topraklama dökümanı hakkında

katu45

Üye
Katılım
13 May 2009
Mesajlar
109
Puanları
1
Arkadaşlar merhaba,

Geçen gün tesadüfen nette gezinirken bulduğum bir dökümanı okurken aşağıdaki gibi bir ifadeye rastladım. İfade ile yapılan hesaplamaların örtüşmediği düşüncesindeyim. Ancak bu konu ile ilgili yine de fikir almak için paylaşımda bulunmak istedim.

Resimde verilen TN-S sistemdeki arıza durumları için kırmızı ile işaretlediğim ifadeyi kullanmış.
upload_2016-1-14_13-23-4.png


Bu ifadenin altında da şöyle birşey daha var. Nötr topraklama direnç değeri 2 ohmdan yüksek olmamalıdır. Ancak formülize edilmiş ifadede eğer Ra değeri artarsa Rb nin de artacağı gözüküyor. Yazılı ifade de Ra nın min 7 ohm gibi bir değer alacağından bahsediliyor. Dolayısıyla Ra nın 12 ohm olması halinde Rb 3.33 ohmdan küçük olması gerekir. O zaman neden ille de 2 ohm dan küçük olmalı?
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Öncelikle selamlar,

paylaştığınız dökümanda Ra denilen direnç; faz toprak arızası durumunda arızalı fazın toprağa geçiş direnci olup, alabileceği en küçük değer tecrübeye istinaden 7 ohm olarak belirlenmiş.

Bu direnç işletme topraklamasının direncine göre değeri değişen bir direnç değil. Değeri 10 olur 20 olur ama 5 olmaz. Olsa olsa en düşük 7 ohm olur demiş metni yazan.

Şebekedeki En kritik durum ise işte bu direncin en küçük değerini alması durumunda meydana geliyor. Bu kritik durumda Rb değeri yani Şebeke işletme topraklama direnci hangi değerde olsun ki bu dirençteki gerilim 50 volttan daha büyük olmasın.

İşletme topraklamasının 2 ohm'dan büyük olmaması durumunda, bir arıza anında bu dirençteki gerilim 50 voltluk kritik gerilimin üzerine çıkamayacaktır.
 
sn. ad_em merhaba,

yahu işte okumak var okumak var. teşekkür ederim çok. :)
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,890
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst