Toprak hattı çekme imkanı yoksa ?

uruspa

Üye
Katılım
15 Eki 2010
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
48
Selamlar değerli ustalarım.Benim bir sorum olacak.Eski bir tesisatla karşı karşıya kaldınız.evin dışı asfalt veya beton topraklama gömme imkanınız yok.Nötür toprak şontlaması banyolarda faydası olurmu veya sakıncası olursa ne olur ?
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
sizin dediğiniz sıfırlamadır.kanunen yasaktır.
1- her hangi bir sebeple nötür hattının koptuğunu düşünün ne olacaktır.faz evdeki cihazlardan dolaşıp nötüre gelecek ve çok tehlikeli bir durum olacaktır.
2- yine herhangi bir sebepden faz ile nötürün yer değiştirdiğini düşünün (benim başıma bir kaç kere geldi) ne olacaktır faz direk cihazların gövdesinde.
Ne yazık ki bir çok insan topraklamayı önemsemez çünkü genelde cihazın çalışmasına bir etkisi yoktur. genelde can güvenliği içindir.insan hayatının çok büyük önemi olduğunu düşünürsek (topraklama =insan hayatı) topraklama mutlaka yapılmalıdır ihmal edilemez . ha diyorsanki benim veya benim yaptığım tesisatı kullanacakların hayatı önemli değil topraklama yapmana gerek yok.bir iletkene kablo bağlayıp toprağa gömüp veya çakıp ha tamam topraklama yaptım düşüncesi yanlıştır. imkan varsa megerle ölçmek gerekir. En kaba şekilde yapmak gerekirse ( pek doğru değil ama) gerekli önlemleri aldıktan sonra topraklama hattını faz ile birleştirdiğimizde sigortayı arttırması gerekirki esas topraklamanın amacıda budur.
Burda kaçak akım koruma rolesine de (piyasadaki ismiyle karı koruma rölesi) değinmek gerekir. topraklama ile birlikte mutlaka bu cihazıda kullanmanızı öneririm çünkü topraklama yetersiz bile olsa ve ya şu an yeterlidir zamanla yetersizleşe bilir, kaçak akım rolesi enerjiyi keserek gerekli korumayı sağlayacaktır
 
çok teşekkür ederim hocam fazlasıyla aydınlandım
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,901
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst