Topraklama direnci düşürme

Kaçıncı madde ?
Hangi madde olduğunu bilmiyorum bizim resmî projelerimiz de bu değerleri kullanıyoruz
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Sn.Prof. İsmail Kaşıkcı öyle demiyor.
Toprak direnci ne kadar düşük olursa o kadar iyi olur sonucta en yüksek akım en küçük dirençten geçer.2 ohm alınması da insanın çarpılma sınır değerlerine göre hesaplanmasından ötürü
 
Çarpılmayı önlemek için olması yeterli değer < 1666 ohm altındaki her değerdir.Yapılabiliyorsa ! sıfır olması en idealidir tabiki.
 
Son düzenleme:
Selam..
Söylemeden geçemiycem :D
Hocada kitabında anlatırken insanın ağzına kürekle vururcasına anlatıyor :p
Sonra diyor ki;
"topraklama direnci kaç ohm olmalıdır diye bir soru sorulmaz"
"5 veya 2 ohm normlarda belirtilmediği gibi hiç bir kurum yada kuruluş tarafından istenemez"
"genel olarak topraklama direnci hesabına gerek yoktur"
sonra da hesap yapıp;
"30mA RCD kullanıldığında 1,66 ohm altında olmalıdır" diyor.

Yahu hocam; önce anlatırken bu işin hesabı yoktur deyip insanı muallakta bırakıyorsun. Peşine hesap yapıp, bir değer çıkarıp apıştırıp bırakıyorsun.
Bu nasıl bir ironi, nasıl bir turşudur.

Sn. @sami inci bey, paylaşım için teşekkür ederim. Ama hocamız da öyle bir anlatım var ki, topraklama yapacakken, yapamadan devreleri yakıyor :D
 
Aslında hesabı var...
Toprak hattı üzerindeki voltaj 50 voltun altında olması gerekir.
Eğer Votomat sigorta 32 amper ise R<50/32 olmalıdır. yani Rtopraklama< 1,56 ohm
Eğer Votomat sigorta 16 amper ise R<50/16 olmalıdır Rtop<3.125 ohm
Eğer 30ma kaçak akım rölesi kullanılmışsa R<50/0.03 olmalıdır Rtop< 1.66 k.ohm
Yani sigorta amper değerine göre topraklama direnci hesap ediliyor.
 
Aslında hesabı var...
Toprak hattı üzerindeki voltaj 50 voltun altında olması gerekir.
Eğer Votomat sigorta 32 amper ise R<50/32 olmalıdır. yani Rtopraklama< 1,56 ohm
Eğer Votomat sigorta 16 amper ise R<50/16 olmalıdır Rtop<3.125 ohm
Eğer 30ma kaçak akım rölesi kullanılmışsa R<50/0.03 olmalıdır Rtop< 1.66 k.ohm
Yani sigorta amper değerine göre topraklama direnci hesap ediliyor.

Direkten gelen kablo direk 50 A tmş ye 300ma kaçak akıma giriyor daha sonra 40 A tmş üzerinden katlara dağılıyor kat sigortaları 25 A sigorta 30 ma kaçak akım.Ana Toprak kablosunu 35lik.
Bu arada 2 tane daha çubuk çaktım 5 ohma düştü.Hala uğraşıyorum
Yalnız söyle bir sorun var binaya branşman kablosu WC den geçirilmiş elektrikçiye işin başına boru attırmıştım daha sonra elektrikçi değişince nasıl kolayına geldiği gibi direk binaya WC den geçirmiş.25lik kablo lavoba ayna üstünden geçiyor.Yönetmelik gereği ıslak mahallerde wc yakınlarında kablo geçirilmiyor bende yan sınıftaki yer fayanslarının tam WC ve sınıf duvarınn birleştirği duvarın dibindeki fayansı kırdırıyorum (Yani sınıfın içinden geçiçek)koridordan direk panoya boru ile bağlantı yapılacak.Başka da yapılacak bir şey yoktu ya kabloyu çöpe atacaktık yada yeni kablo alıp (150 metre)okulun ön kısmından kablo tavasıyla götürecektik.Bu da çok görüntü kirliliği yaratıyor.Fakat benim içim rahat etmedi yine de arada duvar var ama yarın öbürgün su basması vs gibi durumlar meydana gelirse Diye.Sizce napayım ön taraftan duvar üstünden mi yoksa fayans altından mı götüreyim.
 
TAM tozu diye geçen toprak direnci azaltma tozu var onu kullanmanızı tavsiye ederim baya etkili bir kimyasal 10 yıldır kullanılıyor hala sıkıntı yok. İmkanınız varsa kazıkların üzerine killi toprak dökün.


Ayrıca EMO topraklama yönetmeliğinde der ki: koruma topraklaması 20 ohm ve altı kabul edilebilir değer der aynı zamanda işletme topraklaması için 2 ohm ve altı olması gerekir der bilginize.
 
Arkadaşlar besleme kablosuna göre yönetmelikte toprak kablosunun seçimi var 25 lik kabloya 16 lık bakır iletken diyor ben 35lik bakır örgülü iletken yaptırdım toprak kesitinin yüksek olması topraklama direncine etkisi olur mu ?
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,965
Mesajlar
913,961
Kullanıcılar
449,611
Son üye
ramazansanli@

Yeni konular

Geri
Üst