanları
106
Yaş
27
Selamın aleyküm
Abiler elimde fluke 115 ölçü aleti var..nötr toprak arası 1.5 volt ölçüyorum..daha önce birisinde görmüştüm ölçü aletinin tek probunu sadece toprak hattına degdirerek topraklama iyi veya kötü diyordu..bu yapılan işlem ne derece dogru..bende tek prob ile toprağa degdirince 0.5 volt gösteriyor ölçü.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
* nötr toprak arası bir kaç volt normal bir değerdir.
* nötr toprak arası 0volt ölçülen tesisatta topraklama yok sıfırlama yapılmış demektir.
Ustam birkaç volt normal evet..benim öğrenmek istediğim ölçü aletinin tek probunu toprağa degdirince 0.5 volt gösteriyor .böyle bir ölçüm ne kadar sağlıklı ya da neyi gösteriyor tam olarak bunu öğrenmek istiyorum
 
Ustam birkaç volt normal evet..benim öğrenmek istediğim ölçü aletinin tek probunu toprağa degdirince 0.5 volt gösteriyor .böyle bir ölçüm ne kadar sağlıklı ya da neyi gösteriyor tam olarak bunu öğrenmek istiyorum
Aynı işlemi yaptım 0v gösteriyor.
Aynı ölçü aletinizle, probları yer değiştirerek bir havada olmak şartıyla ikinci probu faza tutun ekranda ne değer gösteriyor ?
 
aynı yere yakın diğer bir yerden ölçüm yapın sonuç ?
 
Aynı işlemi yaptım 0v gösteriyor.
Aynı ölçü aletinizle, probları yer değiştirerek bir havada olmak şartıyla ikinci probu faza tutun ekranda ne değer gösteriyor ?
8 volt gosteriyo

Com ucunu yani siyah probu takınca 4.5 volt.
Kırmızı ucu takınca 8 volt.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Topraklama direnci ölçümü yapmak için meger cihazı gereklidir. Meger ile ölçüm yapabilirisniz. Daha doğru sonuca ulaşmış olursunuz.
 
Anlaşıldı tesisatınızda hata yok, sıkıntı ölçü aletinizde , markasını hatırlayamadığım bir kaç digital avometre de AC gerilim ölçerken, problardan biri havadayken faza tutulan ikinci prob değer gösteriyordu.
Ustam UPS firmasindaki arkadsta da fluke vardı..tek probu degdrip değer okudu.benim ölçü aletim yeni..100 liralik ölçü aleti de var.o bişe gostermiuor tek propta .
 
Hocam, değerli ustam; bu konuda çok doğru bir ölçümü yapabilmeniz için her 2 prob ucunu da kullanmanız lazımdır, tek prob ucuyla ölçtüğünüz bu değerler sadece faz ve nötr’e prob ucunu ölçerek bu okuduklarınız, ölçü aletinin mutfak, banyo, tuvalet, vb. ıslak yüzeyli fayanslardan yani evdeki yer zemininden elinizden veya konulduğu topraklama alanı yüzeyinden sızıntı bir topraklamayı alarak (veya problarla cihazın plastik gövdesi arasında oluşan olası kapasitif dirençlerle) bu AC voltaj farklarını gösterdiği ama bunların pek gerçek olamadığı bazı değerleridir.

Faz ucuna MT-1710 Proskit (RMS) avometrenin tek probuyla ayakta ve elimle tuvalette tutarken 17-18 volt AC’yi, kuru olan oradaki lavaboya bırakıp ölçtüğümde 19-20 volt AC’yi, hem elimle cihazı tutup topraktan da yere çift terlikle basarken, her iki topraklama temasından 23-24 volt AC’yi az önce okudum. Bu değerler aslında gerçek volt değerleri olmayıp cihazın plastik gövdesiyle toprağa ayakla terlikle basan bu el temasıyla veya lavabo temasıyla toplamda elde edilmiştir, yani toprağa giden sızıntıyla faz akımının birleşmesiyle okunan değerlerdir. Nörtr ucunun topraklı prizdeki tek problu ölçümünde bu cihazı elimle tutarken 0.33 volt AC'yi, cihazı lavaboya bıraktığımda tek prob nötr’deyken 1,03 volt AC’yi, elimle cihazı tutup lavaboyla da olan topraklama (toplamları) temasında 1.39 volt AC değerlerini okudum.

Tek prob ucu boştayken okunan bu değerler, cihaz gövdesiyle topraktan (zeminden) sızıntı olarak faz veya bu nötr ucundan toprağa doğru akan azınlık elektronlarının oluşturduğu çok gerçek olmayan bir voltajdır, gerçek voltaj değerleriyle veya asıl ölçülmek istenen noktalar arasındaki voltaj değerleriyle hiç bir ilgisi yoktur. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,177
Mesajlar
915,643
Kullanıcılar
449,939
Son üye
sorunsuzşofben

Yeni konular

Geri
Üst