topraklama hakkında yardım

smlls06

Üye
Katılım
5 Ara 2007
Mesajlar
16
Puanları
1
Yaş
39
selam arkadaslar.. ben yeni mezun bi mühendisim ve yeni bir işe başladım. topraklama hakkında topraklama yönetmeliğini okudum bilgi almak amaçlı ama fazla birşey anlamadım. bu konuda anlaşılır bi kaynak önerecek olan arkadasım wr mı ? bu konuda bana yardım edebılcek biri warmı ?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama yönetmeliğini anlamak,söylediğiniz gibi çok zor.Tekrar değiştirme çalışmaları
yapılıyor.Forumumuzda,konu ile ilgili değişik uygulamalar için,görüş alışverişinde bulunuldu.
Bu tartışmaları,paratönerlerle ilgili topraklama konularını,TT-TNS-TNC-IT şebekelerdeki
topraklama uygulamaları gibi konularla ilgili dokümanları gözden geçirmenizde ve Prof. Mus-
tafa Bayram hocanın kitabından yararlanmakta yarar var.
 
En iyisi nasıl bir bina veya tesis yapılıyor.Ondan bahset.Şantiyede mi çalışıyorsun.
En başta şantiye pano topraklaması olması gerekir.
Bina için temel topraklama yapılması lazım.
 
yıldırımdan korunma ve bina topraklamaları hakkında çalışıyorum
 
yıldırımdan korunma ve bina topraklamaları hakkında çalışıyorum

Öncelikle sana işinde,mesleğinde başarılar dilerim..

Yönetmeliği okumak ve anlamaya çalışmak yeni başlayanlar için işe en zor tarafından başlamak demek:D Forumda arama yaparsan ne demek istediğimi anlarsın...
Öncelikle topraklama tesisatları neden yapılır;

Topraklamanın Genel Olarak Şöylece Amaçları Vardır:
1. Kaçak akımların tehlikesinden canlıları korumak.
3. Oluşacak hata akımlarını olabildiğince büyütmek ve büyütülen bu akım yardımı ile koruma elemanını faaliyete geçirerek, koruma işlemini gerçekleştirmektir. Bu da topraklanacak cihazın veya bölüm ile referans toprak arasındaki direncini mümkün olduğu kadar küçülterek sağlamakla mümkün olmaktadır. Topraklama direnci ne kadar küçük yapılabilirse oluşacak hata akımı da o kadar büyük olacaktır. Burada, topraklamanın amacı, koruma elemanlarının (sigorta , K.A.R – Kaçak Akım rölesi , Termik Manyetik şalter ) biran önce açmasını temin edecek büyüklükte bir akımın oluşmasına olanak sağlamaktır.
3.Diğer bir amaç ise bir tesiste bulunan farklı cihazlar arasında potansiyel farkı oluşmasını önlemektir. Bunu yaptığınız zaman, yani cihazlar arasında potansiyel farkı yoksa, bu cihazlara dokunan canlıların üzerinden elektrik akımı geçmeyeceği için, elektriğe çarpılma olayı da ortadan kalkmış olacaktır.
4. Özellikle elektronik devrelerdeki sinyaller için gerektiğinde bir ‘sıfır başvuru değeri’ bulup kullanabilmek amacıyla yapılır.
5. Temel topraklama, son yayınlanan Topraklama Yönetmeliği'nde yer alan ve yapılarda es-potansiyellemeyi mümkün olduğu kadar iyileştirmeyi sağlayan bir uygulamadır.

6.Yıldırım koruma sisteminde ise:Yıldırım deşarjı oldukça yıkıcı bir doğa hadisesi olduğundan ,yılldırımın direkt etkilerini bertaraf etmek için kullanılan korunma sistemleridir.Yıldırım deşarj akımlarını toprağa en iyi bir şekilde yaymak için tesis edilir..

Konut ya da işyerinde topraklama tesisatı oluşturmak için, güç panosundaki faz ve nötür uçlarına ek olarak, üçüncü bir toprak ucunun oluşturulması ve bu ucun, yeterince kalın bir kablo ile, toprağa gömülü iletken plakalara (çubuklara) bağlanması gerekir. İletken plakaların, aksi halde zamanla oksitlenip eriyeceğinden, örneğin bakır gibi paslanmaz bir metalden yapılmış olması tercih nedenidir.


Yönetmelikten çok onaylanmış ve uygulanmış proje-keşif gibi dökümanlardan da faydalanmanı tavsiye ederim... Bunlarla ilgili neye ihtiyacın varsa belirtirsen arkadaşlarla ile yardımcı olmaya çalışırız...
 
arkadaşlar binalarda topraklama ölçümü yapmak veya bu işi yapan firmalara yaptırtmak raporlamak gibi bir zorunluluk varmı kanunen konu hakkında bilgisi olan varmı acaba teşekkürler
 
Topraklama Yönetmeliği sayfa 94 ek-P Topraklama Sistemleri Dokümantasyınu ve Denetim Ayrıntıları başlığı altında şu ifadeler yer almaktadır.


Çeşitli topraklama tesislerinin işletme dönemi içindeki muayene, ölçme ve denetlemelere ilişkin önerilen periyotlar aşağıda verilmiştir:
1) Elektrik üretim iletim ve dağıtım tesisleri (enerji nakil ve dağıtım hatları hariç) için: 2 yıl,
2) Enerji nakil ve dağıtım hatları için: 5 yıl,
3) Sanayi tesisleri ve ticaret merkezleri için:
i) Topraklamalara ilişkin dirençlerinin muayene ve ölçülmesi: 1 yıl,
ii) Topraklama tesisleri ile ilgili diğer muayene, ölçme ve kontroller: 2 yıl,
4) Sabit olmayan tesisler için:
i) Sabit işletme elemanları için: 1 yıl,
ii) Yer değiştirebilen işletme elemanları için: 6 ay.
5) Parlayıcı, Patlayıcı Tehlikeli ve Zararlı Maddelerle Çalışılan İşyerleri ve İşlerde Alınacak Tedbirler Hakkında Tüzük kapsamındaki topraklama tesisleri ile ıslak ortamlarda çalışılan işyerlerindeki topraklama tesislerinin muayene, ölçme ve denetleme periyotları bir yılı aşamaz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,108
Mesajlar
915,040
Kullanıcılar
449,809
Son üye
yucelsenolgm

Yeni konular

Geri
Üst