Topraklama ölçümü

Hasan059

Üye
Katılım
2 Ocak 2019
Mesajlar
31
Puanları
1
Yaş
28
Merhaba, faz toprak arası 220v uygun mudur?
Nötr toprak arası 7v ama nötr toprak arası ölçümü enerji varken mi yokken mi ölçmeliyiz değer nasıl çıkmalı? Teşekkürler
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Faz-toprak arasını 220 volt AC olarak ölçüyorsanız, tek fazlı dağıtımda ; faz-nötr arasındaki ölçüm değeri de 220 volt AC ise ideal (en iyisi) zaten budur. Toprak hattı- nötr arası bir avometreyle, 9 voltluk bir pilin referans akımıyla ölçüldüğünde aslında bunun sadece o andaki bu ölçümle ideal olduğunu gösterir, rezistans bazlı ve daha zorlayıcı yüklerde voltaj düşümü veya herhangi bir güç düşümü bu prize bağlı makina ve cihazlarda olmuyorsa ancak o zaman mevcut toprak hattınız çok idealdir veya mevcut topraklama standardı çok çok iyidir denilebilir.

Nötr-toprak arası AC ölçümü idealinde (teoride) 0 volttur. Ama uygulamalarda nötr barası ve bazı topraklama sorunları, topraklama kablosunun iletimle gelen bazı omaj farkları yüzünden 1.5 - 2 volta kadar ölçülmesi normal ölçüm sınırları olarak kabul edilir. 7 volt ya toprak ya da nötr barası bağlantınızda çok büyük olmasa da bir sıkıntı (yani idealinden biraz uzak) olduğunu bize gösterir. Bu iki noktada yani topraklamanın mevcut şartları, tesisteki durumu ve nötr barası sıkılığı açısından bir araştırmayı mutlaka yapmalısnız, Çünkü 7 volt kabul edilebilir bir değer (sınır) değildir.

Not: Örneğin kendi apartmanızda nötr barası ve toprak yapısı oldukça iyi sayılabildiğinden, az önceki toprak-nötr arası ölçümümde sadece 1.49 volt AC değerini sabit değer olarak avometreden okudum. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,161
Mesajlar
915,573
Kullanıcılar
449,919
Son üye
Serdar.59

Yeni konular

Geri
Üst