topraklama menholünü bilen varmı?

martimge

Üye
Katılım
12 Mar 2007
Mesajlar
68
Puanları
1
topraklama menholünü projede göstermem gerkiyor.içinde 1 eş pot. bara,test klemensi ile beraber.ve bunu kesit olarak göstermem gerekiyor(yandan).topraklama mevzuatında buna dair detay veya bilgi yok.bir bilen var mıdır?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Bildiğin rögarı çiz içine topraklama çubuğu ve iniş iletkenini göster iniş iletkenini test klemnsine topraklama çubuğunuda ayrı bir şekilde test klemsine girişini göster. ör = test klemensi 10 x 4 cu bara,topraklama çubuğu q20 cu çubuk,iniş iletkeni 50 mm2 cu larak gösterebilirsin.(açılabilir beton kapak ve kapak kaldırma kolunu göstermeyi unutma).Saygılar
 
şimdi,kablo şaftları yakınlarına topraklama menholü çizmem söylendi.temel topraklama projesi çiziyorum,paratoner falan yok.üstten görünüşe göre bodrum katı projesine normal 20ye20 gözler yaptım,çubukları gösterdim,bağlantıları gösterdim.bu denilen ise bunlara ek olarak,kesit olarak bunları eklemem ve göstermem istendi.sorun bu menholleri diğerlerinden ayrı nasıl göstereceğim?

şöyle sorsam;içinde topraklama çubuğu olmayan menhol olur mu?ben sadece test klemensi ve bara koyarak bir menhol yapabilirmiyim ve bunun bir anlamı olurmu? acil cevap arkadaşlar..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Topraklama menholleri sadece ölçüm yapmak amacıyla kullanılır kazık olmayan menhol olur tabiki eğer kazıktan çıplak yada izoleli bakırla çıkıp menholde sonlandırırsan.Ama uygulamada ve projelerde menhol içerisinde kazık olması daha iyi.Örnek bir proje mail adresine atıyorum kolay gelsin
 
Topraklamada kullanılan hemen hemen tüm elemanların ve bağlantı ekipmanlarının detaylarını içeren dosyayı ekten edinebilirsin.Özellikle topraklama rögarını beyaz renkte yaptım farkedersin.Selamlar ,saygılar.
 

Ekli dosyalar

  • 313 TOPRAKLAMA.rar
    344.6 KB · Görüntüleme: 481
Moderatör tarafında düzenlendi:
Genelde kullanılan topraklama menholleri 50cmx50cm derinliğide 40-50cm civarında, demirli beton kalınlığı 10cm kadardır. Rakaninin vermiş olduğu dwg dosyasını inceledim çok güzel kendisine teşekkür ederim. Rakaninin tarifinden farklı olarak Biz yaptığımız uygulamalarda her topraklama menholune eş potansiyel bara koymaktayız, faraday kafesi uygulamalı binalarda çatıdan gelen iletken, bina etrafında ring'ten gelen iki iletken, elektroda giden iletken, bu toplam 4 çıplak bakır pabuçlanarak menhol içersindeki eş potansiyel barada birleşir ve elektrodu topraklamanın daha iyi olması için daha derine gömeriz.
 
ctrlkorat ,rakani ve cevap yazan herkese sonsuz teşekkür..
 
Arkadaşlar uygulamasını yapmakta olduğumuz bir projede farklı noktalardaki 10 tane 3.5 metre bakırın hepsi menhol içerisinde gösterilmiş. Ana panoya yakın yerde bir tane menhol oluştursak diğerlerini menholsuz gömsek nasıl olur? Yani bir tane menhol yeterli mi teknik açıdan?
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,525
Kullanıcılar
449,904
Son üye
teknikbilimlers31

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst