Topraklama hattının çalıştığını nasıl anlarız.

Katılım
24 Kas 2018
Mesajlar
16
Puanları
1
Yaş
37
Arkadaşlar eski bir binada oturuyorum evde topraklama hattı var. Fakat ben bu topraklama hattının çalışıp çalışmadığını nasıl anlarım. Eski olmasından dolayı belki artık özelliğini yitirmiş olabilir. Bunu priz den ampermetre vb. bir cihazla ölçerek anlıya bilir miyim. Teşekkürler.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Kaçak akım rölesi bağlı ise faz - toprak arasına test için bir lamba bağlayın. Kaçak akım atarsa topraklama vardır.
Kaçak akım rölesi yoksa sigortaların hepsini indirip toprak - nötr arasında omaj değeri ölçün. Kısa devre alırsanız topraklama değil Nötr - Topraklama hattı birleşimi yani sıfırlama vardır.
Kısa devre görmezseniz nötr - toprak arasında AC voltaj değeri ölçün. 1-5V civarı değerler topraklama hattının varlığına ve çalıştığına, daha yüksek voltaj değerleri kötü topraklamaya delalet eder.
Elbette tüm bu işlemlerin tek noktadan yapılması ile tüm daire planı için kati sonuç çıkarmak yeterli olmayabilir.
En sağlam anlama yolu, yoksa bile bir Kaçak Akım Rölesi bağlayıp ilk satırı uygulamaktır. Böylece sıfırlama mı var, topraklama var mı, sağlam mı, yok mu? Tüm sorularınıza basit ve net yanıtlar alabilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,890
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst